Radovi na pčelinjaku – Februar

Radovi-pčelinjaku

Februar je po kalendaru pretposljednji mjesec zime, dani postaju duži a noći kraće. U prirodi praktično još uvijek nema paše, a potrošnja meda i cvijetnog praha postaju svakim danom sve veča. Matica u ovom mjesecu počinje obilnije nego u predhodnim mjesecima da polaže jaja, a pčele radilice užurbano da hrane leglo i intenzivnije da hrane maticu, kao i da povećavaju toplotu ukošnici, posebno u područiju legla, gdje temperatura treba da bude između 34° i 35° C.

Sve ove i druge pojave kod pčelinjih društava uslovljavaju da se na pčelinjaku u ovom mjesecu obavljaju slijedeći radovi:

Čišćenje podnjače

Podnjače u ovom mjesecu treba detaljno očistiti ili zamjenuti sa rezervnim podnjačama jer se one do ovog mjeseca dosta zaprljaju, a na njima se ponekad nađe manji ili veći broj uginulih pčela.

Pomoću podnjače može se utvrditi i stanje pčelinjeg društava. Ako je podnjača čista i na njoj se nalaze samo ostatci voska od skinutih voštanih poklopaca sa medom napunjenih ćelija saća, to je znak da pčelinja društva dobro zimuju, te da se nalaze u dobrom stanju.

Ako se na podnjači nalazi više uginulih pčela i prljavština, uz to je podnjača vlažna siguran je znaka da nešto sa pčelinjim društvom nešto nije u redu, pa je treba pregledati čim to vremenske prilike dozvole.

Kontrola jačine i zdravlja pčelinjeg društva

Grabež1

Usporedno sa čišćenjem podnjače treba pregledati da li je košnica sa unutarnje strane zaprljana, što bi bio znak da se pojavila nozemoza. Također pregledati jačinu pčelinjeg društva i količinu rezervne hrane u košnici. Obično je februar mjesec kritičan u pogledu rezervne hrane, koju pčelinja društav treba da imaju, naručito u drugoj polovini mjeseca.

Ukoliko su vremenske prilike bile takve da je omogućen razvoj legla u većem obimu, pa je zbog toga potrošnja hrane povećana, ili ako u jesen predhodne godine nisu obezbjeđene dovoljne količine rezervne hrane. Problemi mogu i da nastanu i ako u košnici ima hrane ali se ona nalazi u krajevima ramova u košnici pa nije na dohvat pčelama zbog još uvjek hladnoće izvan pčelinjeg gnjezda.

U oba slučaja treba intervenisati prihranjivanjem pčela.

Dodatno utopljavanje

Pored kontrole utopljavajućeg materijala ili njegove eventualne zamjene, posebno u drugoj polovini februara treba izvršiti dodatno utopljavanje pčelinjih društava. Postoje dva osnovna razloga za dodatno utopljavanje:

  1. Što je kod većeg razvoja legla potrebno da u košnici bude dosta toplije u širem prostoru košnice.
  2. Što u ovom periodu može da dođe do naglog i većeg zahlađenja, koji može prouzrokovati propadanje legla sa svim štetnim posljedicama.

Postavljanje pojilice na pčelinjaku

voda i pčele

Nije jednostavno odrediti vrijeme kada treba postaviti pojilicu na pčelinjaku. Ako se postavi kasnije, kada pčele počinju masovnije da izleću, onda će se one navići da donose vodu sa druge strane, od čega se teško odvikavaju. Ukoliko pojilicu postavimo suviše rano, zbog eventualne hladnoće ona može da se zaledi i ošteti. Znači, da vremenski uvjeti uslovljavaju kada treba postaviti pojilice na pčelinjaku, ali u svakom slučaju ne treba zakasniti, da se pčele nebi navikle na vodu sa drugog mjesta.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*