Mops – Veliki pas u malom tijelu

Mops

Mops je šarmantan, energičan i razigrani mali pas je koji će vas osvojiti na prvi pogled. To je pas koji će vam brzo postati ne samo kućni ljubimac, već i najbolji vjerni prijatelj.

Porijeklo

Mnogo je rasprava o pravom porijeklu ove pasmine, međutim, smatra se da je izvorno nastala na području Kine. U Evropi je postao popularan u 16. i 17. vijeku kada je postao omiljeni ljubimac engleskoga dvora, a u 18. vijeku proširio se po ostatku Evrope, a kasnije i svijeta.

Nejasno je da li je nastao od kratkodlakog pekinezera, malog buldoga ili jedne rijetke vrste francuskog mastifa. Mops je prvi put registriran kod Američkog kaveznog kluba (AKC) 1885. godine i od tada, mops postaje ne samo popularan pas, već i prekrasan porodični ljubimac.

IzgledMops - pas

Visina u grebenu: 25 – 36 cm

Prosječna težina: 6,3 – 8,1 kg

Mops je mali pas s veoma robusnim i kompaktnim tijelom, s dubokim prsima i dobro razvijenim mišićima. Odlikuje ga velika, okrugla glava, ravna njuška s dubokim borama na licu koje mu daju “zabrinuti” izgled. Oči su velike, tamne, okrugle i široko smještene na nosnoj liniji, a uši male, meke koje padaju sa višeg dijela glave.

Dlaka je gusta, mekana, kratka i sjajna. Boja dlake može biti crna, siva, boje breskve ili različitih tonova bež boje. Svi osim crnih pasa imaju jasno definisane crne oznake na njušci, ušima i obrazima s tragovima zatamljenja niz leđa. Jedna od posebnih karakteristika je njegov rep. Mops ima prirodno uvijen rep uz bokove. Dvostruko uvijanje se smatra vrlo je poželjnim.

Temperamentmops-pug

Mops je društven i energičan pas koji obožava djecu, a pritom rijetko laje, što ga čini idealnim porodičnim psom. Odlično se slaže sa drugim psima i ostalim životinjama. Vrlo je osjećajan i odan vlasniku, te njegovoj porodici.

Kako stare, oni se smiruju i postaju mnogo mirniji psi, ali čak i tada će uvijek htjeti biti u blizini svoje omiljene osobe.

Kao štenci bit će nezavisni, puni energije istraživajući i upoznavajući okolinu, tražeći tako pozornost svog vlasnika. Normalno je da će mops štene mnogo trčati, kliziti na podu, njuškati i stavljati usta gotovo sve, jer to je jedan od njihovih glavnih metoda istraživanja i učenja.

U jedno trenutku će se približiti i maziti pokraj vas, a sljedećeg trenutka će se pobrinuti za stvaranje “nevolje”, samo da bi vas natjerati da ih progonite tražeći vašu pozornost.

Kako vaš mops raste, njegova osobnost i ponašanje će početi uzimati nešto konkretniji oblik, pa tako možete očekivati slijedeće osobine.

  • Poslušan – Što znači da će biti više spremni učiniti ono što mu kažete.
  • Inteligentan – Budući da su jako pametni psi, možete očekivati da će vaš mops biti prilično inteligentan pas.
  • Energičan – Naravno, mops su veoma energični psi, trčat će oko sebe tražeći vašu pažnju.
  • Šarmantan – Mops su prirodno lijepi psi. Naravno da to znaju i da će iskoristiti svaku priliku da vas šarmiraju.
  • Društven– Mops je društveno stvorenje koje će uvijek nastojati biti s nekim.
  • Tvrdoglav – Imajući prirodnu tvrdoglavu osobinu, većina mopsa će raditi ono što žele, ukoliko ne dobiju odgovarajuću obuku, teško će promeniti navike.

Njega i zdravljeMops zdravlje-njega

Mops nije vrsta psa kojem je potrebno stalno čišćenje, kupanje i četkanje. Uglavnom imaju potrebu za osnovnim održavanjem. Glavna razlika između mopsa i većine drugih pasa je u njihovom licu na kojem se nalaze njegove slatke bore. Ukoliko se redovno ne čiste mogu prouzrokovati bolne bakterijske upale. Da biste to izbegli, morate ih redovno čistiti kako biste se oslobodili od bakterija i prljavštine.

Mops su uglavnom zdravi psi. Njihova pasmina postoji već dugo vremena, što je omogućilo uzgajivačima da eliminiraju mnoge genetske probleme zdravlja. Što znači da mogu dugo i sretno živjeti bez puno zdravstvenih problema, osobito ako su na dobroj prehrani. Neki uobičajeni problemi s kojima se posebnom ističe ova pasmina jest problem gojaznosti.

Ukoliko želite da vaš mops bude sretan i zdrav pas najbolji način je pored pravilne ishrane, da njegov um i tijelo ostanu aktivni. Redovne i česte šetnje sasvim će zadovoljiti fizičke potrebe mopsa, a za razvijanje mentalne inteligencije možete osmislite razne aktivnosti ili koristiti namjenske igrače kojima ćete stimulisati um svog ljubimca.

IshranaMops - ishrana

Zdrava ishrana je ključna za zdravlje mopsa. izaberite visokokvalitetnu hranu prilagođenu dobi vašeg psa, bilo da je komercijalno proizvedena ili pripremljena kući uz odobrenje vašeg veterinara. 

Oni vole mnogo jesti, tako da morate biti budni i strogi oko kontrole njihove ishrane. Prekomjerno povećanje tjelesne težine može uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući probleme s disanjem.

Veoma su skloni alergijskim reakcijama kože od aditiva koji se nalaze u hrani, stoga cilj im je pružiti prirodnu hranu koja nema hemijskih konzervansa, bez umjetnih aroma ili boja, bez nusproizvoda, generičkog mesa ili ulja, kukuruza, soje ili drugih jeftinijih primjesa.

Važno je da ova pasmina ostane ispravno hidrirana i to posebno u ljetnim mjesecima kada je vruće i zimi kada je zrak suh. Štence u dobnoj skupini od 3 do 6 mjeseci treba hraniti najmanje tri puta dnevno. A od 6 mjeseci do 1 godine, promijeniti ishranu na dva puta.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*