Sanska koza (Saanska koza)

Sanska koza

Sanska koza jedna je od najznačajnijih pasmina koza bijele dlake. Nastala je u području rijeke Saane u Švicarskoj odakle se raširila po cijelom svijetu. Ova je koza bila korištena u selekciji i stvaranju brojnih drugih pasmina, pa je tako njezin genom korišten u formiranju uzgoja francuske sanske koze, njemačke bijele koze, nizozemske bijele koze, izraelske sanske koze i brojnih drugih.

Izgled

Sanska koza je potpuno bijele boje, (ponekad kremaste ili boje biskvita, sa sivim ili crnim pjegama na nosu i/ili oko očiju), profinjenog izgleda, nježne kratke dlake koja je u jaraca, osobito u predjelu vrata, grebena i glave obilnija i grublja. Prosječna visina grebena kod jarčeva iznosi 80-95 cm, a koza  75-85 cm.

Glava koza je srednje veličine, fina, plemenitog izgleda. Koža je tanka i elastična. Vrat je dugačak, tanak, osrednje mišićav na kojemu s obje strane vise resice, što ne mora biti pasminska odlika. Trup sanske koze je poprilično dug, ali nešto uži. Leđna linija je duga i ravna, završava blago oborenim sapima. Leđa, sapi i slabine su slabije izražene mišićavosti. Trup se nalazi na snažnim, osrednje dugim nogama. Odlika ove pasmine je dobra razvijenost vimena, koje je najčešće okruglastog oblika te sisa pogodnih za strojnu mužnju.

Proizvodne karakteristike

Ovo je izrazito mliječna pasmina koja u idealnim uvjetima hranidbe, njege i smještaja može proizvesti mlijeka i do 20 puta više od svoje vlastite mase. Mliječnost se kreće od 650 do 800 litara u laktaciji od 280 dana. Mliječna mast se kreće od 3,5 do 3,8%, a bjelančevine oko 2,8%.

Plodnost joj je vrlo dobro izražena i ženka jari 2 do 3 jaradi. Kada je jarenje u pitanju, koze najčešće jare blizance, ali često i trojke. Težina jarčeva je od 70 do 90 kg, a koza od 50 do 70 kg. Porodna masa jaradi je 3,5 do 4 kg, a ostvaruju dnevni prirast od jarenja do klanja od oko 200 grama.

Sanske koze dobro su prilagođene intenzivnom uzgoju i hranidbi te u tim uvjetima u potpunosti mogu iskoristiti svoj genetski potencijal.
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*