Razlozi zbog kojih koke ne nose jaja

zasto koke ne nose jaja

Postoji niz mogućih razloga zbog kojih vaše kokoši ne nose jaja. Najčešći uzroci zbog kojih kokoši smanjuju svoju nosivost ili popuno prestanu nositi jaja su:

Vaše kokoši ne nose jaja jer su premlade

U prosjeku, kokoši počinju nositi jaja oko 6 mjeseci starosti, ovisno o pasmini.

Vaše kokoši ne nose jaja jer su stare

Period kada kokoš počne nositi jaja je oko 6 mjeseci starosti, ovisno o pasmini, kada su stare 10 mjeseci tada dostignu svoj maksimum u nosivosti, te se nakon toga nosivost polako smanjuje. Što su kokoši starije nose manje i neredovito, ali jaja koja nose su veća.

Vaše kokoši možda ne nose jaja zbog zime

Kokoši nosilje osjetljive su na količinu i intenzitet dnevnog svjetla, pa svaka promjena može nepovoljno da utječe na proizvodnju jaja. Nije neuobičajeno da se u tokom jeseni i zime kod tih kokoši nosivost smanjivala ili izostala, jer upravo u to doba godine dani postaju sve kraći.

Uvođenjem vještačkog osvjetljenja možete obezbjediti dovoljnu količinu svjetla za vaše koke nosilje, i time smanjiti pad proizvodnje jaja. Uz pomoć vještačkog osvjetljenja možete obezbjediti dovoljnu količinu svjetla za vaše kokoši bez obzira na godišnje doba. Najčešće, broj sati svjetla koje koke nosilje iziskuju iznosi od 14 do 16 na dan.

Vaše kokoši ne nose jaja jer mitare

Mitarenje je normalna pojava kod kokoši kada mijenjaju staro perje za novo i kada odmaraju reproduktivne organe. Obično se javlja u kasno ljeto ili jesen kada nastupe kraći dani. Ipak, ukoliko su koke izložene vještačkom osvjetljenju, mitarenje može nastupiti nezavisno od godišnjeg doba.

Pored prirodnog, uzgajivači se opredjeljuju i za mitarenje vještačkim putem. Ono se najčešće postiže posebnim režimom ishrane i osvjetljenja, a traje od 35 do 50 dana. Kada koke ponovo počnu da nose jaja, nosivost iznosi 80% od maksimalne nosivosti u prvoj godini eksploatacije.

Vaše kokoši ne nose jaja zbog bolesti

Mnoge bolesti uzrokuju pad ili prestanak nošenja jaja. Posljedice mogu biti minimalne ali i drastične, u svakom slučaju odgajivač će primjetiti da se njegove kokoši čudno ponašaju, nije “vesela” slabo uzima hranu, manje nosi i često ima uginuće.

To je dovoljan razlog da se pozove veterinar i preduzmu odgovarajuće mjere. Bez odlaganja se mora utvrditi dijagnoza i primjeniti adekvatna terapija. Svakako je najbolje preduhitriti da do bolesti ne dođe. Postoji niz mjera kojih se svaki uzgajivač mora pridržavati da bi njegove kokoši bile zdrave. Prva stvar je kupiti zdrave piliće i biti siguran da je zdrava, uvjeriti se da je ona propisno zaštićena od uobičajenih bolesti.

Vaše kokoši ne nose jaja jer su pod stresom

Bilo koji stres kao, na primjer, premeštanje kokoši (jednom useljeno jato ne treba preseljavati), druge manipulacije sa kokošima, izazivanje panike među kokošima, vrućina ili hladnoća, nedostatak hrane ili vode, uznemiravanje od strane grabljivaca ili glodavaca kao i nehigijenski uvjeti u peradarniku mogu doprinjeti  smanjenju ili potpunom prestanku nosivosti.

Vaše kokoši ne nose jaja jer nemaju odgovarajući prehranu

Pravilna,uravnotežena, i dobro izbalansirana prehrana je neophodna za proizvodnju jaja. Neadekvatna ishrana prouzrokuje smanjenu nosivost u prvom redu, ali i loš kvalitet jaja, posebno loš kvalitet ljuske.

Voda je ta na koju kokoši skoro trenutno reaguju. Količinu i kvalitet vode treba stalno provjeravati. Higijenska ispravnost treba da bude prioritet, ne samo po zdravlje kokoši nego i ljudi koji konzumiraju ta jaja. Ukoliko voda nije dostupna u dovoljnim količinama, može doći i do mitarenja, a zatim i do potpunog prestanka proizvodnje jaja. Previše hladna ili topla voda značajno utiče na njenu konzumaciju, a time direktno na nosivost.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*