Proljetni neprijatelji vaših pasa

Krpelji i kucni ljubimci

Svake godine na stotine pasa bude zaraženo njima, a bolesti koje prenose su opasne po život naših najboljih prijatelja. Pogodili ste – krpelji! Iako krpeljne bolesti više nisu ograničene samo na proljeće i jesen, već na cjelu godinu, ovo doba godine je i doba kada se vlasnici najčešće nalaze „oči u oči“ sa opakim ektpoarazitima.

Piroplazmoza ili babezioza je jedna od najopakijih i najpoznatijih bolesti, koje prenose krpelji! Uzročnika bolesti, zapravo, prenose krpelji, uglavnom oni iz roda Ixodes. Uzročnik Babesia canis parazitira u eritrocitima, crvenim krvnim zrncima. Nezaraženi krpelji tada se mogu zaraziti kada uzmu obrok krvi sa zaraženim eritrocitima.

Znakovi bolesti jako variraju

Najčešći oblik je onaj akutni sa povišenom temperaturom, odbijanjem hrane, slabošću, bljedilom vidljivih sluznica, depresijom, tamnijom ili krvavom mokraćom, limfadenopatijom (povećani limfni čvorovi) i splenomegalijom (povećana slezina).

Svakako zapamtite, najbitnija je preventiva! Redovno tretirajte svog psa sredstvima protiv ektoparazita, tokom cijele godine, i pregledajte ljubimca nakon svake šetnje.

Krpelja je potrebno izvaditi što prije. Ukoliko niste spretni u tome, odvedite psa veterinaru odmah! Kada god dođete iz šetnje dobro pregledajte svog ljubimca, krpelji mogu biti na bilo kojem mestu na psu – sakriveni u dlaci, ušima, između prstiju…

Na tržištu postoje preparati koji odbijaju krpelje ili ih ubijaju nakon što se prihvate. Učinkovite su razne ampule, ogrlice i sprejevi. Za bilo koji proizvod je važno da se posavjetujete s veterinarom i dobro pročitate uputstva na samom proizvodu.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*