Prirodne metode za kontrolu buha kod pasa

buhe-krpelji

Iako postoji mnoštvo kemikalija dostupnih vlasnicima pasa koji se suočavaju s buhama, većina vlasnika pasa ne žele riskirati moguće toksične nuspojave kemijskih pesticida. Ako niste zainteresirani za  upotrebu kemikalija za rješavanje tih nametnika, evo nekoliko opcija koje se smatraju prirodom.

Prevencija, a ne eliminacija

Možda ćete otkriti da neki od ovih “kućnih lijekova” rade izvrsno u prvoj godini i postaju manje učinkoviti tokom vremena. U nekim slučajevima možda ćete morati najprije upotrijebiti kemijski postupak za rješavanje teške zaraze, a zatim se prebaciti na prirodne metode za kontrolu populacije buha. Nijedna pojedina metoda neće raditi 100% pa je potrebno kombinirati nekoliko različitih opcija kako bi se smanjila razina zaraze prisutna u vašem domu i vašem psu.

Poteškoće s psima na otvorenom

Ako vaš pas provodi puno vremena na otvorenom, čak i samo u dvorištu, vjerojatno ćete imati više poteškoća u kontroli buha, na prirodan način, jer oni mogu biti čvrsto ukorjenjeni u dvorištu (ili mjestu koje vaš pas često posjećuje), kao i kod kuće. Budite svjesni da neće svaka metoda kontrole buha raditi za svaku situaciju. Možda ćete morati upotrijebiti jedan način za dvorište, drugi za kuću i treći za tijelo vašeg psa.

Ispiranje, ispiranje, ponavljanje

Vaš pas može imati koristi od jednostavnog ispiranja hladnom vodom kako bi izbacili neke buhe iz tijela i dlaka. Međutim vodom se nećete otarasiti buha. Morat ćete koristiti šampon koji je izrađen od sastojaka koji odbacuju buhe. Šampon koji sadrži cedar, eukaliptus, lavandu ili citrus, može pomoći da se riješi problem buha nakon kupanja. Cedar je također dobar za tretiranje područja na kojima psi spavaju.

Češalj za buhe

Korištenje češlja za buhe fizički će izvući buhe iz tijela psa. Morat ćete se pobrinuti da češalj dođe blizu kože, ali radite polako. Imajte zdjelu vode u blizini tako da možete utopiti buhe dok ih vadite. Ne mogu se uništiti prstima i brzo će iskočiti. Prilikom češljanja usredotočite se na područja tijelu psa gdje se buhe žele sakriti, poput prepona i podnožja repa.

Ne zaboravite na domaćinstvo

Odrasle buhe izležu jajašca u postelji vašeg psa i duboko u tepih, tako da se nećete moći riješiti cijele populacije buha jednostavnim češljem i pranjem. Obavezno očistite i tretirajte kućanstvo i dvorište prilikom borbe protiv buha.

Kućni ljekovi

Jabučni ocat je odlično sredstvo za eliminiranje buha. Pomiješajte jabučni ocat i vodu u omjeru 1:1 i tom tekućinom poprskajte dlaku vašeg ljubimca. Nakon toga, rukama ili četkom utrljajte tekućinu što je moguće više na kožu.

Ponavljajte svakih par dana, do potpune eliminacije nametnika.

Čišćenje usisivačem

Morat ćete biti vrlo vrijedni u usisavanju i čišćenju unutrašnjosti i izvana. Možda biste mogli početi s profesionalnim čišćenjem vaših tepiha kako biste uklonili veći dio pohranjenih jaja i ličinki, ali to u potpunosti neće eliminirati problem jer jaja i čahure mogu ući u kutove i ostati uspavani za iznenađujuće dugo vremena. Morat ćete svakih nekoliko dana očistit usisivačem sve površine kuće (a vrećicu nakon usisavanja odmah baciti ) i ispirati svu posteljinu vašeg psa jednako često.

Napad na dvorište

Dvorište će također biti potrebno očistiti bez ostataka (hrpe lišća, itd.) Kako bi se smanjila mjesta gdje se buhe mogu okupljati. Sadnja određenih bilja i biljaka u dvorištu može neposredno pomoći buhama da se drže daleko od vaše imovine. Lavanda, eukaliptus, koromač i citrusi, svi poznati repelenti buha, mogu učiniti vaš vrt manje interesantnim za ove štetnike.

Obratite se svom veterinaru

Budite sigurni da ste dobili savjete od svog veterinara prije korištenja bilo kojeg proizvoda za kontrolu buha, čak i onih koji su reklamirani kao “prirodni”. Jeste li primijetili da na mnogim komercijalnim proizvodima protiv buha stoji navedeno upozorenje “izbjegavati kontakt s ljudskom kožom”? Znači li ovo upozorenje da je proizvod štetan za ljude? No, ako je štetan za ljude, nije li štetan i za kućne ljubimce?
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*