Radovi u pčelinjaku – Oktobar

Radovi u pčelinjaku oktobar

U oktobru je sve manje posla za pčelare, i pčele se intenzivno pripremaju za zimovanje. Rađaju se poslijednje pčele, a matica, praktično, prestaje da polaže jaja ili se polaganje svodi na najmanju mjeru. Pčele radilice raspoređuju rezervnu hranu tako da je mogu najlakše koristiti kad formiraju zimsko klupko i počnu da provode život u njemu. Uz to pčele radilice propolisom zatvaraju sve neophodne otvore i pukotine na košnici, a pčelari po potrebi vrše zadnje premještanje okvira za usmjeravanje zimskog klupka.

Ukoliko su pripreme za prezimljavanje sprovedene na vrijeme i predhodnih mjeseci, (august-septembar), onda je potrebno obaviti samo one poslove koji se obavljaju u mjesecu oktobru, a to su:

Precizno određivanje prisustva varoeVaroa

Najvažniji pčelarski zadatak ovog meseca je precizno određivanje prisustva varoe. Krajem ili početkom slijedećeg mjeseca verovatno će nestati legla u košnicama pa je tretiranje protiv varoe mnogo efikasnije.

Utopljavanje košnica

Utopljavanje se vrši novinskim papirom ili drugim utopljavajućim materijalom, ali pri tome treba voditi računa o ventilaciji. Pčele, trošeći hranu oslobađaju vodenu paru i ugljen – dioksid.

Regulacija ventilacije u košnici

Podsjetimo, da pčelinja društva rijetko stradaju od hladnoće, ali često od suviše vlage u košnici. Pravilnom regulacijom, suvišna količina vodene pare izlazi iz košnice ili je upija utopljavajući materijal.

Dovođenje košnica u red

Sve košnice u pčelinjaku treba pregledati i dovesti u red, tako da se pčelinjim društvima obezbjede dobre uvjete boravka u njima i pod najtežim zimskim uvjetima. Pažnju posvetiti njihovom položaju na postolju, pa tako moraju biti jako stabilne i blago nagnutne naprijed prema letu, kako bi se voda koja na bilo koji način uđe u košnicu, mogla cijediti napolje izvan košnice.

Uređivanje zemljišta oko pčelinjakaGrabež2

Visoka trava i korov oko pčelinjaka služe kao leglo mnogim štetočinanma, neophodno je pokositi travu i očistiti korov oko pčelinjaka.

Postavljanje zaštita protiv štetočina

Da bi se štetočinama spriječio ulazak u košnice, treba na vrijeme postaviti češljeve na leta košnica kroz koje pčele mogu prolaziti ali ne i miševi i ostale štetočine.

Osigurati mir na pčelinjaku

U oktobru pčelinja društa dovršavaju pripreme za prezimljavanje i obavljaju mnoge poslove unutar košnice. Da bi uspješno obavili te poslove, potrebno im je obezbjediti mir, naročito u drugoj polovini mjeseca. Imajte na umu da uznemirena pčelinja društva troše puno više hrane.

Ukoliko u ovom mjesecu treba obaviti neki posao vezan za otvaranje košnica, to treba obaviti početkom mjeseca a nikako kasnije i to sa velikom pažnjom, stim da košnice budu što kraće vremena otvorene.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*