Pasmina pasa – Jack Russell terijer

Pasmina pasa - Jack Russell terijer

Historija

Jednom davno, lov je bio omiljena razonoda među muškarcima, uključujući ljude iz crkve. Možemo zahvaliti ljubiteljima lova za Jack Russell terijera, kojima je župnik John Russell, “Jack” svojim prijateljima kao i svojim potrebama, htio je uspješnog lovačkog psa i odlučio je tačno dizajnirati psa kojeg je imao na umu.

On je razvio vrstu foksterijera koja će odgovarati njegovim potrebama, odnosno psa koji ce trčati s njegovim lisicarima i prikradati se kako bi istjerao lisice i drugu divljač iz njihovih jazbina.Razvila su se dva varijeteta sa u osnovi sličnim standardima, osim razlika koje se uglavnom odnose na visinu i proporcije. Viši pas, zdepastije grade poznat je kao Parson Russellov terijer , dok je niži, nešto izduženiji pas poznat kao Jack Russellov terijer.

John Russel je rođen 1795. u Darthmouth, grofovija Devon. Kao svečenik najveći dio života službovao je u Swimbridge, Devon. Bio je veliki lovac i jahač i utrošio je puno vremena u uzgoju terijera. Bio je 1873. jedan od članova osnivača Kennel Kluba. Umro je 1883. u starosti od 87. godina.

Još za vreme studiranja u Oksfordu, stekao je svoju prvu terijer ženku, a bila je oštrodlaka, bijela sa oznakama na glavi. Već tada je u bitnim tačkama odgovarala današnjem standardu. John Russel je počeo sa različitim ukrštanja sa drugim jednobojnim ili šarenim radnim terijerima. Uzgojni cilj uvijek je bila radna sposobnost a tipična slika pasmine bila je u drugom planu. Ova tradicija bila je slijeđena u ranoj prošlosti u aktiviranju Jack Russel Terriera sa drugim pasminama terijera. Ukrštane su i druge pasmine, ali sa malo uspjeha, koji nije odgovarao pra tipu Jack Russella.

Žestok i bujan, Jack Russellov terijer je hiperaktivno klupko mišića. Ovaj popularni gradski i seoski pas može ugristi i napasti sve što se kreće, ali voli zabavu i najčešće je silno srdačan i prema svojoj obitelji i prema strancima.

Gotovo istovjetan Parson Russellu , ali kraćih nogu i nešto drugačijeg izgleda, ova pasmina je izuzetno popularna u Velikoj Britaniji. Prvobitno uzgajan radi lova i ubijanja štakora i dalje je zadržao instinkt lovca.

Ali budite oprezni! Dresirani Jack Russell koji vidite na TV-u ili u filmovima ne dolazi na taj način. Podučavanje Jack Russella da postane civilizirani pratitelj nije jednostavan zadatak. To zahtijeva puno vremena i strpljenja, kao i snažan smisao za humor. JRT zahtjeva puno dresure i pažnje, ako to izostane, naći će svoje zabave, a vjerojatno nećete biti zadovoljni rezultatima.

Ako imate vremena i strpljenja da se posvetite psu, Jack Russell ima mnoge osobine koje ga čine idealnim obiteljskim psom. Njegova baština kao lovački pas čini ga izvrsnim trkaćim suputnikom nakon što potpuno naraste.

S druge strane, njegova neustrašiva priroda često ga stavlja na zla. Ima puno energije i neće se zadovoljiti mirnom šetnjom oko bloka. Ovo je pas koji voli trčati i skakati. Planirajte da mu dajte 30 do 45 minuta dnevno snažne vježbe.

On je umjetnik bijega koji je najprikladniji za dom s dvorištem i sigurnom ogradom koja se ne može lako preskočiti. Njegov nagon za “odlazak na zemlju” – kopanje plijena – znači da vaš vrt nije siguran od iskopavanja.

