Njemački patuljasti špic – Pomeranac Boo

Njemački patuljasti špic – Pomeranac Boo

Pomeranac Boo je trenutno najomiljeniji pas na svijetu i ima svoju stranicu koja broji preko osam miliona obožavatelja. On je jednostavno presladak, velika je maza, voli da se slika i veoma je medijski aktivan. Postao je internet senzacija zahvaljujući frizuri – jednog dana se toliko umrsio da su vlasnici morali da ga ošišaju, tijelo mu je obrijano a glava ostala čupava. Vlasnici su to slikali i tako se rodila nova internet zvijezda! Velika popularnost psa navela je vlasnika da napiše knjigu “Boo: Avanture najslađeg psa”, koja je postigla veliki uspeh i bila prevedena na 10 jezika. Za njom je uslijedila još jedna “Boo: mali pas u velikom gradu”, koja je, također, imala velikog uspijeha posebno među mališanima.pomeranac

Historija

Pomeranci su razvijeni u pokrajini Pomeraniji u Njemačkoj, po čemu su i dobili ime, od drevnih pasmina Špitz dalekih sjevernih zemalja. Najbliži rođaci Pomeranaca su Norveški gonič losova, Šiperke, njemački Špitz, Američki eskimski pas, Samojed i ostali članovi Špitz ili sjevernjačkim skupinama pasa, od kojih su svi obilježeni njihovim špicastim glavama, načuljenim ušima i debelim krznenim kaputima. Rani Pomeranci su težili čak 30 kilograma.

Čak i u ranim danima pasmine Pomeranac je bio popularan. Značajni ljudi za koje je rečeno da imaju Pomeranca uključuju teologa Martina Luthera, koji se zvao svoj psa Belferlein, često ga je spomenuo u svojim spisima; umjetnik Michelangelo, čiji je Pom sjedio na satenskom jastuku i promatrao ga kako boji strop Sikstinske kapele; fizičar Isaac Newton, čiji je Pom po imenu Diamond počeo žvakati mnoge rukopise, a skladatelj Mozarta, čiji je Pom zove Pimperl i kojemu je posvetio ariju.

Godine 1761. kada je Sophie Charlotte 17-godišnja princeza Mecklenburg-Strelitz (susjedna pokrajina Pomeranija) udala se za engleskog princa koji je trebao postati kralj Georgea, dovela je sa sobom par pretežito bijelih pasa po imenu Phebe i Merkur koji su težili više od 10 kilograma, što je u to vrijeme bilo standardno. Iako su bili popularni u kraljevskim krugovima, novu pasminu javnost nije prihvatila.

Sve se to promijenilo za vrijeme vladavine kraljice Charlotteine unuke, kraljice Victorije. Tokom svojih 64 godina kao kraljica Engleske, kraljica Victoria je uzgajala više od 15 različitih pasmina pasa. U svojim kasnijim godinama posebno je voljela Pomeranaca, koju je prvi put vidjela 1888. godine tokom putovanja u Italiju. Zaljubila se u pretežno crvenkastog Pomeranca Marka, koji je težio samo 6 kilograma. Danas mnogi vjeruju da je bio nadahnuće za uzgajanje manjih Pomeranaca.

Marco je na mnogim sajmovima pokazao veliku ulogu u natjecanju pod imenom Kraljice. Victoria je također kupila još tri Pomeranca na istom putovanju u Firenci 1888. godine. Nakon Marka, Victorijin najpoznatiji Pom je bio ženska Gina koja je također postala prvak u Londonu. Victoria je toliko voljela svoje pse da je, dok je umrla, zamolila da joj se njezin najdraži Pom (zvan Turi) dovedu u njezin krevet.

Victorijina ljubav prema Pomeranima, pogotovo manjim, nadahnula je maštarije engleskih uzgajivača pasa da počnu uzgajati čak i manje Pomrance. Od 1900. do 1930. godine, Pomeranci su često imali najveći broj prijava na Crufts showu, britanskom državnom prvenstvu. Tokom tog vremena stablo standarda stabilizirano je, a veličina se spušta do sadašnje težine, a kaput razvija svoj karakteristični duboki rub. Isto tako tokom tog vremena postao je dostupan širi raspon boja.

