Šarole (Charolais) pasmina goveda

Šarole-govedo

Jedna od najstarijih francuskih pasmina goveda, nastala početkom 19. vijeka na području dviju francuskih pokrajina (Charolles i Nievre) križanjem lokalne populacije krava s engleskim Shorthorn bikovima. Zbog izvrsnih tovnih odlika i dobre prilagodljivosti, relativno se brzo proširila po Europi i svijetu.

Karakteristike

Obično su bijele ili krem boje, boja kože je svijetlo-braon što pruža izvjesnu zaštitu od sunčevih zraka. Trenutno je pasmina dostupna i u crnoj i crvenoj boji.

Glava je kratka i široka, relativno kratak i mišićav vrat te dugačak i dubok trup. Odlikuje dubokim grudima, zaobljenim rebrima, dobro vezanom plećkom, vrlo mišićavim leđima, dugim i punim slabinama i vrlo širokom karlicom. Butovi su zaobljeni i duboki, a noge relativno kratke.

Zbog izrazite muskulature na zadnjem dijelu tijela javlja se dvostražnost (dupla zadnjica). Visina krava je 138-140cm, a bikova 143-150 cm. Tjelesna masa šarole krava je 800-900 kg, a bikova 1100-1300 kg. Telad su na rođenju teška 40-45 kg.

Šarole

Proizvodne karakteristike

Šarole se danas smatra vodećom pasminom u svijetu po količini proizvedenog čistog mesa po grlu. Postiže izuzetno dobre tovne rezultate, u intenzivnom tovu dnevni prirast iznosi 1300 do 1500 g. Zahvalna je za tov do starijih uzrasta, a kvalitet trupa pritom se ne pogoršava. Randman je 63%.

Negativna karakteristika šarolea je veliki udjel kostiju u trupu. Meso je povećane mekoće u odnosu na druge pasmine, mramoriranost optimalna. Mliječnost šarolea je 2500-4000 kg mlijeka. Mlijeko služi za ishranu teladi do 4 meseca starosti, a zatim se koristi za konzumiranje. Plodnost šarole krava je visoka i iznosi 90-95%.

Veoma su česta teška teljenja pri uzgojuu čistoj krvi jer se zdjelica nedovoljno otvara u odnosu na masu ploda (krupna telad), pa je prije tridesetak godina gotovo svako drugo teljenje zahtijevalo pomoć čovjeka. Ipak, utjecajem selekcije na smanjenje mase teleta smanjen je broj teških poroda iako je još uvijek taj broj iznad prosjeka u usporedbi s drugim pasminama goveda.

Zbog izraženih tovnih sposobnosti i odlične kvalitete mesa, bikovi šarole rase se koriste za industrijsko ukrštanje sa kravama mliječnih i kombinovanih rasa (simentalac), za poboljašnje prirasta.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*