Pčelarstvo-vodić za početnike

pčelarstvo za početnike

Ako razmišljate o vlastitom pčelinjaku, objasnit ćemo neke osnove pčelarstva za početnike. Bilo da ste pčelar u dvorištu, domaćin, farmer ili mali poljoprivrednik koji želi pokrenuti posao sa medom i drugih pčelinjim proizvodima.

Postoje neki faktori koje treba razmotriti prije nego što krenete u pčelarsku avanturu, pa prije nego što zaronite, razmislite o tome jesu li pčele dobre za vas . Veoma je važno da ustanovite da li ste imuni (otporni) na pčelinji otrov. U slučaju da niste, nemojte ni pokušavati da prilazite pčelama, zadovoljite se time da se sladite njihovim proizvodima.

Proučite sve o pčelama

Mnogo je knjiga o pčelarstvu i učenje svega o tim slatkim kukcima može vam pomoći da započnete sa svojim košnicama. Čitajte koliko možete, tako da kada vaše pčele stignu; bit ćete spremni. Znači, prije nego što uložite u košnice, uložite u potrebno znanje i posavetujte se sa nekim iskusnim pčelarom, a možda mu i pomognete u radu i tako steknete neko iskustvo.  Literaturu je najbolje prelistati tokom zime, kako biste na proljeće bili spremni za ono što sledi.

Povežite se s lokalnim pčelarskim organizacijama

Najbolje bi bilo da u početku neko vrijeme provedete sa nekim ko ima više iskustva od vas.Upoznajte se sa nekim pčelarom iz vaše blizine (rođak, prijatelj,..) i zamolite ga da vam dozvoli da povremeno dolazite na njegov pčelinjak, posmatrate šta radi i pomažete mu u nekim poslovima. Direktan kontakt sa pčelama, za vas će biti najbolja škola. Ovo je najbolje uraditi čak i prije nego što kupite vaše košnice, kako biste znali njima da rukujete, i bili upoznati sa onim što radite. Pronađite lokalnu udrugu pčelarstva. Idite na sastanke. Neke udruge nude mentore koji vam mogu pomoći u prvoj sezoni.

Izaberite mesto za vaše košnice

Prilikom razmatranja odgovarajućih lokacija, morate uzeti u obzir više stvari: blizina/daljina mjesta, sunčeva svetlost, vjetar, okolina i priroda, paša. Tek nakon povoljnih uslova, donesite odluku da smestite vaše košnice. Povoljna lokacija obezbjediće vam mnogo toga: sigurnost, dobro pčelinje društvo, hranu u toku sezone.  Mjesto treba da bude sunčano, košnice treba okrenuti prema jugoistoku, u zavjetrini, blizu vode a da ne bude podvodno.

Saznajte više o zadacima u pčelarstva

Što je ključno za brigu o vašim  pčelama? Slično kao vrtlarstvo, pčelarski zadatci najbolje se dijele po mjesecima. Najbolje vrijeme za početak  je u proljeće, tako da kolonija s kojom započinjete ima vremena za izgradnju. Proljeće je veoma važno za sve pčelare i one koji žele time da se bave. Priroda počinje da buja, a cvjeće je ono koje u ovoj industriji signalizuje mogući prinos u sezoni.

Nabavite osnovnu potrebnu opremu za pčelarstvo

Osnovna pčelarska oprema nije standardizovana i ona je sve veća što je bavljenje pčelarstvom ozbiljnije. Ono što je neophodno je sveska, nebitno kog formata, ali obavezno tvrdih korica jer treba izdržati i dugo trajati. Ova sveska će biti vaš pčelarski dnevnik u koji ćete zapisivati sve vaše aktivnosti i podsjećati vas na sve bitne aktivnosti. Vremenom ćete shvatati njenu važnost.

Pčelarska kapa je neophodan dio opreme. Treba zaštititi i ostatak tijela, ali su glava i vrat ipak prioritet. Postoje specijalna pčelarska odijela, ali za njih ima vremena, za zaštitu su pored kape neophodne duboke čizme, rukavice, a pri oblačenju treba izbjegavati jarke boje.

Dimilica služi za umirivanje pčela. Obavezno se koristi pri svakoj manipulaciji sa košnicama. Može se kupiti originalna, a može poslužiti i pumpica koja se koristi po frizerskim salonima.

Pčelarski nož je sa jedne strane prav, a sa druge povijen. Služi za odvajanje poklopne daske od tijela košnice, za razdvajanje ramova, čišćenje zidova košnice i slično.

Ručna četka ima ulogu skidanja pčela sa ramova. Treba obratiti pažnju da se redovno čisti i da sa nje ne pada med na okolinu košnice jer bi to moglo izazvati grabež.

Centrifuga za vrcanje (vrcalica) koja može biti mehanička (jeftinija) i električna.

Pojilica za vodu može biti plastična pojilica za piliće ili isječena auto guma. Bitno je da pojilica bude čista, a voda svježa.

U opremu koja će vrlo brzo postati neophodna spadaju i hranilica za prihranjivanje, čistilica podnjače, pčelarska vaga, matične rešetke…

Naručite svoje pčele

Nakon što ste sakupili svoju opremu i prikupili obilje pčelarskog znanja, vrijeme je da naručite svoje košnice sa pčelama! Veoma je bitno da se u startu opredelite za tip košnice sa koji će da pčelarite, jer raznovrsnost tipova košnice otežava rad na pčelinjaku. Svaki tip košnice ima svoje prednosti i nedostatke, što će te se i sami uvjeriti kad steknete iskustvo.

Nabavkom pčelinjih društava sa košnicama imate mogućnosti da na nekom pčelinjaku dobijete korištenu košnicu i normalno pčelinje društvo. U ovom slučaju najbolje se odlučiti za nabavku u rano proljeće odnosno kada pčele prezime. U ovom slučaju je najbolje nabaviti ovakva pčelinja društva sa košnicama na samom početku glavne paše.

Možete se odlučiti za nabavku novih košnica a pčelinja društva koja su prezimila na nekom pčelinjaku. Ako su sve košnice istog tipa onda se prenos nabavljenih pčelinjih društava uradi veoma lako. Zavisno od nabavne cijene za pčelara početnika je ova varijanta najbolja. Ovaj način osnivanja pčelinjaka ima prednosti nad ostalim jer će se od nabavljenih društava u toj godini moći izvrcati i neka količina meda.

Na samom početku, s obzirom da mladi pčelari nemaju velikog iskustva, savet je da se ne počinje sa puno košnica. Ali isto tako je loše i početi samo sa jednom. Mislim da je idelan broj izmedju 2 i 5 društava. Pet društava neka budu neki maksimum, a dva minimum.

Pčelarstvo je divan posao i uživaćete u njemu. Budite pozitivni i krenite u novu sezonu sa dobrim prognozama. Iskustvo koje ćete steći biće neprocjenjivo važno za vašu budućnost kao pčelara, zato učite kad god vam se ukaže prilika. Želimo vam uspešnu i mednu godinu!
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*