Rani Poms bili su prvenstveno bijeli, crni, čokoladni ili plavi, ali nakon što je narančasti pas počeo pobjeđivati na izložbama pasa 1920-ih, raspon boja proširio se. Popularnost Pom širi se preko Atlantika.

Godine 1888., Pomeranac po imenu Dick bio je prvi Pom koji je ušao u američku knjigu pasmina (AKC). Godine 1892. prvi je Pom ušao u New Yorku. Nakon što je AKC prepoznala pasminu 1900. godine, pomeranci su brzo postali popularni u Sjedinjenim Državama. 1909. godine, američki pomeranski klub prihvaćen je kao član kluba AKC i određen kao roditeljski klub za pasminu.

Do sredine stoljeća Poms je bio jedan od najpopularnijih pasmina pasa u Americi. Danas su na 14. mjestu među 155 pasmina i sorti koje je registrirala AKC.

Veličina

Pomerani su visoki 20-tak cm i teže 3 kg u prosjeku. Neki legla imaju štenad koji su veći i mogu biti teški i do 6 kg. Ovi štenci mogu biti izvrstan izbor za porodice s djecom.

Temperament

Ekstrovertirani Pomeranac je pametan i živahan. On voli susresti nove ljude i dobro se druži s drugim životinjama, iako ponekad misli da je puno veći od sebe samog. Nemojte mu dopustiti da izazove veće pse u pogrešnom uvjerenju da je on njihova veličina ili veći. To često ne završi dobro.

Upozororavanje i znatiželjnost, pomerance čine izvrsne psa i oni hoće lajati na bilo što što odudara od običnog. Nauči ih treba da prestanu lajati na komandu ili bi mogli nastaviti cijeli dan. Temperament je pod utjecajem brojnih faktora, uključujući nasljeđe, obuku, i socijalizaciju.

Štenci s lijepim temperamentom su znatiželjni i razigrani, spremni na pristup ljudima. Odaberite štene koji je spreman sjesti na vašem krilu, a ne onaj koji se skriva u kutu. Agresija i sramežljivost nisu osobine koje će vaš Pom štenac prerasti. Uvijek se susrećite s barem jednim roditeljem – obično je majka koja je dostupna – kako bi se osiguralo da imaju lijep temperament s kojim ste zadovoljni.

Sastanak sestara ili drugih rođaka roditelja također je korisno za procjenu što će štene biti kad odrasta. Oni bi trebali biti prijateljski, mirni i tihi. Kao i svaki pas, Pomeranci trebaju ranu socijalizaciju – izloženost mnogim različitim ljudima, znamenitostima, zvukovima i iskustvima – kada su mladi. Socijalizacija pomaže da vaš Pom štenci postanu dobro zaokružen pas.pomeranski pas

Zdravlje

Pomeranci su uglavnom zdravi, ali kao i sve pasmine, oni su skloni određenim zdravstvenim problemima. Nisu svi Pomeranci ti koji će dobiti bilo koju ili sve od tih bolesti, ali važno je biti svjestan njih ako razmišljate o ovoj pasmini. Ako kupujete štene, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam pokazati zdravstvenu dokumentaciju za roditelje vašeg šteneta.

Najčešći poremećaji koji se javljaju kod Pomeranaca su:

  •  Alergije: Neki Pomeranians mogu patiti od raznih alergija , od alergija na kontakte do alergija na hranu. Ako vaš pomeranski lizuje šape ili trlja puno lica, sumnja da ima alergiju i da ga pregleda vaš veterinar.
  • Epilepsija: Neki pomeranci razviju epilepsiju i imaju napadaj. Ako vaš Pom ima konvulzije, odvedite ga na veterinara da odredite koji je tretman prikladan.
  • Problemi s okom: Pomeranaci su skloni različitim problemima oka, uključujući katarakte, suha oka (keratoconjunctivitis sicca) (suhoća rožnice i konjunktiva) i probleme s suzama. Ti se problemi mogu pojaviti kod mladih odraslih pasa i mogu dovesti do sljepoće ako se ne liječi. Obratite se veterinaru ako primijetite bilo kakve crvenilo, ožiljke ili prekomjerno suze.
  • Razni problemi sa zglobovima: Smatra se da mnogi faktori, uključujući genetiku, okoliš i prehranu doprinose ovim problemima deformacija zglobova kuka. Pogođeni Pomeranci obično su u stanju voditi normalne, zdrave živote, za razliku od nekih velikih i divovskih pasmina, koji zahtijevaju kirurški zahvat da se lako krene. Kod nekih poremećaja javlja se šepanje, a samim tim i otežano kretanje.
  • Iscrpljena trahea: Ovo je stanje u kojem se traheja, koja nosi zrak u pluća, lako pada. Najčešći znak srušenog dušnika je kronični, suhi, oštar kašalj. Iscrpan traheja može se liječiti medicinski ili kirurški.
  • Zubni problemi: Poms su skloni zubima i problemima zubnog mesa i ranom zubu. Pazite na stomatološke probleme i odnesite pom do veterinara za redovite stomatološke preglede.

