Radovi u pčelinjaku – Juni

Radovi-pčelinjaku

U junu se na pčelinjaku obavljaju tri velike grupe poslova: vrca bagremov med, umnožavaju društva i vrši priprema za korištenje ljetnjih paša, lipa, livada i kesten.

Vrcanje i skladištenje meda

Prvi poslovi početkom juna vezani su za vrcanje i pravilno skladištenje meda. Zavisno od momenta završetka bagremove paše, ali u svakom slučaju onda kada se okviri sa medom poklopljeni bar preko polovine, a najbolje dvije trećine, pristupa se vrcanju meda.Takav med sadrži 18 % do 20 % vode i smatra se zrelim medom. Bagremov med je posebno cijenjen kod domaćih potrošača, a još više tražen za izvoz, pa zbog toga treba paziti na njegov kvalitet.

Nezreo med nije dobro oduzimati, jer će sa njim pčelar imati mnogo problema, a na kraju, on se može i ukiseliti.

Zreo med se pakuje u odgovarajuću ambalažu, koju treba hermetički zatvoriti, kako bi se eliminisala mogućnost upijanja vlage. Prilikom vrcanja bagremovog meda, ne treba biti pohlepan i oduzeti sav med jer ne znamo koliko će i hoće li uopće sljedeća paša mediti.

Umnožavanje pčelinjih društava

Rojenje se obično dešava početkom paše polena tako da društva koja se roje ne proizvode med. Zato pčelar preduzima određene mjere za sprječavanje rojenja, pa rojenje vrši planskim razmnožavanjem, bilo radi prodaje rojeva ili zbog povećanja pčelinjih društava.

Načina umnožavanja pčelinjih društava ima mnogo. Svaki pčelar se opredjeljuje za one, koji njemu, u datim uslovima, najviše odgovaraju. Većinu karakteriše oduzimanje djela legla i hrane sa pripadajućim pčelama ili samo djela pčela (paketni roj) i formiranje novog društva, takozvanog odvojka u drugoj, praznoj košnici, koji se njeguje do jeseni, kako bi ojačao i spremno ušao u zimu.

U našim uslovima najbolje je rojeve praviti poslije bagremove paše, jer su tada društva najjača.

Priprema za ljetnju paša

Za uspešno iskorištavanje ljetne paše potrebno je sačuvati jaku zajednica, suzbiti pojavu rojevog nagona i sprečiti ekspanziju varoe. Problemi u očuvanju jake zajednice, radnog raspoloženja i eliminisanju razvoja rojevog nagona najuspešnije se rešavaju uvođenjem mlade matice u junu.

Razvoj varoe se sve do avgusta može uspešno držati pod kontrolom povremenim isjecanjem trutovskog legla. Ako se drugo ili treće isecanje građevnjaka obavi pri vrcanju bagrema, početkom juna varoe sigurno nema mnogo. Tretiranje ima za cilj da obustavi uspon u razmnožavanju parazita i da bi se spriječilo oštećenje legla u augustu i septembru , kada dobijamo zimske pčele.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*