Nedostatak minerala u ishrani koza

minerali-jod-bakar u ishrani koza

Jod u ishrani

Uobičajeno tumačenje i mišljenje da ovce dobro podnose nedostatak joda, na nesreću prenijeto je i na koze. Danas znamo da i ovce pate od nedostatka joda. Kod koza nedostatak joda negativno djeluje na hormone, posebno T4, T3 i TSH i plodnost, posebno je poguban za potomstvo. Jarad se rađa mrtva ili ugiba odmah po rođenju. Sljedeća zabluda s jodom je dodavanje jodirane kuhinjske soli kao dodatka u prehrani koza i mišljenje da je time eliminiran problem manjkavosti joda u hrani. Valja znati da jod umjetno dodan soli i da vrlo brzo isprava iz soli. Primarni nedostatak joda nastaje vezanje joda i stvaranje hormona štitnjače.

Prekomjeran thiouracil u tijelu koza donosi opasnost tumorskih oboljenja štitnjače i jetre. Dakle i tvrdnja da koze ne obolijevaju od tumora isto je zabluda. Svi mineralni dodaci za koze moraju sadržati najmanje 0,01% joda. Švicarci preporučaju za napajanje koza, po svakih 10 litara vode utrošiti jednu jušnu žlicu jodirane kuhinjske ili morske soli i jednu kapljicu joda. Zapamtite – joda u tlu ima samo uz obale mora, u ostalim kontinentalnim dijelovima samo u tragovima, a u Alpama ga nema.

Bakar u ishrani

Manjak nastaje apsolutnim nedostatkom bakra na livadama, sjenokošama. Ima lišća i grančica koje brste koze koje nemaju ni tragova bakra, no na sreću ima i brsta koji sadrži pristojne količine bakra. Najviše bakra sadrži lišće i grančice bukve, zatim johe, brijesta, javora i vrbe, pa graba. Pristojne količine bakra sadrži kupina, malina, lješnjak, dok hrast sadrži samo 7 miligrama bakra na jedan kilogram suhe tvari.

Iskusni profesionalni švicarski kozari, školovani za pastire, tvrde da svaki pastir mora dobro poznavati raslinje na površinama napasanja i pomno pratiti koje raslinje koze najviše jedu. Dobrim poznavanjem raslinja iz okružja, količinom vrste uzete hrane, koze nam savršeno šalju informaciju o nedostacima u prehrani. Mi također znamo onu staru: „Oko pastira goji stado“, samo se toga nitko ne pridržava. Primarni manjak bakra kod odraslih koza izrazito negativno utječe na otpornost prema parazitima. Vanjski znakovi su nesjajna i kuštrava kostrijet, krugovi bez dlake oko očiju, kao tzv. motorističke naočale, nisu samo posljedica nedostatka cinka, već i bakra.Kod odraslih koza javlja se slabokrvnost i poremećaji u plodnosti.

Sekundarni deficit – manjak bakra javlja se usprkos dovoljnoj količini bakra u hrani. Koza ne može izvući bakar iz hrane ako to ometa molibden, kadmij ili sumpor. Njihova emisija dolazi smogom ili se taloži u plavljenim tlima.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*