Radovi u pčelinjaku – Juli

Radovi u pčelinjaku oktobar

Juli mjesec kada su prošle sve glavne pčelinje paše i mjesec kada vrcamo zadnje količine meda. Za većinu manjih pčelara i za one koji ne sele svoje košnice ovo je često bespašni period i zato treba povesti računa o rojevima i njihovom razvoju. Dobro ih je prihranjivati i proširivati prostor za leglo.

Glavni julski radovi na pčelinjaku su slijedeći:

  • Vrcanje meda
  • Zamjena starih matica
  • Njega rojeva i nukleusa
  • Tretiranje pčela protiv varoe
  • Održavanje higijenskih pojila na pčelinjaku
  •  Borba protiv stršljenova, osa i grabeži.

Navažniji posao u julu mjesecu jeste da se sve stare i neproduktivne matice zamjene mladim, oplođenim maticama, koje će u slijedećem periodu (u augustu i septembru) obezbjediti da društvo proizvede dovoljan broj pčela radilica za prezimljavanje društva.

Prema kvalitetu legla procjenjuje se vrijednost mladih matica. Veoma je važno da pčelinja društva ne ostanu sa malom količinom rezervi meda ili da gladuju jer će to uticati u velikoj mjeri na njihovu vitalnost.

Pošto je ovo obično najsušniji period godine pčelama mora biti dostupna voda na higijenski obezbijeđenom pojilu.  Ne zaboravite svoje higjenske pojilice češće i redovitije provjeravati kako pčele ne bi trebale trošiti dodatnu energiju u potrazi za izvorima vode koji kada ih pronađu mogu biti potencijalni opasni izvori zaraze.voda i pčele

Voda pčelama nije samo piće, nego i vrsta hrane. Sadrži različite soli i druge minerale koji su potrebni za razvoj ličinki i odraslih pčela.

Sa pojavom velikih vrućina povećava se i broj osa i stršljena koje napadaju košnice, i mogu da naprave ogromne štete pčelinjim zajednicama. Ose su veoma štetne jer pored toga što se hrane medom, one kupe larve iz legla pčela i koriste ih za ishranu svojih mladih. Postoji više načina borbe protiv osa i stršljena, ali jedan od najefikasnijih načina uništavanja jeste upotreba pvc flaša koje se pune sokom, sirupom, jabučnim ocatom ili pivom i stave blizu košnica.

Na pčelinjaku treba paziti da ne dođe do grabeža i zbog toga treba izbjegavati slaba i bezmatična društva. Pregleda košnica treba obaviti brzo i samo onda kad je to nužno.

U ovo vrijeme prilikom pregleda pčelinjih društava treba dobro paziti na simptome pčelinjih bolesti, a u prvom redu varoe. Pošto svaki pčelar ima svoje metode zaštite samo napomena da je luli mjesec sa kojim se počinje zaštita pčela od ove napasti.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*