Njemački ovčar – najomiljenija pasmina svijeta

Njemački-ovčar

Što se tiče popularnosti svih postojećih pasmina pasa, njemački ovčar zauzima nezaustavljivo vodeće mjesto diljem svijeta. Prilagodljivost ove divne pasmine ne poznaje granice zahvaljujući urođenoj inteligenciji, snazi i poslušnosti odgojen za čuvanje stoke, prvenstveno ovaca. Ovaj pas danas je veoma cijenjen kao kućni ljubimac i kao radni pas koji se koristi za potrebe vojske i policije, traganje i spašavanje, otkrivanje droga, a često pomaže slijepim osobama kao vodič, ali i ne manje važno, kao vjerni prijatelj.

Historija

Rasa formirana u Njemačkoj krajem 19. vijeka, ili preciznije, 1899. godine. Njegovo postojanje duguje jednom čovjeku: kapetanu Maxu von Stephanitzu, karijernom kapetanu njemačke konjice s ciljem stvaranja njemačke pasmine koja bi bila prvobitno korištena za čuvanje stada, međutim ova rasa se vremenom razvila u jednu od najzastupljenijih rasa. Na svijetu ima više od dva milijuna njemačkih ovčara.

Fizičke karakteristike

Za razliku od mnogih drugih pasmina koje su vrlo standardizirane, pasmina njemačkih ovčara, unatoč pokušajima standardizacije, ima dosta varijacija. Međutim, postoje neke karakteristike njemačkih pasmina kroz koje prolaze sve vrste, bez obzira na to gdje se uzgajaju i na kojem geografskom područiju. To su karakteristike koje pas mora imati da bi se mogao smatrat njemačkim ovčarem.Njemacki ovčar 2

Njemački ovčar je pas srednje veličine, snažne građe tijela koje je najčešće prekriveno crnom dlakom sa smeđim, žutim ili sivo-bijelim oznakama. Ima snažan mišićav vrat, dubok grudni koš, prava ledja i jake slabine. Lijep i bujn rep, koji je blago povijen i spušten do skočnog zgloba, što mu daje skladan izgled.

Glava je izdužena, a oči živahne i tamne. Uši su mu zašiljene, uspravne i visoko usadjene. Ima impresivne makazaste zube, snažne šape i prave prednje noge. Zadnje noge imaju ponekad stražnje prste, a nokti su čvrsti.

Temperament

Tipičan njemački ovčarski temperament manifestira se kao ravnodušnost prema strancima, zajedno s jakim zaštitnim instinktom svoje obitelji. Pasmina prikladna za djecu, također je prijateljski raspoložena prema ostalim kućnim ljubimcima, ali neumoljiv i sumnjičav prema strancima. Uz  odgovarajuća socijalizaciju i obuka od ranog doba pomoći će ovoj vrlo inteligentnoj i ponosnoj pasmini da postane dobro integrirana u normalnu društvenu rutinu.

Briga

Kako njemački ovčar dobro podnosi hladnoću pogodan je za držanje napolju, a isto tako može da podnese zatvoren prostor uz odgovarajuću fizičku aktivnost. Obzirom na njihovu prirodu,ovi psi zahtjevaju dosta kretanja i vježbe, bilo da se radi o mentalnoj ili fizičkoj.Njemacki ovčar 1

Dlaka njemačkog ovčara podrazumijeva četkanje, koje će te obavljati jednom ili dva puta sedmično. Kupanje se ne preporučuje jer se tako ispira prirodna masnoća sa kože uslijed koje se mogu javiti različita kožna oboljenja i alergije, pa tako vašeg njemačkog ovčara kupajte isključivo ako je to neophodno.

Zdravlje

Njemački ovčari su psi koji veoma rijetko oboljevaju, uz pravilnu ishranu, njegu i redovnu fizičku aktivnost veoma su rijetke bolesti kod ovih pasa.

Međutim, hiperprodukcijom ove pasmine, pojavile su se mnoge bolesti specifične za njemačke ovčare. Skloni su displaziji kukova i laktova i torziji želuca, alergijskim reakcijama, bolestima probavnog sistema poput većine ostalih velikih pasmina.

Unatoč tome, životni vijek njemačkih ovčara je dosta visok, i kreće se u rasponu od 9 do 15 godina.

 
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*