Neon tetra – Neonska ribica koja je promjenila svijet

Neonke ribice (Neon tetra)

Neon tetra ( Paracheirodon innesi ), također poznat kao Neonska riba, prvi je put otkrivena 1934 godine, porijeklom iz bistrih ili muljevitih voda područja jugoistočne Kolumbije, istočnog Perua i zapadnog Brazila.

To je slatkovodna riba koja pripada obitelji Characidae, poznata je po svojim sjajnim bojama i energičnim temperamentom. Toliko je popularna da se u SAD-u svaki mjesec prodaje oko dva milijuna; velika većina njih se uzgaja se na farmama (ribogojilištima).

Izgled Neon tetraRiba neonka

Ono, što privlači kod ovih ribica je njihova senzacionalna boja. Ovu ribicu karakteriše upadljiva plavo pruga koja se pruža vodoravno na obje strane ribe i to od nosa do baze repa, uz plavu boju, također imaju crvenu traku koja se proteže od sredine tijela do kauzalne peraje.

Njihova kombinacija boja pomogla im je da postanu jedna od najprepoznatljivijih riba među hobistima.

Zanimljivo je, osim njihove plave – crvene boje, one su prozirne; u divljini to im pomaže da se sakriju od grabežljivaca. Kad se osjećaju ugroženim, mogu čak i ‘ isključiti’ svoju crvenu – plavu boju kako bi ostale sigurne i neprimjetne. Njihova će boja također nestati tokom noći ili u slučaju bolesti.

Neon tetra mogu odrasti do 6 cm, međutim prosječna veličina je oko 3,5 cm, ženke su nešto malo kraće, prosječni životni vijek im je od 5-8 godina.

Neon tetra stanište i zahtjevi akvarijumaRiba neonka (Neon tetra)

Neon tetra nastao je u toplim rijekama Južne Amerike, uključujući Brazil, Kolumbiju i Peru. Najveće stanište ovih ribara nalazi se u slivu rijeke Amazon.

Ove rijeke uglavnom prolaze kroz gustu šumu s gustom vegetacijom koja blokira puno prirodnog dnevnog svjetla. Dno tih mračnih rijeka često je prekriveno granama i lišćem. Zato je njihova boja tako živahna i blistava; pomaže im da prepoznaju svoje kolege ribe u ovim mračnim i mutnim vodama.

Slijedom ove logike, vaš Neon tetra akvarij trebao bi biti sličan prirodnom staništu tih ribica. Poželjno im je pružiti akvarij s gusto zasađenim biljem, kako bi im se stvorilo više zasjenjenja i tame.

Morate imati na umu da i podloga koju koristite za akvarij bude tamnija, možete koristiti male stijene, šljunak i kamenje slično onima pronađenim na koritima rijeka. 

Uvjeti akvarijumaNeon tetra

Idealni uvjeti vode za Neon tetra su slijedeći; temperatura vode mora biti između 20° C i 26 ° C. Trebala bi sadržavati pH vrijednost vode od 5.0-7.0 sa tvrdoćom od (<10 dGH).

Što se tiče osvjetljenja, zahtjevaju prigušenu rasvjetu.

Njihove potrebe za filtriranjem, su vrlo male; redoviti filtar će biti prilično dovoljan. Konačno, u smislu izmjene vode, trebali biste napraviti svakih sedam dana promjenu vode od 25%. Nemojte prekoračiti ovu preporuku jer nagla promjena vode može biti smrtonosna za Neonke.

Koje veličine akvarij trebate za Neonke?

To ovisi o broju koje planirate zadržati.

Najmanja veličina je 40 litara. Međutim, ako držite minimalni broj Neonki preporučujemo (15), trebali biste imati akvarijum najmanje od 80 litara.

Neon tetra i hranjenjeRibice Neonke 1

U svom prirodnom okruženju u divljini, neonska tetra su svaštožderi . To znači da će jesti meso, povrće i biljne tvari.

Naći ćete ih da jedu alge, ličinke od insekata i ostale male beskralježnjake.

Srećom, uživat će i prihvatit će sve vrste hrane – granule, lišće, žive i smrznute hrane ….

U pravilu, trebali biste ih hraniti iznimno malim komadima, jer riba ima mala usta. Njihova omiljena hrana su crvene i bijele ličinke, artemija, daphnia. Bilo bi najboljepružiti im raznoliku prehranu.

U pogledu koliko ih često hranite, kao mlade odrasle jedinke trebate hraniti dvaput dnevno onoliko koliko mogu jesti za 3 minute. Dok sazrijevaju, to možete smanjiti jednom dnevno i još uvijek slijedite tri minute hranjenja.

Neon tetra i neprijatelji

Budući da se radi o mirnoj pasmini ribe, Neon tetra se dobro slaže s drugim pasminama koje vole mir.

Budući da su male ribe, ne smiju se kombinirati s velikim i agresivnim vrstama.

Postoji pravilo, ako je riba dovoljno velika da proguta Neonku, nemojte ih stavljati u isti akvarij.

Razmnožavanje Neon tetrasNeonka-Ribica

Neon tetras je teško uzgajati jer zahtijevaju određene vodene parametre koji aktiviraju sezonu parenja. Zato bih rekao da nisu idealni za početnike koji žele eksperimentirati s uzgojem riba u kućnom akvariju.

Međutim, ako ste uporni, to je moguće.

Prvo morate utvrditi spol ribe, a zatim ;

  • odvojiti mužjaka i ženku u poseban akvarij koji je potpuno zamračen,
  • postepeno pojačavati svjetlost dok ne primijetite da je izbačena ikra,
  • davati larve mušica ribama kao hranu, nivo pH trebao bi biti smanjena na 5,0 do 6,0, a temperatura bi trebala biti smanjena za nekoliko stupnjeva do 23 ° C.

Neon tetra su raspršivači jaja , što znači da će ženka prvo da položi jaja (oko 100 ih), a muški će ih potom oploditi. Nakon što muškarac oplodi jaja, trebate ukloniti roditelje iz mrijestilišta.

Riba izlazi iz jaja oko 30 sati nakon polaganja jaja. Mlađ se hrani tvrdo kuhanim žumancetom, larvama račića, larvama naupilusa-artemija, hranom kupljenom u specijalizovanim prodavnicama.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*