Pasmina Jorkširski terijer – vodić za Yorkie

Jorkiški terijer

Jorkširski terijer, nadimak Yorkie, izgleda prilično pun sebe, a zašto i ne bi bio? S dugim svilenkastim krznom prekrasnih boja, Yorkie je jedan od najatraktivnijih glamuroznih predstavnika pasa svijeta i zasigurno privlači pažnju kuda god da ide. Budući da je tako malen, često putuje u stilu – u posebnim torbicama za pse.

Obzirom na malu veličinu (težine ne više od 3,5 kg), Yorkie je veliki pas u malom tijelu, uvijek u potrazi za avanturom i možda čak i malo problemima. Unatoč njihovoj zabavi, Yorkie ima mekanu stranu. Trebaju puno pažnje i vremena sa svojom obitelji. Dugi sati ostavljanja samih nije za njih. Međutim, nije dobro previše zaštititi Yorkie; oni će vrlo brzo pokupiti vaše osjećaje, a ako vaše ponašanje kaže da je svijet opasno mjesto za njih, oni mogu postati neurotični.

Zbog njihove veličine, Yorkie rade bolje sa starijom djecom koja su ih podučavala i bolje ih poštuju nego nego malu djecu. Dokle god oni imaju neke vježbe svaki dan – dobru zabavu u dnevnom boravku ili lijepu šetnju – Yorkie bude fin pas. Bez obzira na kuću u kojoj žive, oni će se slagati s drugim kućnim psima i mačkama. Glamurozno krzno, mala veličina, spontana osobnost i neumorna lojalnost njegovom vlasniku – je li čudno što su Jorkširski terijeri danas druga najpopularnija pasmina pasa u SAD-u?

Historija

Tokom industrijske revolucije u Engleskoj, škotski su radnici došli u Yorkshire da rade u rudnicima uglja, mlinovima i tvornicama, donoseći im i pse poznate kao Clydesdale terijer ili Paisley terijer. Ovi su psi puno veći od Yorkiea kojeg danas poznajemo, a mislili su da su se primarno koristili da bi uhvatili miševe i štakore u mlinovima.

Clydesdale Terrieri vjerojatno su ukrštanjem s drugim vrstama terijera, možda engleskim Black and Tan Toy terijerom i Skye terijerom te je nastao Yorkie. Waterside terijer također je mogao doprinijeti razvoju Yorkshire terijera. Bio je to mali pas s dugim krznom. Godine 1861., Yorkshire terijer je prikazan u klupskoj emisiji kao “slomljeni krokodilski terijer”.

Psa iz imenovanog Huddersfield Ben, rođena 1865. godine, postao je popularni pas i smatra se ocem modernog jorkširskog terijera. Pasmina je to ime stekla 1870. godine. Yorkshire Terrieri prvi su bili registrirani u britanskoj Club knjizi pasmina 1874. Prvi klub ljubitelja Yorkshire Terrier u Engleskoj je formirana 1898. Najstariji zapis o Yorkshire Terrier rođen u SAD-u bio je 1872.Yorkie pas

Veličina

Jorkširski terijer bi trebao biti visok 20-tak cm i težiti ne više od 3,5 kg. Yorkies su nedosljedni u veličini. Ima ih koji teže do 3,5 kg, a ima ih i koji su puno veće težine. Čuvajte se uzgajivača koji nude “šalicu čaja” Jorkširskih terijera. Psi koji su manji od standarda skloni su genetskim poremećajima i općenito imaju veći zdravstveni rizik.

Karakter

Vrlo su znatiželjni, hrabri i uvijek spremni na svaku avanturu, što ih nerijetko dovodi u velike nevolje i nezgode. Vlasnici ih moraju zato neprestano imati pod kontrolom, uza sebe i na povodniku (vodilici). Jorkširski terijer vrlo je lojalan svojem vlasniku, a sumnjičav prema strancima i gostima u kući. Agresivan je prema drugim psima, posebno manjim od sebe, bolje se slažu s odraslijom djecom.

