Perzijska mačka

Perzijska mačka

Ako želite mačku koja hiperaktivno skače, nemojte kupiti perzijsku. Savršeni su prijatelji ako želite mirne, dobroćudne mačke. Jako su privrženi svojim vlasnicima. Morate zadobiti njihovo povjerenje i ljubav. Žude za ljubavlju, neće vas uznemiravati kako bi zadobili vašu pozornost. Posjedovanje perzijske mačke zahtjeva i velike obveze. To lijepo krzno zahtjeva svakodnevno dotjerivanje da ostane u dobrom i lijepom stanju. Zbog duge dlake i poslušnog temperamenta mogu biti savršen kućni ljubimci.

Historija

Perzijska mačka je stara pasmina. Za one koji vole ovu elegantnu mačku, neće se čuditi da je dugotrajna ljepota nastala u kolijevci civilizacije: Mezopotamija, koja je kasnije poznata kao Perzija i danas je to moderni Iran. Pasminska odlika, duga dlaka, bila je vjerojatno posljedica prirodne mutacije, a upečatljiv izgled privukao je pažnju, još u 17.-om vjeku, italijanskog plemića i svjetskog putnika Pietra della Valle, koji je zaslužan za dovođenje prve dugodlake mačke u Europu još u 1626. godini.

Do kasnog 19. -og vjeka, uzgoj i posjedovanje mačke je postalo popularno. Dugodlake mačke iz Perzije, Turske, Afganistana i drugih egzotičnih lokacija su zvane jednostavno kao „azijske” mačke. Na Crystal Palace cat showu 1871. godine, perzijski tipovi mačaka bili su među izlaganim primjercima. Bili su popularni kućni ljubimci tog vremena i imali su posebnu zaštitu zbog ljubavi kraljice Victorije za ovu pasminu.

Selektivnim uzgojem ljubitelji mačaka počeli su oblikovati perzijsku mačku do današnjeg izgleda. Uzgojili su mačke da imaju okruglu glavu, kratko lice, nabor, hrskave obraze, male, zaobljene uši, velike oči i čvrsto tijelo. Njihovo krzno duže je od Angora mačke, a imali su kraće noge. Uskoro, Perzijanske mačke nadilaze Angora mačku u popularnosti.

U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su prvi put uvezena u kasnom 19. -og vjeku, one su također postali jako popularna rasa, preuzimajući primat od dugodlake Maine Coon mačke koja je nekoć držala prvo mjesto kao američka najslađa mačka. U nešto više od jednog vjeka, Perzijska mačka je postala najdraža mačija pasmina na svijetu, cijenjena zbog lijepog izgleda i slatke osobnosti.

Perzijska-kat-750x375Karakter

Dostojanstvena i poslušna Perzijska mačka je poznata po tome što je tiha i naravno prekrasna. Ona je ukras u bilo kojem domu gdje može uživati u krilu – zasigurno njezino pravo mjesto.

Osim izuzetno privlačnog izgleda, persijske mačke su stekle veliku popularnost zbog svoje blage ćudi, staloženog ponašanja i izrazite druželjubivosti. Mirne i tihe, privržene i mazne, čine gotovo idealnog mezimca za stan, kuću i relativno ograničen prostor. Ove mačke su posvećene svom vlasniku, ali njihovo povjerenje i ljubav mora da se zasluži. One žude za pažnjom i ljubavlju i vole da se maze, ali neće dosađivati i tražiti pažnju kao mnoge druge rase. Zahjtevaće pažnju jedino ako smatraju da je ne dobijaju dovoljno. Perzijaneri se smatraju najmirnijom rasom. Tolerantni su prema drugim mačkama u kući, ali dešava se i da iznenade izrazito neprijateljskim stavom kada čuvaju svoju teritoriju. Dosta vremena provode u dotjerivanju svoje dlake kao i u spavanju.

Glasno okruženje nije stil ove mačke. S velikim, izražajnim očima i glasom koji je opisan kao mekan, ugodan i glazben, Perzijanci su prepoznali svoje jednostavne potrebe: redovne obroke te puno ljubavi, koje vraćaju deseterostruko. Kada ste na poslu ili ste zauzeti oko kuće, perzijska mačka je zadovoljna ako ukrade stolicu, kauč ili krevet dok se ne možete joj diviti i dati joj pažnju koju dobrovoljno prima, ali nikad ne zahtijeva.

Njega

Najvažnija stvar za razumijevanje brige za perzijsku mačku je potreba za svakodnevnu njegu. To dugačko, lijepo krzno ne ostaje čist i bez zamršenosti. Svakog dana mora biti lagano, ali temeljito češljana i brusena, a redovito kupanje – barem jednom mjesečno – dobra je ideja.

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je pitanje nužde koju mačke obavljaju u posudi sa pjeskom. Pjesak kao i produkti nužde mogu završiti u šapama ili krznu. Ako se mačka i kutije sa pjeskom ne održavaju čistim, mačke mogu da prestanu koristiti kutijom.

Prekomjerno suzenje može biti problem ovoj pasmini, stoga svakodnevno obrišite uglove očiju da biste spriječili nastanak mrlja ispod očiju. Četkajte zube kako biste spriječili parodentoznu bolest. Dnevna dentalna higijena je najbolja, ali i sedmično četkanje je bolje od ništa.

Dobra je ideja zadržati perzijsku mačku zatvorenu. Ona nije skakač i slabo će se boriti protiv drugih mačaka, pasa kao i drugih opasnosti sa kojima se suočavaju kada su na otvorenom. Pustiti perzijsku mačku na otvoreno samo znači da će te mnogo više vremena provoditi za njegu mačke. Perzijske mačke koje idu na otvoreno također riskiraju da će ih ukrasti netko, netko tko bi volio imati tako lijepu mačku.

Eksterijer

Perzijske mačke imaju karakterističan izgled: velika, okrugla glava; velike, okrugle oči; kratki nos; puni obrazi; i male uši s zaobljenim vrhovima. Glava je poduprta kratkim, debelim vratom i čvrstim, mišićavim tijelom – tipom poznatim kao “cobby”. Perzijske mačke noge su kratke, debele i jake s velikim, okruglim i čvrstim šapama. Rep je kratak, ali proporcionalan duljini tijela mačke.

Dugo, gusto, sjajno krzno s finom teksturom popunjava izgled perzijske mačke. Krzno ima duge dlake po cijelom tijelu, pogotovo oko vrata, duboku traku između prednjih nogu, dugih prstiju i kandži, te bujan rep.

Perzijanci mogu doći u različitim “izgledima”. Neke, poznate kao Peke-face perzijske mace, imaju izrazito ravno lice. “Doll-face” perzijske mace imaju više starinski izgled, s licem koja nije jednako ravno kao Peke-face perzijske mace.

Perzijske mačke svih pruga ističu se za beskrajnu raznolikost boja i uzoraka krzna. Neke podjele navode sedam boja – bijela, plava, crna, crvena, vrhnje, čokolada i lila. Boja očiju odnosi se na boju krzna. Na primjer, bijeli perzijanci imaju duboke plave ili sjajne bakrene oči; drugi čvrste boje imaju sjajne bakrene oči; srebre i zlatne Perzijske mace imaju zelene ili plavo-zelene oči; i tako dalje.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*