Briga o psu

Pomerani su vrlo aktivni u zatvorenom prostoru i dobar su odabir za stanare i ljude bez ograđenog dvorišta. Oni imaju umjeren nivo aktivnosti i uživat će u nekoliko kratkih dnevnih šetnji ili igranja. Oni su izuzetno srdačni i uživaju u duljim šetnjicama, ali uvijek imajte na umu da su mali i osjetljivi na toplinu.

Vole se igrati i lako se zasite monotonim igrama, stoga svakako dajte im puno igračaka i rotirajte ih često, tako da uvijek postoji nešto novo. Posebno uživaju u igračkama koje ih izazivaju.

Jedna od aktivnosti u kojoj ćete uživati i vi i vaš pas je trening trikova. Pomeranci vole naučiti nove stvari i uživati u tome da budu u središtu pažnje, tako da podučavanje trikovima savršen je način povezivanja s njima dok im pruža vježbu i mentalnu stimulaciju. Imaju kratki raspon pozornosti, stoga održavajte treninge kratke i zabavne. Nagradite svog psa s pohvalom svaki put kad ispravno izvrši naredbu ili nešto drugo što vam se sviđa.

Ishrana

Preporučena dnevna količina: 1/4 do 1/2 šalice suhe hrane visoke kvalitete dnevno, podijeljene u dva obroka. Napomena: koliko vaš odrasli pas jede ovisi o njegovoj veličini, dobi, izgradnji, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, a oni ne trebaju jednaku količinu hrane. Gotovo je nepotrebno reći da će vrlo aktivan pas trebati više hrane od pasa koji je slabije aktivan. Kvaliteta pseće hrane koju kupujete također čini razliku. Dodatne informacije o prehrani vašeg psa potražite u smjernicama za kupnju pravilne hrane ili se posavjetujte sa veterinarom.

Pomeranska slavna karakteristika je njegov debeli, istaknuto dvostruko krzno s podlogom mekane, debele, pahuljaste dlake i gornjim slojem dugačke, ravne, sjajne dlake koja je oštra na dodir. Dulja dlaka oko vrata i prsnog koša stvara krilaticu, povećavajući Pomerančev ponosni izgled. Njegov rep je još jedno izvanredno obilježje pasmine. Bujni rep s obiljem dlake leži ravno, trgaći se na leđa pasa.

Zanimljivo je, kada se okote, repovi im ne izgledaju ovako. Moglo bi potrajati mjesecima da se rep nastavi na taj način. Jedna od sjajnih stvari o pomerancima jest da dolaze u bilo kojoj boji ili uzorku koji možete zamisliti kod pasa, uključujući crnu, plavu, čokoladu, vrhnje, narančastu, crvena, (crne dlake na pozadini srebra, zlata, sive, žute ili smeđe boje), tigrasta (osnovna boja zlata, crvena ili narančasta s jakim crnim križnim prugama) i bijela.

Kako se dlaka nebi hvatala na odjeću i namještaj, četkom i češaljite svog psa najmanje dva puta sedmično s žičanom četkom i metalnim češljem treba češljati. Ovo distribuira prirodna ulja kože, održava krzno i kožu zdravom i spriječava botanje ili zapletanje dlake. Budite sigurni da ste četkom i češaljem prešli sve na putu prema dolje. Možete ga okupati onoliko često koliko želite, bilo da je to dnevno ili mjesečno, sve dok koristite blagi šampon za pse i kondicionera.

Ostale njege potrebama uključuju dentalnu higijenu i njegu noktiju. Poms su skloni dentalnim problemima, stoga je ovo nešto za što morate biti posebno oprezni. Dobro je četkati zube najmanje jednom sedmično, a još bolje, svakodnevno.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*