Ipak, to je jedna od najljubaznijih, najneagresivnijih te najzaigranijih pasmina. Lako uče i treniraju, tvrdoglavi su i zahtijevaju punu pažnju svojih vlasnika te energično brane svoj teritorij (stan). Ne smije im se popuštati u odgoju jer postaju neurotični i tada neprekidno laju. Uza sve to oni su jedna od najobožavanijih malih pasmina, jer osvajaju svojom umiljatošću, slatkoćom i energijom “malog ratnika”. Lako se prilagode životu u stanu i vrlo su aktivni unutar njega. Osjetljivi su na hladnoću i preferiraju boravak u toplom okolišu.

Mali su psi i lako ih je voditi na putovanja u tzv. transporterima koji se mogu nabaviti u Pet centru, a vole boraviti u njima i kad nisu na putu, gdje spavaju i preko noći jer im je nužan osjećaj sigurnosti i zaštićenosti.

Zdravlje

Yorkies su općenito zdravi, ali kao i sve pasmine, oni su skloni određenim zdravstvenim problemima. Ako kupujete štene, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam pokazati veterinarsko-zdravstvene dozvole za roditelje vašeg šteneta. Zdravstvene dozvole dokazuju da je pas testiran na adekvatan način. Uglavnom pate od bronhitisa i problema zubnog propadanja te od paraliza ekstrermiteta uzrokovanim hernijom diska leđnih kralježaka. Skokovi i padovi dovode do lomova ionako već malih i fragilnih kostiju. Peporuka je hraniti ih isključivo premium suhom hranom zbog zdravlja usne šupljine i koštanog sistema (prethodno navedeni problemi). Prosječan životni vijek jorkširskog terijera je od 10 do 15 godina.

Hipoglikemija: Poput mnogih igara i malih pasmina pasa, Yorkies može patiti od hipoglikemije kada je naglašena, pogotovo kada su štenci. Hipoglikemija je uzrokovana niskim šećerom u krvi. Neki od znakova mogu uključivati slabost, zbunjenost, vrtoglavo hod i epizode napadanja. Ako je vaš pas osjetljiv na to, razgovarajte sa svojim veterinarom o prevenciji i opcijama liječenja.

Briga

Jorkširski terijeri uživaju u šetnji s vama ili igranju vani, ali budući da su vrlo aktivni u zatvorenom prostoru, ne treba puno truda kako bi ih dobro izmorili. Općenito, Yorkies su spremni na trening , pogotovo ako ih privuče pažnju na obavljanje slatkih trikova ili obavljanje agilnosti ili pokusa poslušnosti.

Mogu biti teški za održavanje higijene, međutim, zbog toga što su njihove “nesreće” toliko male i lako se očiste, ljudi nekad puste kad se to desi. To je pogreška. Bolje je odmah pokazati gdje i kako nuždu činiti tako da svaki put kad nuždu urade ispravno nagraditi ih za „poslovanje na pravom mjestu“. Kada se trudite, možete završiti vrlo dobro obučenim Yorkie. Oni ne podnose ekstremnu toplinu ili hladnoću.

Hranjenje

Preporučena dnevna količina: 1/2 do 3/4 šalice suhe hrane visoke kvalitete dnevno, podijeljene u dva obroka. Napomena: koliko vaš odrasli pas jede ovisi o njegovoj veličini, dobi, izgradnji, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, a oni ne trebaju jednaku količinu hrane. Gotovo je nepotrebno govoriti da će vrlo aktivan pas trebati više hrane od pasa koji su mirnijeg temperementa.

Hrana naravno može biti i konzervirana, a davati je u skladu sa uputama proizvođača. Hrana mora biti visoko kvalitetna i visoko-kalorična, sadržavati vitamine i minerale.

Ako svom Yorikie dajete hranu domaću zapamtiti da je meso bolje dati kuhano. Goveđa ili pilećih prsa – riže. Svinjetina i janjetina iz prehrane bi trebali biti potpuno isključena za Yorkie! Povrće davati sirovo i sitno sjeckano, strugano i uvijek pomiješano s biljnim uljem (1 čajna žličica).