Jack Russell može ispuniti vaše dane smijehom i ljubavlju, ali samo ako mu možete pružiti pažnju, obuku , nadzor i strukturu koju treba. Prvi put vlasnici psa ili vlasnici koji često nisu kod kuće dobro bi trebali razmisliti za ovu pasminu ili početi s manje zahtjevnim psima. Učinite sebe i psa uslugu, pomno razmotrite da li je to prava pasmina za vas. Ako jeste, onda ste u divljoj, ali predivnoj vožnji.Jack Russell terijer

Namjena

Dobar radni terijer sposoban za prikradanje. Izuzetan pas za pratnju. U današnje vrijeme sve češće i kućni ljubimac.

Opći izgled

Snažan, aktivan, okretan radni terijer snažnog karaktera, elastičnog tijela srednje dužine. Njegovi žustri pokreti su u skladu s njegovim oštroumnim izrazom. Kupiranje repa se može izvršiti po želji, a krzno može biti glatko, oštro ili izlomljeno.

Proporcije

Ukupna dužina psa je veća od njegove visine. Dubina tijela od grebena do prsa treba biti jednaka dužini prednje noge od laktova do zemlje. Obujam iza laktova treba biti oko 40 – 43 cm

Karakter

Živahan, okretan i aktivan terijer oštroumnog, pametnog izraza. Hrabar i neustrašiv, prijateljski nastrojen, ali nenapadno samouvjeren.

Glava

Lubanja treba biti ravna, umjerene širine koja se postupno smanjuje do nivoa očiju i potom sužava u široku njušku. Nosna gljiva crna. Usne dobro nalegle i crno pigmentirane. Vilice/zubi vrlo snažne, duboke, široke i moćne. Snažni zubi sklapaju se u škarast zagriz. Oči male, tamne, oštroumnog izraza. Ne smiju biti istaknute, a očni kapci trebaju dobro nalijegati. Rub kapka treba biti crno pigmentiran. Oblik im je bademast. Uši potpuno presavijene ili spuštene, tanke i velike pokretljivosti. Mišići obraza trebaju biti dobro razvijeni.

Vrat

Snažan i čist, što omogućava stabilno držanje glave.

Tijelo

Četvrtastog oblika. Leđa su ravna. Dužina od grebena do korijena repa je nešto veća od udaljenosti između grebena i zemlje. Slabine trebaju biti kratke, jake i vrlo mišićave. Prsni koš je više dubok nego širok i dobro udaljen od zemlje, što omogućava da prsa budu po visini negdje na sredini između zemlje i grebena. Rebra trebaju biti dobro raširena u odnosu na kralježnicu i zaravnjena sa strane, tako da se obujam iza laktova može obuhvatiti sa dvije ruke – oko 40 – 43 cm. Vrh prsne kosti je jasno vidljiv ispred vrha ramena.

Rep

Pri mirovanju može biti spušten. Pri kretanju treba biti uspravan, a ukoliko je kupiran, vrh treba biti na istom nivou kao i uši.

Udovi

Ramena dobro nagnuta unazad i ne pretjerano mišićava. Nadlaktica dovoljno duga i pod kutem koji omogućava da se laktovi nalaze ispod tijela. Prednje noge su ravnih kostiju od laktova do prstiju, gledano sa prednje ili bočne strane. Stražnje noge snažne i mišićave, njihove proporcije su u skladu sa ramenima. Šape su okrugle, tvrde sa jastučićima, nisu velike, prsti umjereno lučni, nisu okrenuti ni prema van ni unutra.

Kretanje

Pravilan, slobodan i elastičan.

Dlaka

Može biti glatka, oštra ili gruba. Mora biti vodootporna. Krzno ne treba mijenjati (izvlačiti) kako bi izgledalo glatko ili izlomljeno.

Boje

Bijela boja MORA biti prevladavajuća sa crnim ili smeđim šarama. Smeđe šare mogu biti od najsvjetlije smeđe do duboko smeđe (kestenjaste).

