Salers goveda

Salers-Goveda

Pasmina Salers potječe iz francuske regije Auvergne i jedna je od najstarijih i genetski najčišćih od svih europskih pasmina. Okruženje u kojem se pasmina razvijala poznato je po grubom, kamenitom terenu, oštroj i vlažnoj klimi, sa karakterističnim temperaturnim raspon tokom ljeta i zime što je pogodovalao ravijanju pasmine koja se veoma lako uklapa i prilagođava u različite sisteme proizvodnje.

Karakteristike

Pasminu Salersa se može prepoznati po svjetlo do tamno crvenkastoj boji tijela, obično je rogata, a sve je veći broj crnih. Srednje je veličine okvira, skladne građe, dobre mišićavosti, što je čini prikladnom za proizvodnju mesa. Koža i sluznice su smeđe pigmentirane boje, što smanjuje pojavu problema s okom ili vimenom. Salerska dlaka postaje gusta i kovrčava zimi, što povećava otpornost i prilagodljivost na hladnoću i toplinu. Nakon što su vijekovima lutali planinama, razvili su snažne noge i dobra stopala s crnim i jakim papcima.

Masa odraslih krava je 650 do 850 kg, a bikova 950 do 1.150 kg. Prosječna visina krava u grebenu je 140 cm a bikova 150 cm. U tovu mladi bikovi postižu prirast 1.000 do 1.100 g/dan, dok junice imaju nešto niže priraste u tovu (900 do 1.000 g/dan).

Salers govedo

Niža porodna masa teladi (36 do 39 kg) pogoduje lakim teljenjima, što uz dugovječnost, plodnost i dobre majčinske odlike, čini ovu pasminu pogodnom za sustave ‘’krava-tele’’. Meso ove pasmine je dobro mramorirano, meko, sočno i prepoznatljive kvalitete. Pogodna za intenzivne i poluintenzivne sustave proizvodnje, no također se može koristiti i u pašnim sustavima (uz primjerenu kvalitetu pašnjaka).

Mliječnost

Visoko kvalitetno mlijeko – to je ono što Salers kravu razlikuje od većine pasmina. Krave proizvode prosječno od 2.500 – 3.000 kg mlijeka godišnje i prvenstveno se koriste u proizvodnji sira. To je ujedno i razlog zašto Salersove telad pokazuju velike stope rasta, jer Salersove krave mogu proizvoditi do 11,1 litara mlijeka dnevno, što je dvostruko više od Limousinovih i Charolais krava (4,9 lita, 5,7 litara).

Prednosti Salers goveda

  • Jednostavno teljenje
  • Rano sazrijevanje
  • Vrlo plodni mužjaci i ženke (10 – 12 teledi)
  • Dugogodišnje žilave životinje
  • Niski računi veterinara
  • Mliječne ženke proizvode brzo rastuću telad
  • Dobar randman mesa
  • Izvrsna kvaliteta mesa
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*