Safolk ovce : Informacije i karakteristike pasmine

Safolk ovce

Safolk pasmina ovaca jedna je među najzastupljenijim pasminama na cijelom svetu i ubraja se u mesnate rase ovaca. Nastala je početkom devetnaestog vijeka u pokrajini Suffolk, križanjem nisko proizvodnih, kasnozrelih, rogatih ovaca Norfolk (norfolk) pasmine sa Southdown (sautdaun) ovnovima.

Izgled safolk ovce

Safolk je prepoznatljiv po crno pigmentiranoj glavi, ušima i donjim dijelovima nogu, ovca krupne i snažne konstitucije. To je tipična mesna pasmina ovaca, s izraženom mišićavošću. Vrat je srednje dužine, plećke su široke, a prsa duga, duboka i široka sa zaobljenim rebrima.

Trup je dug s pravilnim, širokim i mišićavim leđima. Stražnji dio trupa dug, širok i mišićav. Trup se nalazi na jakim i čvrstim nogama, pravilnoga stava. Glava je nešto sitnija u odnosu na trup, što olakšava janjenje. U usporedbi s drugim mesnim pasminama ovaca kratke vune, safolk se ističe boljom konformacijom trupa.Safolk - ovce

Proizvodne karakteristike

Ova pasmina ovaca odlikuje se ranim stasavanjem i dobrim klaoničnim karakteristikama. Ranostasna je, dobre plodnosti te se tako od 100 ovaca ojanji oko 150 janjadi. Janjad je krupna pri rođenju i njihova masa iznosi 5-6 kg. Dnevni prirast kreće se oko 350 g, tako da sa tri mijeseca dostižu tjelesnu masu od 35-40 kg, a sa 6-7 meseci dostižu 60-70 kg. Tjelesna masa ovaca je 75-100 kg, a ovnova 120-140 kg.

Randman mesa kod safolk ovce iznosi 58%. Prinos vune, srednjeg kvaliteta-sortiment B, u prosjeku iznosi 3-4 kg kod ovaca i 2-5 kg kod ovnova. Runo je zatvoreno i kratkih pramenova. Dijametar vunskog vlakna iznosi 26-30 mikrometara, a randman vune oko 67%.

Safolk ovce su vrlo jake i izdržljive životinje, izvrsne majke sa dobrom sposobnosti adaptacije, a zbog svojih dobrih karakteristika koriste se i  za ukrštanje sa ciljem povećanja prirasta i veće proizvodnje janjećeg mesa.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*