Rotvajler – osobine i karakteristike pasmine

rotvajler1

Rotvajler može biti nježni div ili zastrašujuća zvijer, ovisno o njegovoj osobnosti i njegovom vlasniku. Iako je potpuno pogrešno shvaćen kao opasan pas, pažljivim uzgojem i pravilnim treningom, može postati siguran i neustrašiv pas koji je odan i nježan sa svojom obitelji.

Historija pasmine

Rotvajler potječe iz Njemačke i najverovatnije je potomak mastifa koji je pratio Rimljane tokom njihove invazije na Evropu i to kao čuvare stoke. Prateći rimske vojnike širom Evrope vjeruje se da su jedno od područja kroz koje su prolazili bila i južna Njemačka, gdje su Rimljani postavili kolonije kako bi iskoristili klimu i pogodno tlo za poljoprivredu.

Tako su preci ove pasmine stigli i u tadašnji Rottweil, koji je do 19. vijeka bio važan centar za trgovanje stoke i po kojem je ova pasmina dobila svoje ime. U Njemačkoj su narednih godina nastavili da imaju glavnu funkciju kao gonići stoke, ali i kao neophodni pomagači lokalnim mesarima.

Krajem srednjem vijeku se omiljena pasmina rotvajlera proširila diljem Njemačke. Ubrzo nakon toga se ova pasmina prestala uzgajati zbog prvobitne namjene čuvanja stoke. Na koncu, željeznički promet omogućio se brži i učinkovitiji transport stoke, rotvajleri gotovo izumiru.

Ta se situacija počela mijenjati 1901. godine, kada je osnovan klub Rottweiler i Leonberger, a napisan je i prvi Rotvajler standard. Opis rotvajlerovog izgleda i karaktera od tada se malo promijenio. Početkom 20. vijeka policija je testirala različite pasmine za rad u službi i pri tome brzo prepoznala vrijednost rotvajlera, gdje se do danas koristi u radu policije i u graničnoj službi.

Veličina pasmineRotvajler

Mužjaci su obično visoki 61 do 68 cm i teže oko 50 kg. Ženke su nešto niže od 56 do 63 cm i težinom od 35 do 42 kilograma. Životni vijek kreće se od 8 do 12 godina, što je nešto kraće od ostalih pasmina.

Temperament pasmine

Rotvajler je često na lošem glasu i u nekim zemljama se čak nalazi na popisu potencijalno opasnih pasa. Međutim, ovo je nepoštena generalizacija. Istina je da svaki pas može biti agresivan, bez obzira na pasminu.

Većina rotvajleta su mirni i nježni. Ključ je trening, trening i rana socijalizacija.

Temperament rotvajlera je pod utjecajem brojnih faktora, uključujući nasljeđe, obuku i ranu  socijalizaciju. FCI rasni standard, prema kojem se rotvajler nalazi pod brojem 147 (grupa 2: pinč, šnaucer, švicarski planinski pas i doga), opisuje rotvajlera kao „prijateljski nastrojenu pasminu mirnog raspoloženja“ te navodi da su ovi psi vjerni, poslušni i vole djecu.

Dobro socijalizirani rotvajleri lijepo se slažu s ljudima i drugim psima, mužijaci su samostalniji tihi, ali budni, stalno procjenjuju svoju okolinu zbog prijetnji. Ženke je nešto lakše kontrolirati, odanije i privrženije su vlasniku pa ih je lakše dresirati. Zahtjevaju čvrstu, dosljednu, ali ne oštru disciplinu.

To nije pas za ljude koji nemaju vremena posvetiti se treningu i nadzoru, rotvajleri vole plivati, hodati i trčati, pogotovo sa svojim vlasnicima. Kretanje je bitno ne samo za fizičko, nego i za psihičko zdravlje. Kada je tjelesno i umno istrošen, rotvajler je opušten i poslušan, a pritom je i rjeđe nervozan i agresivan.

Brigarotvajler-briga i njega

Važno je da rotvajleri žive u kući sa svojim vlasnicima. Zahtjevaju ograđeno dvorište ne samo da ga štiti od prometa, već i zato što može biti agresivan prema drugim psima i strancima koji dolaze na njegovu imovinu. Ukoliko ostaju sami u dvorištu, mogu postati  destruktivni i agresivni. Stavite znak kojim savjetuje strancima da ne ulaze na vašu imovinu bez vaše pratnje.

Rotvajleri koji se drže kao obiteljski psi potreban je tjelesni i umni napor. Umjereno aktivni rotvajleri svaki dan će cijeniti 10 do 20 minuta šetnje i trčanja. Također uživaju u igranju s lopticama i planinarenju, a odlični treninzi za to su treninzi poslušnosti, otkrivanje tragova. On jednostavno voli učiti nove stvari i želi vam ugoditi.

Budite pošteni, dosljedni i čvrsti, a vaš rotvajler će vas nagraditi svojom brzom sposobnošću učenja.

Ishrana

Koliko vaš pas jede ovisi o njegovoj veličini, dobi, izgradnji, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, a oni ne trebaju jednaku količinu hrane. Gotovo da ne napominjemo da će vrlo aktivan pas trebati više hrane od psa slabije aktivan.

Držite rotvajlera u dobrom stanju hranjenjem dva puta dnevno, bilo sa komercijalnom proizvedenoj ili pripremljenoj hrani kod kuće, i ne ostavljajući hranu sve vrijeme. Čista, voda mora biti dostupna u svakom trenutku.

Boja dlake i njegarotvajler-boja dlake

Rotvajleri su uvijek crne boje sa dobro ograničenim oznakama (boje plamena), koje se pojavljuju preko očiju, na obrazima, na svakoj strani njuške, na prsima i nogama, i ispod repa. Dlaka se sastoji se od pokrovne dlake i podlake i laka je za održavanje. Pokrovna dlaka je oštra, srednje dužine, gruba i gusta, kraća na glavi ušima i nogama. Količina dlake vašeg rotvajlera ovisi o klimi u kojoj živi.

Ako ga kupate na otvorenom, trebalo biti dovoljno toplo da se ugodno osjeća. Dobra oralna higijena će imati koristi vašem ljubimcu. Četkajte zube vašeg psa svakodnevno ili najmanje dva do tri puta sedmično kako biste uklonili nakupine i bakterije koje se vrebaju unutar njega. Dnevno četkanje je još bolje ako želite spriječiti bolest desni i loš dah.

Jesu li rotvajleri dobri s djecom?

Rotvajleri obično vole djecu, pogotovo ako su odrasli s njima. Kada se igraju oko djece, posebno male, trebaju biti nadgledani jer su veliki i jaki. Vjerojatno su najprikladnija za porodice sa starijom djecom koja razumiju kako komunicirati s psima.

Važno je i nadzirati vašeg rotvajlera svaki put kada se vaša djeca igraju sa prijateljima. Rotvajler može biti uznemiren glasnom ili grubom igrom između djece i može poduzeti korake da to zaustavi, ne shvaćajući da “njegova” djeca nisu u opasnosti.

Uvijek učite djecu kako pristupiti i dodirivati pse. Neka vaše dijete nikad ne prilazi bilo kojem psu dok spava ili jede. Niti jedan pas ne bi trebao ostati sa djetetom bez odgovarajućeg nadzora.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*