Radovi na pčelinjaku – Novembar

Radovi-pčelinjaku

Za uspješno prezimljavanje pčela, uz dovoljno hrane i topline, potrebno je osigurati i mir na pčelinjaku. 

Svi veći pčelarski radovi osim tretiranja oksalnom kiselinom su završeni pa ih s toga ne treba nepotrebno uznemiravati. Svako uznemiravanje dovodi do nepotrebnog kretanja pčela unutar košnice, povećane potrošnje hrane, stvaranje prekomjerne vlage, a kroz dulje vrijeme može uzrokovati i propadanje zajednice.

Dovršiti uzimljavanje pčelinjih društava

U ovom periodu treba pripremiti utopljavajući materijal ali obzirom na trenutne vremenske uslove još uvijek nije potrebno iste postavljati. Tokom zimskog perioda, odnosno dok su pčele u zimskom klubetu košnice se ne smiju pomjerati. Najmanje pomjeranje košnica u vrijeme hladnih dana, može da izazove uginuće manjeg ili većeg broja pčela radilica.

Naime, kada se pčele nalaze u zimskom klubetu, čim se desi pomjeranje košnice, pčele se odvajaju od klubeta i padaju na podnjaču. Pošto je u košnici izvan klubeta mnogo hladnije nego u klubetu, pčele ne mogu ponovo da se vrate na klube, pa na podnjači od hladnoće uginu.

Najbitnije je u ovom periodu osigurati konstantan mir na pčelinjaku, i pčelinjak zaštititi, od domaćih i divljih životinja. Ograđen pčelinjak je najsigurnija zaštita od neželjenih posjetilaca.

Zaštita pčelinjih društava od jakih vjetrova

Ukoliko košniće nisu postavljena tako da su prirodno zaštićene od jakih vjetrova, moraju se dodatno obezbediti i učvrstiti od prevrtanja postavljanjem potiskivača na krovove košnica (cigla, blok i sl.).

U slučaju da je pčelinjak izložen jakim zimskih vjetrovima, potrebno ga je dodatno zaštititi izgradnjom zaštitnog pojasa od granja trske ili nekog drugog materijala. Ukoliko su košnice zimi izložene direktnim hladnim vjetrovima pčele će trošiti više zaliha hrane, ipak najbolje rješenje je da se prilikom izbora mjesta za pčelinjak uvijek ima na umu da je to mjesto zaklonjeno od vjetrova.

Omogućavanje lakšeg povratka pčela u košnicu

Tokom zimskog perioda, čim malo otopli, kada je lijep i sunčan dan, pčele izleću iz košnica radi pročišćavanja. Dešava se da pčele nakon povratka ne padnu na dasku poletaljku ispred leta, već na vlažnu i hladnu zemlju ili snijeg, pa više ne mogu poletjeti.

Da tom prilikom ne bi uginule treba im pomoći na taj naćin što će se ispred svake košnice, od zemlje do poletaljke postaviti dasčicu širine od 10-15 centimetara. Do onog dijela daščice koja se nalazi na zemlji, treba istvremeno staviti malo suhog sjena, slame i dr. materijala, a preko toga neku neku letvu kako vjetar nebi raznosio taj materijal.

Na ovaj način pčele neće sletjeti na snijeg ili vlažnu zemlju, već će sletjeti na taj materijal ili pomenutu daščicu i tako znatno lakše ući u košnicu.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*