Riba se može dati samo morska, bez malih kostiju, a tek kuhana (oslić, bakalar, brancin, Argentina, šafran bakalar, i tako dalje.).Jorki terijer

Njega

Njihova dlaka je veoma slična ljudskoj, ali se ipak ne preporučuje da za negu ljubimca koristite šampon za ljude, jer psi imaju drugačiju Ph vrednost kože, tako da upotebom šampona za ljude možete izazvati iritaciju kože svog psa izazvanu preteranim sušenjem kože. Ukoliko ipak koristite takav šampon onda kupite najkvalitetniji. Nemojte zaboraviti da pre svakog češljanja psa dlaku prethodno nakvasite i stavite malo balsama kako bi raščešljavanje bilo lakše. Nemojte nikada češljati psa dok mu je dlaka skroz suha jer to može izazvati oštećenje dlake.

Što se tiče četke, ona mora biti što mekša kako ne bi čupala psa. Takođe, morate imati i jedan manji češalj koji će vam služiti za češljanje dlake psa oko očiju. Vodite računa da mu prilikom češljanja tog dijela ne povrijedite oči.

Kada kupate svog jorkširca neka sve bude pri ruci, posebno veliki peškir kojim ćete ga dobro osušiti pre nego što ga pustite iz kupatila. Ukoliko koristite fen obratite pažnju na toplotu.

Što se tiče pranja zuba, treba da redovno perete zube svog psa i to sa proverenim proizvodima.

Uši terijera trebalo bi da stoje uspravno. Da biste to postigli, šišajte dlake u ušima još kada je pas veoma mlad. Taj dio bi trebalo da se šiša na svake dvije do tri nedelje. Čišćenje ušne šupljine se podrazumjeva i to sa provjerenim losionima koje vam preporuči veterinar.

Što se tiče hranjenja, ova rasa je veoma jednostavna i nije zahtjevna. Uz to, terijeri jedu malo.

Ova vrsta psa je još od svojih predaka bila predoređena za lov na pacove koji su harali mlinovima širom oblasti Jorkšir u Engleskoj. Bili su tako naučeni da love i ubijaju sami , i to posebno razvijenom tehnikom lomljenja vrata plijenu. Zato nemojte da vas iznenade potezi glavom vašeg psa kada uzme u usta neki manji predmet. Takođe, specifičan lavež je jedna od karakterisitka ove rase. Na taj način se ovaj pas odazivao lovcima i locirao sam sebe prilikom hvatanja plijena.

Jorkširski terijer je skladno građen pas, što mu omogućava dobru pokretljivost u prostoru. Kako u malom tjelu ne može da se uskladišti prevelika količina energije, češći obroci su veoma bitni. Ovo je pas izuzetne fizičke spremnosti tako da može da izdrži dosta duže određene fizičke napore nego što mogu veliki psi.

Što se tiče samog ponašanja, ovaj pas želi tačno da zna gde mu je mesto u porodici. U samom startu je bitno kako trenirate svog psa – može da se desi da često laje na nepoznate osobe, pa čak i da bude vrlo neprijatan. Ali isto tako može biti veoma druželjubiv. Sve, u stvari, zavisi od toga kako ste ga dresirali. Osnovna dresura je, kao što vidite, ista za sve pse, pa i za jorkširskog terijera.

Što se tiče kućne dresure, vaš pas će svakako, kao i ostali žvakati sve što stigne, posebno cipele i odeću. Takođe, još dok je štene morate ga naučiti gde da obavlja nuždu. Ovaj tip dresure se ne razlikuje od dresure ostalih pasa. Najbolje je da svog psa izvodite napolje što češće, naročito poslije obroka, igranja i spavanja. Šetnje veoma voli. I pored toga što mu dosta znače za sticanje fizičke kondicije,šetnje ga uče socijalizaciji sa drugim psima, da istražuje i njuška.Takođe, čestim šetnjama ujedo mu njegujete nokte.

Socijalizacija svakog psa, pa i ovog, je vrlo bitna. Od samog početka, dok je još malo štene, izlažite svog psa svim mirisima, zvukovima, promjenama svetlosti….Upoznajte ga sa ljudima različite starosti, od beba do starijih osoba. Odvedite ga na zabavu gde ima dosta ljudi. Takođe ga ponekad ostavite samog u kući. Ukoliko se prilike za socijalizaciju ne pojave, stvorite ih sami.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*