Ruska plava mačka : Iz Rusije s ljubavlju

Ruska plava mačka

Ako tražite mačku koja je nježna, ljubazna i vrlo privržena porodici, onda je ruska plava savršen izbor za vas.

Historija

Kao što ime sugerira, vjeruje se da je ova rasa nastala u Rusiji. Pretpostavlja se da prirodna rasa potječe iz sjeverno ruskog lučkog grada Arhangelska i da su je britanski mornari doveli u Englesku. Prva ruska plava mačka se u knjigama spominje 1871. godine, kada je kao Arhanđelska mačka predstavljena u Kristalnoj palači u Engleskoj.

Od 1912. je zvanično registrovana u Velikoj Britaniji i priznata kao jedinstvena pod imenom koje i danas nosi – ruska plava mačka. Opstanak ove rase bio je ugrožen tokom Drugog svjetskog rata. Upornim radom odgajivača danas je vraćena izvorna forma sa mišićavim, elegantnim tijelom i srebrnasto plavom dlakom te smaragdno zelenom bojom očiju.

Izgledruska plava macka2

Ruska plava mačka je mačka srednje veličine, čvrstog tijela, elegantne duge i vitke građe s dugim nogama i malim ovalnim šapama. Prosječne težine od tri do pet kilograma. Kao najvažnije karakteristike ruske plave mačke navodi se oblik glave, boja struktura dlake i boja očiju.

Najživopisnije karakteristike ruske plave mačke su definitivno njeno predivno gusto, sjajno krzno i lijepe smaragdno zelene oči, odnosno svijetli smargdni prsten oko zjenice. Mekana, gusta dvostruka dlaka, idealna zaštita tijela od hladnoće, jedinstvena je na dodir. Poželjne su što svetlije nijanse plave boje, ali najvažnija je jednoličnost boje, te jedinstveni srebreni sjaj.

TemperamentRuska plava macka 1

Vežu su vrlo blisko s vlasnikom i poznato je da se slaže i sa drugim kućnim ljubimcima zbog svoje blage naravi. Mogu sretno živjeti zatvorenom ili na otvorenom i također će se prilagoditi i u malim životnim prostorima kao što su stanovi. Teritorijalnost joj je manje izražena nego kod drugih rasa, vezuje se za čoveka, a ne za kuću, pa će bez problema podnjeti i putovanja i promjenu sredine – njena kuća je tamo gde ste Vi.

Iako je izuzetno privržena ljudima, dovoljno je samostalna da joj ne smeta savremeni način života čoveka iako ćete joj nedostajati dok ste van kuće zauzeti svakodnevnim obavezama, sa ljubavlju će Vas dočekati i posvetiti Vam se.

Poznato je da su izrazito ljubazne i inteligentne, a da nisu pretjerano zahtjevne. Također po prirodi su tolerantne, a ono po čemu se izdvaja ruska plava mačka jeste visok stepen inteligencije, lako se daju naučititi, čak i složenim postupcima.

Zdravlje i NjegaRuska plava macka3

Nema specifičnih zdravstvenih problema povezanih s ruskom plavom mačkom. To je uglavnom genetski zdrava pasmina. Četkanje krzna nije neophodno, ali jednom nedeljno potrebno je to uraditi da bi se odstranila mrtva dlaka, naročito tokom sezone linjanja.

Jedna važna napomena koja treba imati na umu s ovom pasminom je njihova ljubav prema hrani. Zapamtite da nakon što ste u svoj dom unijeli mače, morate da je zaštitite od jednog od najčešćih zdravstvenih problema: pretilosti. Najbolja prevencija je mjerenje hrane i davanje samo u određeno doba dana. Ukoliko živi u zdravoj sredini i uz zdravu i odgovarajuću ishranu postoje otporna na bolesti i može živjeti do 15 godina.
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*