Ishrana prasadi i prasenje

prasadi-ishrana-prasenje-krmaca-sa-prasadima

Prije nego što se pojave novi stanari u vašem svinjcu, treba se na pravi način pripremiti za prasenje krmača, kao i za kvalitetnu ishranu prasadi. Pročitajte i kako.

Prasenje – prva pomoć

Prije prasenja svakako treba obezbjediti odgovarajući smještaj i uslove za svinje. Prasenje obično traje od 2 do 5 sati. Prije partusa dešavaju se promjene u ponašanju krmače. Vime otiče, započinje oslobađanje mlijeka i povećava se tjelesna temperatura.

Period između rađanja dva praseta je kratak, svega nekoliko minuta, ali ako se desi da je taj period duži od 30 minuta potrebno je utvrditi razloge produženja.

Prasad pri rođenju se prihvataju, čiste od sluzi, oslobađaju od opni i obavezno obrišu. Ukoliko pupčana vrpca nije prekinuta ona se skraćuje i dezinfikuje. Ukoliko je prasenje teško i krmača je nervozna, ustaje i leže, tada se prasad, kako se koje oprasi uzimaju i stavljaju u poseban sanduk, a tek po završetku prasenja se podmeću pod krmaču. Suprotno od ovoga prasad mogu ostati u boksu.

 

Kada počne prasenje neophodno je prisustvo čovjeka, jer u slučaju naizgled mrtvorođenom ili prignječenom prasetu se može pomoći masažom, veštačkim disanjem ili na drugi način. Pri stavljanju pod krmaču vodi se računa da svako prase prihvati sisu i posiše kolostrum. Posebna pažnja se obraća na manje vitalnu prasad koja se stavljaju pod prednje sise koje su veće mliječnosti.

U slučaju uginuća krmače, zapaljenja vimena i dr.može se primjeniti vještački odgoj prasadi. Primjena ovog načina je česta kada se žele proizvesti prasad nezaražena patogenim mikroorganizmima kako bi se zapat oslobodio od bolesti.

Bolesti nikako ne želimo, zar ne?

Kada se desi da krmača oprasi veći broj prasadi ili kada je riječ o mladoj plotkinji tada se dio prasadi podmeće pod drugu krmaču oprašenu u približno isto vrijeme. Pri podmetanju prasadi može se javiti problem jer majke prepoznaju svoju mladunčad po mirisu i ne prihvataju tuđu. Ovaj problem možete riješiti mješanjem prasadi iz oba legla i držanju neko vrijeme zajedno ili prskanjem određenim mirisom kako ih krmača ne bi mogla razlikovati. Podmetanje prasadi pod drugu krmaču je moguće u većim stadima, ali imajte na umu da je važno da prasad posišu kolostrum svoje majke jer njegov sastav omogućava sticanje imuniteta.

Ishrana prasadi

Trajanje dojnog perioda varira i zavisi od načina držanja, obezbjeđenja uslova smeštaja, ishrane prasadi i njege. Mlijeko krmače je siromašno gvožđem, a prasad su naročito osjetljiva na nedostatak ovog mikroelementa. Nedostatak gvožđa dovodi od anemije. Da se ovo ne bi desilo u ishranu prasadi starih par dana se dodaju inekcije gvožđa.

U prve 3 -4 nedelje uzrasta potrebe prasadi u hranljivim materijama se podmiruju iz mlijeka.

U drugoj nedelji se javlja nedostatak proteina, a u trećoj energije. Zbog toga je važno da se u ishrani prasadi od druge nedelje počinje sa prihranom. Smjese moraju biti lako svarljive. Daju se češće u manjim količinama. U slučaju uginuća krmače često se koristi tzv.“vještačka krmača“ odnosno naprava za mlijeko.

Poslije zalučenja u prvih 7 do 10 dana preporučuje se ishrana prasadi ograničenom količinom hrane, koja se svakako razlikuje od hrane za odrasle svinje. Poželjno je povećati učešće vitamina, mineralnih materija i aditiva naročito putem vode jer vodu piju i ona prasad koja ne jedu. Preporučuje se ishrana prasadi smjesama za prihranjivanje određeno vrijeme, a zatim se ona zamjenjuje drugim.

Prasad stara oko dvije nedelje mogu se početi prihranjivati hranjivima bogata lako svarljivim bjelančevinama i mineralnim sastojcima (riblje brašno, mesno brašno, prekrupa ječma, ovsa, graška, soje, uljane pogače suncokreta). Prasad namenjena za priplod trebalo bi ostaviti da doje najmanje 10 nedelja, a ostale bar 8 nedelja. Pravilno hranjena prasad na kraju četvrte nedelje starosti treba da teže oko 6kg, a na kraju 10 nedelje oko 18kg.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*