Nimfa papiga (Nymphicus hollandicus)

nimfa papiga

Ako razmišljate o tome da nabavite pticu koja neće tražiti mnogo, papiga nimfa je pravi izbor za vas. Za vas smo izdvojili njene najčešće karakteristike i osobine.

Porijeklo papige nimfe

Nimfa (Nymphicus hollandicus) vrsta je koja pripada skupini manjih papiga, a svoje porijeklo vuče iz daleke Australije gdje živi u velikim jatima. Nedavna su istraživanja pokazala da nimfa zapravo pripada potporodici kakadua. Lako ju je uzdržavati zbog čega je vrlo cijenjena među vlasnicima diljem svijeta.

Karakteristike i osobine

Nimfa je uglavnom sive boje, s upadljivim bijelim prugama na krilima. Lice mužjaka i ženke pomalo se razlikuje, pa tako mužjaci imaju žuto lice, a ženske sivo ili plavo. Na području ušiju i jedni i drugi imaju narančasti krug.

Ono po čemu je nimfa prepoznatljiva je istaknuta ćuba kojom se koristi kako bi izrazila svoje raspoloženje. Recimo, kad je nimfa uzbuđena ili uznemirena, ćuba će joj biti uzdignuta. U prosjeku živi od 10 do 15 godina, ovisno o njenom općem zdravstvenom stanju.

Sve što je potrebno vašoj nimfi jest prostrana i velika krletka u kojoj bi imala dovoljno mjesta za kretanje. Kavez bi trebao sadržati hranilicu, pojilicu, prirodne grančice ili barem nekoliko drvenih prečki.

Vašu će nimfu posebno razveseliti ako joj nabavite nekoliko igračaka, ali pripazite da budu napravljene od prirodnih materijala. Krletku je potrebno redovito čistiti i prati kako se slučajno vaša nimfa ne bi razboljela. Barem jedan sat dnevno trebalo bi je pustiti van iz krletke kako bi dobila priliku letjeti.

Temperament

Draga je, nježna i izrazito blage naravi zbog čega je idealan kućni ljubimac. Iako se na samom početku nešto teže uklapa u novu okolinu pa vas možda neće odmah slušati, kasnije ju je vrlo jednostavno pripitomiti. Papige koje ne vole samoću.

Nimfe su društvene i nikako ne vole samoću. Zbog toga nisu za vlasnike kojih većim dijelom dana nema kod kuće, već isključivo za one koji im mogu pružiti dovoljno pažnje.

Nimfe često zovu „pernatim mačkama” jer obožavaju da se maze. Ženke se obično brže i bolje pripitome, a mužjaci nekad znaju da budu svojeglavi i zahtjevni. Takođe vrlo brzo mogu da nauče da imitiraju zvuke, melodije, zvižduke itd.

Uz malo strpljenja i truda mogu da se istreniraju i nauče da oponašaju nekoliko rječi, ali to svakako zavisi i od vlasnika i od same ptice. Nimfe uživaju da slobodno lete po stanu. Vole da istražuju i kada se naviknu na prostor, nerjetko se dešava da dolete na sto, rame ili glavu, ali i u tanjir i u salatu kada ne gledate.Sama će se vratiti u kavez kada se umori i ogladni. Kako papagaji ne mogu da vide staklo poželjno je navući zavese na prozorima da se ne povrede. Uz pravilnu njegu, održavanje i ishranu ovi papagaji mogu živeti 15 do 20 godina, a nekad i duže.

Hrana

Nimfe jedu gotovu mjšavinu sjemenki, prilagođenu za nimfe. Uživaju da jedu i svježe voće i povreće, ali i poslastice namjenjene papagajima. Veoma je važno da u kavezu ima i sipinu kost za trošenje kljuna. Naravno, svježa i čista vodu na dostupnom mjestu je obavezna. Vodu treba mijnjati svaki dan, a u ljetnjem periodima i češće.

Kao i većina papagaja i nimfe vole da se kupaju i mogu se kupati nekoliko puta nedeljno u zavisnosti od godišnjeg doba. Zimi rjeđe i obavezno u toploj prostoriji. Za kupanje se može koristiti kadica, posuda ili tanjirić. Voda mora da bude sobne temperature u ljetnjim mjesecima ili mlaka zimi, da se ptica ne bi prehladila.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*