Pudla

Pudla ili pudlica kao pasmina je prisutna već dugi niz godina i uzgajana je kao vodeni pas za vraćanje divljači i ptica iz rijeka i jezera. Ime “pudlica” u stvari dolazi od stare njemačke riječi ‘pudeln’, što znači ‘prskati vodom’. U Francuskoj, pudlice se nazivaju Caniche, ime izvedeno iz Chien Canard, što znači patka pas.

Većina historičara slaže se da je pudlica nastala u Njemačkoj, ali se razvio u vlastitu posebnu vrstu u Francuskoj. Iako je njezina zemlja nastanka kontroverzna, podijeljena je između francuskog i njemačkog porijekla.

Izgled

Pudlice velicina

Pudla je pas srednje veličine, sa karakterističnom kovrdžavom dlakom koja se malo linja što ga čini dobrim izborom za osobe s alergijama. Posjeduje izgled inteligentnog psa, stalno budnog i aktivnog, harmonične građe, odajući utisak elegancije i ponosa.

Postoje tri veličine Pudle: Toy, Minijaturne i Standardne. To nisu različite pasmine, samo različite veličine istog psa. Toy Pudla je visoka do 25 cm i teži oko tri do pet kilograma. Minijaturna pudla je visok 20 do 30 cm i teži 8 do 9 kilograma. Standardna pudla je visoka 35cm i viša (obično 55 cm); mužjaci teže 45 do 70 kilograma, a ženke 45 do 60 kilograma.

Temperament

Pudla

Inteligentni, puni ljubavi, odani i nestašni su četiri riječi koje se obično koriste za opisivanje pudlice i njenog temperamenta. Unatoč carskom izgledu, pudla voli igru – uvijek je spremna za igru bilo koje vrste.

Jedna je od najposlušnijih i najpametnijih pasa, koji spaja razigrani entuzijazam i avanturistički duh. Zadržavajući svoju ljubav prema lovu, voli plivati, trčati i vraćati se. Iako je sramežljiva s nepoznatim osobama, ona se slaže s poznatim ljudima i vrlo je dobra s djecom.

Izvanredna osobina pudla je njihova inteligencija. Često se kaže da ima inteligenciju sličnu ljudskom, nevjerojatnu pamet koja zadivljuje njihove vlasnike. Kao vrlo inteligentan pas, pudla se može lako dosađivati ​​ako im se ne osigura dovoljno mentalne i fizičke aktivnosti. To mora biti u obliku vježbanja, igre, učenja i poslušnosti.

Briga

Pudla standard

Pudle se dobro ponašaju u bilo kojoj vrsti doma, od stanova do imanja, sve dok imaju redovitu vježbu i obilje ljudskog druženja. One više vole živjeti u kući s porodicom, pogotovo manje pudle.

Pudla traži stalnu njegu – od rođenja pa do kraja života. Pudla se mora redovno češljati i šišati. Samo u tom slučaju se može govoriti o urednom psu, koji ne stvara nikakve probleme (opadanje dlake ili neprijatni mirisi). To će naravno zahtijevati znatnu količinu vremena od strane vlasnika, koji mora biti posvećen svom psu.

Profesionalna pomoć obično je potrebna barem svaka 3 mjeseca, a ti se troškovi moraju uzeti u obzir pri odlučivanju o posjedovanju pudle. Takođe je važno pudli sjeći nokte jednom ili dva puta mjesečno ako ih vaš pas ne skida prirodno. Ako ih čujete kako klikaju po podu, oni su predugi.

Očistite zube pudle barem dva ili tri puta sedmično kako biste uklonili nakupljanje kamenca i bakterije koje vrebaju u njemu. Dnevno četkanje je još bolje ako želite spriječiti bolesti desni i loš zadah.

Sedmično svakako provjerite uši svoje pudle zbog prljavštine, crvenila ili lošeg mirisa koji može ukazivati na infekciju, a zatim ih svake sedmice obrišite pamučnom lopticom navlaženom nježnim, uravnoteženim sredstvom za čišćenje uha kako biste spriječili probleme.

Ishrana

Pudla -ishrana

Preporučena dnevna količina: Standardi, 1,5 do 3 šolje suhe hrane visoke kvalitete dnevno, podijeljeni u dva obroka; Minijature, 3/4 do 1 šolja; Toy, 1/4 do 1/2 šolje.

Napomena: Koliko vaš odrasli pas jede ovisi o njegovoj veličini, dobi, fizičkoj konstituciji, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i svi ne trebaju istu količinu hrane. Gotovo se ne podrazumijeva da će vrlo aktivni pas trebati više od psa s kauča. Kvaliteta pseće hrane koju kupujete također čini razliku – što je bolja hrana za pse, to će dalje ići prema njegovanju vašeg psa, a manje ćete morati hraniti vašeg psa.

Kao i svaka pasmina, pudlica će dobiti na težini ako je ishrana pretjerana, što može uzrokovati probleme sa zglobovima i druge zdravstvene probleme. Ograničite poslastice, držite ga aktivnim i hranite sa ujednačenim obrocima, a ne ostavljajte hranu dostupnu u svakom trenutku. Iako mnogi vlasnici Miniature ili Toy Pudli posebno daju svojim psima komadiće hrane sa stola, oduprite se tim molbama – stvorit ćete izbirljivog psa.

Držite svoju pudlu u dobroj formi mjerenjem njene hrane i hranjenjem dvaput dnevno. Ako niste sigurni ima li prekomjernu tjelesnu težinu, odradite praktični test. Prvo, pogledajte psa odozgo. Zdrav pas ima struk i nema ravna leđa. Zatim stavite ruke na njegova leđa, palčeve uz kralježnicu, s prstima raširenim prema dolje. Trebali biste biti u stanju osjetiti, ali ne vidjeti njegova rebra, bez potrebe za snažnim pritiskom. Ako ne možete, treba mu manje hrane i više vježbanja.

Djeca i ostali kućni ljubimci

pudla i ostali kućni ljubimci

Pudlica je prekrasan pratilac za djecu, iako bi mlađa djeca koja ne znaju kako se nositi s psom mogla slučajno povrijediti pudlicu Toy, najmanju i najdelikatniju vrstu pasmine.

Kao i kod svake pasmine, uvijek biste trebali učiti djecu kako se približiti i dodirnuti pse, i uvijek nadgledati bilo kakve interakcije između pasa i male djece kako bi se spriječilo grickanje ili povlačenje uha ili repa s jedne ili druge strane. Naučite svoje dijete da nikada ne pristupa bilo kojem psu dok jede ili spava, ili pokušati uzeti hranu psa. Nikakav pas, bez obzira na to koliko prijateljski, ne bi trebao biti ostavljen bez nadzora s djetetom.

Pudle koji odrastaju s drugim psima ili kućnim ljubimcima u kući – ili koji imaju mnogo mogućnosti za interakciju s njima u parkovima i slično – uživat će u njihovom društvu. Međutim, ako je vaša pudlica navikla biti jedini kućni ljubimac u kućanstvu, možda će trebati neko vrijeme i posebnu obuku kako bi mu pomogli da prihvati pridošlicu.

Zdravlje

Rutinska veterinarska njega će vam pomoći da zdravu pudlicu čuvate dugi niz godina. Standardne pudle žive do 13 godina, Toy i minijaturne žive nešto duže u prosjeku 15 godina.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*