Kako da sprečite problem griženja repova kod svinja

prase_repic_2

Griženja repova kod svinja je pojava koju svaki stočar želi da izbjegne. Osim što izgledaju ružno, ova pojava ima negativan utjecaj na njihovo zdravlje. Kroz rane na njihovom repu mogu da prođu bakterije koje izazivaju infekcije. Ta pojava, ukoliko se ne spriječi na vrijeme, može da predstavlja dodatni trošak za liječenje životinje, a neophodno je i angažovanje veće radne snage.

Šta se može učiniti?

Ovaj problem, prema pisanju sajta Pigprogress, može da se riješi dodavanjem većih količina slame u objekte sa svinjama. Takođe, potrebno je uvesti veći udio svježe neprerađene hrane u njihovu ishranu.

Dodavanje slame pokazalo se najdelotvornijim u objektima gde je ova mjera redovno primjenjivana. Uvođenje 8% sirovih hranjiva u dnevne obroke takođe je dalo dobre rezultate.

Životinji koja krvari iz repa,potrebno je podvezati rep i posuti ga antibiotskim praškom ili sprejom. Uznemirenim,agresivnim svinjama koje napadaju druge svinje daju se trankilajzeri (neuroleptici) .prase_repic_1

Na njemačkoj farmi gde je eksperimentisano sa promjenom režima ishrane, svinjama su davane sojine ljuspice, kaša od šećerne repe i ovas.

Stručnjaci preporučuju i da se životinjama obezbjedi dovoljno prostora. Rep, kako se napominje na tom sajtu, od velike je važnosti za zdravlje svinja, pa bi svakako trebalo obratiti više pažnje na njegov izgled. Ukoliko je uvijen, a prasići ga stalno pomeraju, to je važan indikator da su životinje zdrave.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*