Radovi u pčelinjaku – Septembar

Radovi-pčelinjaku

U septembru su dani već znatno kraći, a večeri postaju duže. Pčele se polako pripremaju za dug zimski period, a u prirodi skupljaju posljednje količine nektara i polena. Nemamo nekih obimnijih poslova na pčelinjaku, međutim, moguće je da neki poslovi nisu uopšte ili su samo djelimično odrađeni. Kada je već tako,onda u prvoj polovici septembra treba obratiti pažnju na završavanje započetih radova iz mjeseca augusta. Krenimo redom:

Obezbjeđivanje vode za pčelevoda i pčele

Prije početka bilo kakvog rada oko košnica proverite higijenske pojilice. Svježa, čista voda je preduslov da imamo zdrave pčele. Nažalost, pčelari uvijek misle o hrani, ali zaboravljamo da je žeđ pčelama mnogo opasnija od gladi.

Prihranjivanje pčelinjih društavapčela

Ukoliko nismo završili sa prihranjivanjem u augustu poslije vrcanja meda, to možemo da uradimo najkasnije do 10. septembra, sa odgovarajućim dozama šećernog sirupa kako bi popunili zalihu hrane za zimu. Kasnije prihranjivanje iscrpljuje zimske pčele a dobijena hrana neće biti poklopljena, uzimaće vlagu iz vazduha i time se razređivati.  U tom slučaju, dodana hrana postaje štetna za pčele.

Vrlo je važno da te zalihe, do kraja septembra pčele prerade, imajući u vidu da je društvima za zimovanje potrebno 15–20 kg zimske hrane. Minimalna količina hrane kojom se može zazimiti pčelinje društvo je oko 12 kg hrane, ali u tom slučaju već sredinom februara moramo dodati pogaču što opet prije vremena iscrpljuje zimske pčele. Svaka zdrava pčelinja zajednica sa dovoljnim zalihama hrane, vratit će uložena sredstva tokom sezone i nekoliko puta ma koliko utrošili na nju i to treba imati u vidu prilikom uzimljavanja.

Borba protiv varoe i drugih nametnikaVaroa

Ako nismo preduzeli preventivne mjere protv varoe, smanjivanjem legla će sve veći broj varoa biti na pčelama. Svaki pčelar se sa ovim problemom bori na svoj način, koji je za njega najbolji, najlakši i najefikasniji. U ovakvim slučajevima preporučuje se dimljenje je ima puno veći efekat od štapica.

Potrebno je u toku mjeseca septembra, ako pregledamo društva, posebno obratiti pažnju na opasnu bolest zatvorenog legla – američku kugu. Ova bolest se prepoznaje po uvučenim-udubljenim voštanim poklopcima zatvorenog legla, često izbušenim, sa jednoličnom masom braon boje u ćeliji u koju se pretvorila oboljela larva i koja se razvlači u duge niti (starost oko 25 dana). Skoro sve oboljele larve potamne 10-15 dana nakon izljeganja. Ovakvi slučajevi se odmah prijavljuju nadležnoj veterinarskoj ustanovi.

U septembru se na pčelinjaku u značajnoj mjeri i dalje pojavljuju osice i stršljenovi, koji mogu da naprave veliku štetu. Zbog najezde osa i stršljenova obavezno postaviti zamke za iste, ukoliko to ranije nije obavljeno.

Spajanje pčelinjih društavapčelarstvo za početnike

Spajanje slabih društava, odnosno društava sa nedovoljnim brojem pčela radilica, također je jedan od bitnih radnji koje treba izvršiti početkom ovog mjeseca, ako to ranije nismo obavili. Društva koja nisu toliko jaka da se mogu zazimiti, odnosno da je broj pčela možda dovoljan da društvo prezimi, ali nikako dovoljan da se od takvog društva očekuju visoki prinosi, onda pčelar mora da preduzme određene mjere radi ojačavanja pčelinjih društava. Slabija pčelinja društva koja ne pokažu svoje kvalitete treba spojiti sa srednje jakim društvima.

Septembar je mjesec kada je lako dovršiti poslove i ispraviti greške ukoliko smo ih načinili na pčelinjaku u prošlom mjesecu. Ako smo pravi pčelari i istinski ljubitelji pčela, već početkom ovog mjeseca sve je spremno za prezimljavanje.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*