Najbolji kućni ljubimci pogodni za male prostore

Najbolji kućni ljubimci za male prostore

Nedavne studije su pokazale da kućni ljubimci mogu pomoći u poboljšanju mentalnog, socijalnog i fiziološkog zdravlja njihovih vlasnika. Na primjer, kućni ljubimci na radnom mjestu mogu smanjiti stres, također dokazano je kako su djeca koja odrastaju uz kućne ljubimce zdravija i otpornija na bolesti, stoga bi trebalo omogućiti djetetu da uživa u odrastanju uz kućnog ljubimca.

Igra sa vašim ljubimcem čak može potaknuti vaš imunitet. Jednostavno igranje sa psom može povećati razinu važnih proteina i protutijela, koje štite tijelo od bakterija i virusa. Druge su studije pokazale da su vlasnici psa u mnogo boljoj fizičkoj kondicije među vlasnicima. Svatko bi trebao iskoristiti ove činjenice  i po pitanju zdravstvenih benefita .

Nažalost, neki kućni ljubimci zahtijevaju više prostora nego što neki od nas mogu pružiti. Očito, posjedovanje kućnog ponija nije pitanje za većinu gradskih, pa čak i prigradskih, stanovnika. No čak i manji kućni ljubimci poput Zlatnih retrievera ili Labradora zahtijevaju znatan prostor – trebaju prostor za trčanje, igru ​​i vježbu, posebno dok su još uvijek štenad. Dakle, iako neki kućni ljubimci jednostavno nisu prikladni za ograničeni životni prostor, drugi su idealni za manje urbane stanove.Ovdje su neki od najboljih kućnih ljubimaca za male prostore.

Ribe

Ribe su možda najlakši kućni ljubimci od svih, razlog što oko njih ne treba mnogo truda i posla. Međutim, i njima treba posvetiti nešto vremena kako bi imali što prirodnije uvjete i ugodniju atmosferu.

Razlikujemo hladnovodne i morske ribe od toplovodnih riba. Hladnovodne žive u slatkoj vodi čija je temperatura od 18 do 23 stepena Celzijusa. Takav akvarij ne treba grijače i poželjno je da bude zatvoren. U njima borave i zlatne ribice, a u jednom akvariju moguće je miješati više vrsta ali je bitno da budu iste ili približne veličine.

Sa druge strane toplovodne ribice obuhvataju najviše ribljih vrsta. One žive u slatkoj vodi, na temperaturi između 25 i 30 stepeni Celzijusa. U ovim akvarijumima je potreban grijač i mnogo bilja, kao i posebna rasvjeta.

Ribice ne jedu mnogo, ne zahtijevaju pažnju kao ostale životinje, nisu bučne i kao takve predstavljaju idealnu opciju kućnog ljubimca za poslovne ljude i samce, odnosno osobe koje žive same. Ipak, akvarij s ribicama možda neće biti najpogodniji porodicama sa djecom, jer oni uglavnom traže ljubimce sa kojima mogu da se igraju i zabavljaju.

Ptice

Mnoge vrste ptica također čine izvrsne kućne ljubimce. Iako to mnogima nije poznato, ptice spadaju u najinteligentnija stvorenja životinjskog svijeta. Mnoge od njih, poput afričkog sivog papagaja, papigice tigrice, kakadua, vrane i drugih, mogu naučiti i da govore, tačnije da imitiraju ljudski govor. Ovo nije karakteristično ni za jednu drugu životinju.

Pticama je dovoljna njihova krletka i nikakav dodatni prostor, tako da je malen stan sasvim pogodan za njih .Te su životinje gotovo isključivo vegetarijanci, hrane se isključivo sjemenkama,nisu zahtjevne te su veoma druželjubive i zabavne.

Globalno gledano, životni vijek ptica je mnogo veći nego kod ostalih kućnih ljubimaca. Neke vrste papiga i ptica mogu dosegnuti i 80 godina,sve u svemu, mogu provesti dosta vremena uz vas i sa vama. Sa pravilnim odgojem i posvećenošću, možete da ih naučite raznim trikovima, tako da je i zabava zagarantovana.

Minijaturni psi

Za minijaturnim psima iz godine u godinu je velika potražnja. To je razumljivo, jer su odlični kućni ljubimci vlasnicima s manjim životnim prostorom. Jedan od najpopularnijih je Jokširski terijer. Duga svilenkasta kosa Jokširskog kaputa relativno je hipoalergijska, što je bonus za potencijalne vlasnike koji bi mogli biti zabrinuti zbog alergije.

Ostale pasmine uključuju elegantnu Shih Tzu,to je pas snažne, ali male građe i duge guste dlake. Zbog svog simpatičnog izgleda i oni spadaju u pse popularne među djecom. Nisu agresivni, nego znatiželjni i zaigrani pa im trebate osigurati dovoljno rekreacije. Zatim jedan od najpopularnijih je Maltezer, djeca ga vole jer je male građe i čupave bijele dlake.

Mačke

Mačke su među najboljim kućnim ljubimcima za male stambene prostore.Vrlo je uredna životinja i svakodnevno satima uređuje svoje krzno kako bi sa sebe skinula prljavštinu i nepoželjne mirise. Macama ne treba mnogo da bi bile sretne, toplo mjesto za spavanja i vlasnik za maženje.

Nisu zahtjevne za držanje, mačka već sa tri sedmice starosti zakopava izmet pa je važno, ako je se drži u stanu, da uvijek ima čisti pijesak.U protivnom će vršiti nuždu na čišćim mjestima. Mačji toalet uvijek treba biti udaljen od njene hrane i na mirnom mjestu.

Životni vijek ovisi o pasmini, ali mačke općenito žive u prosjeku oko 10-15 godina. Hrana mačka je lako dostupna i vrlo ekonomična,najbolje je hraniti mačku dehidriranom mačjom hranom,međutim ako mačku hranite hranom pripremljenom kod kuće, obrok se treba sastojati većinom od mesne hrane (piletine, puretine, junetine i plave ribe).

Hrčak

Hrčak kao kućni ljubimac veoma je popularan poslednjih godina.Idealni su kućni ljubimci za cijelu porodicu. Nije im potrebno puno prostora i jednostavni su za održavanje te su idealni kućni ljubimći za manje stambene prostore . Aktivni su noću, a danju spavaju. Osnovne vrste hrčka su: sirijski ili zlatni hrčak, ruski, kineski i sibirski. Njihov naziv označava i njihovo porijeklo, a razlikuju se po boji i duljini krzna, odnosno veličini.

Za smještaj je potreban metalni kavez koji je namjenjen glodavcima,kavez ne smije biti ovalnog ili okruglog oblika jer bi hrčak mogao izgubiti orijentaciju i razboljeti se. Kao podlogu, najbolje je staviti strugotine od drva ili kupiti gotovu stelju za hrčke. Hrčci vole raznoliku hranu i pomalo su izbirljivi. Treba im kupiti gotovu, visokokvalitetnu hranu za hrčke koja će zadovoljiti njihove nutritivne potrebe i hraniti ih jednom do dva puta dnevno,hrčci obožavaju svježe voće i povrće; jabuke, maslačak, radić, banane.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*