Veličina

Visina 25 cm  do 30 cm .
Težina treba odgovarati 1 kg na svakih 5 cm visine, odnosno 25 cm visok pas treba biti težak približno 5 kg, a 30 cm visok pas treba biti težak 6 kg.Jack Russell pas

Terijer Jack Russell nastao je kao pasmina za lov na lisice, zbog čega je toliko sitan (odrastao pas dostigne visinu od 35 cm), kako bi mogao da se zavuče za lisicom u rupu. Međutim, neka vas to što se radi o malom psu ne prevari – terijer Jack Russell nije idealan pas za stančić i mnogo bi mu više prijalo dvorište. Ovo ne znači da je tu simpatičnu kucu nemoguće držati u stanu, može on da se prilagodi tome – ako vi možete da se prilagodite ogromnoj količini energije kojom ovaj sitni pas raspolaže i njegovoj potrebi da se puno kreće.

Naime, kao pas za lov na lisice, terijer Jack Russell je morao da bude izdržljiv, uporan, aktivan, smeo, čak i drzak. I to se na njemu primećuje. Velike pse je, u principu, neophodno šetati barem dva sata dnevno; ovoj sitnoj pasmini je neophodno više kretanja čak i od toga. Odvedete ga u park, on dva sata jurca unaokolo i izmori sve ostale pse, vratite ga kući i potrebna su mu barem još dva sata igre.

Ova rasa nije česta kod nas, pa je najčešće, ako ga želite, potrebno nabaviti ga u inostranstvu. Druželjubiv je i kao takav dobro mezimče i ako imate manju decu u kući, ali mu je zbog drskosti neophodna dresura (i opet, nemojte da vas zavara njegova veličina) ili da ga vi sami, ako umete, naučite pravilima, kako bi poštovao hijerarhiju u kući i kako bi prihvatio ko je “glavni”, kao i da bi mogao da se socijalizuje s drugim psima bez incidenata.

Jednom naučen na pravila, prihvataće ih dokle god mu omogućavate da se dovoljno kreće – može i da ostane sam u stanu, ako ima svoje igračke i, obavezno, jastuke po kojima će da kopa, da ih grize i rastura (urođen mu je nagon za kopanjem i istraživanjem) – bez sopstvenih jastuka mogao bi da vam raskopava nameštaj.

Terijer Jack Russell je uglavnom glatke dlake, pa mu nije neophodno često četkanje; postoje i primerci grublje dlake, i oni se moraju pažljivo očetkati barem jednom nedeljno. Zahteva pažnju i ne prihvata zanemarivanje – može da živi i s velikom porodicom, naročito ako s članovima te porodice može puno da se igra, ali ni u velikoj porodici neće trpeti ignorisanje.

Ako ste aktivna osoba i/ili imate porodicu čiji su članovi takođe aktivni i skloni tome da se svaki dan igraju s mezimcem barem sat-dva (plus obavezne dvočasovne šetnje, tokom kojih će mu biti pružena prilika da po volji jurca unaokolo – ne brinite, sasvim lijepo prihvataju vam, dok idete ulicom, idu uz nogu i ne pokušaju da se otrgnu ako znaju da će u parku moći da trče), terijer Jack Russell je super mezimče – voli društvo, voli aktivnost i, mada može biti sklon bolestima očiju i/ili ušiju, uglavnom je zdrav i rijetko oboljeva.

Međutim, ako je i vama i vašoj porodici omiljena aktivnost “uvaljivanje” u kauč ili fotelju, druženje sa ovoliko živahnom kucom vam nikako neće prijati.

Bolesti

Pojedini primjerci skloni su dislokaciji koljene čašice, nasljednim očnim bolestima, gluhoći, Legg Perthesovoj bolesti kukova koja pogađa manje pasmine. Životni vijek im iznosi 15 i više godina.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*