Minijaturni konj

Minijaturni-konj (2)

Želite konja na svojoj farmi, ali niste sigurni da imate dovoljno prostora i iskustva za to? Minijaturni konj mogao bi biti savršen izbor.

Šta su to Minijaturni konji ?

Minijaturni konji nisu poniji, kako to mnogi misle. Poniji po mnogim osobinama i karakteristikama izgledaju drugačije. Minijaturnji konji su prije svega dosta niži su od ponija, prosječne visine u grebenu od 86 -97 cm, i imaju sve karakteristike sportskog i radnog konja.

Dva su osnovna tipa minijaturnih konja danas. U prvi tip spadaju konji koji jako liče na kvarter konje, a u drugi tip spadaju konji sa gracilnijim tijelom koji podsjećaju na Arapske konje.

Minijaturni konj

Nastanak minijaturnih konja ?

Prvi put su razvijeni u Europi tokom 1600-ih godina. Bili su popularni među plemstvom i uzgajani kao kućni ljubimci, ali su također korišteni i kao radna snaga u rudnicima uglja. Upotreba minijaturnih konja u rudarstvu znatno je porasla nakon Zakona iz 1842. godine, zbog kojeg se djeci zabranjuje rad u rudnicima.

Do danas su minijaturni konji i dalje ostali popularni među ljubiteljima konja, a zahvaljujući američkoj asocijacija minijaturnih konja (AAMH), minijaturni konj postao pasmina, posebna nova vrsta konja.

minijaturni-konj

Karakteristike minijaturnih konja

Jedna važna karakteristika minijatrunih konja je njihova nježnost i privrženost ljudima, zahvaljujući čemu često postaju savršeni kućni ljubimci. To je dobar kućni ljubimac za djecu, i dobre životinje za učenje male djece o konjičkim vještinama.

Trava, sijeno i žitarice su prirodna hrana minijaturnih konja. Konji u prosječnoj veličini jedu oko 15 do 20 kilograma hrane dnevno, dok minijaturnji konji jedu između dvije i četiri kilograma hrane dnevno.

Što se tiče smještaja minijaturnih konja mogu boraviti boraviti u staji, ali u mnogo manjem prostoru nego veliki konji. Njihov prosječni životni vijek kreće se od 25 do 35 godina, što znači da često žive duže od svojih kolega u punoj veličini.

Njihov životni vijek čini ih popularnim izborom vodića osobama sa oštećenim vidom, kao i osobama sa drugim smetnjama u razvoju zbog njihovog mirnog ponašanja. Uz odgovarajuću obuku i certifikaciju minijaturni konj može mnogo da pomogne kao terapijska životinja.

Mini konjić

Iako se primjenjuje standardna njega konja, minijaturni konj jeftiniji je za održavanje od konja pune veličine – što zahtijeva manje hrane, manje pašnjake, manji smještaj i jeftiniju opremu.
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*