Šarole ovca, karakteristike, porijeklo i upotreba

Šarole-ovca

Šarole je mesnata rasa ovaca, nastala u Francuskoj sredinom prošlog vijeka u regionima Šarole i Morvan ukrštanjem lokalnih ovaca sa ovnovima rase Lester.

Odlikuje se dobrom sposobnošću prilagođavanja. Zahvaljujući tome šarole rasa ovaca raširena je po cijelom svijetu, a u Evropi spada u vodeće rase za proizvodnju mesa.

Izgled

Šarole je krupna pasmina ovce, snažne konstitucije. Općenito su bijele boje s ružičasto-smeđom glavom. Glava je velika i široka, obično bez dlake. Uši srednje dužine iskošene malo uvis . Vrat kratak i širok.  Duga leđa koja se završavaju izuzetno mišićavim butinama. Noge su čvrste, prilično kratke, smeđe boje i obično bez vune na njima. Šarole ovce

Proizvodne karakteristike

Šarole se ubraja u ranostasne rase ovaca, visoke plodnosti i velikog potencijala za prirast, otporne i prilagodljive različitim prirodnim uslovima. Šarole u priplod ulazi sa 7 meseci. Plodnost se kreće od 140% do 180%. Jagnjad se rađaju sa težinom od 4-5 kg, ostvarujući dnevni prirast od oko 300 gr, tako da pri uzrastu od tri mjeseca dostižu od 30-35 kilograma. Masa tijela odraslih ženskih grla iznosi 90 kg, a muških oko 135 kg.

Koštanu građu šarole ovaca čine tanke i lagane kosti. Butovi su puni i krupni, a od ukupne težine trupa oko 55% su kvalitetni mesnati delovi. Pored držanja u čistoj rasi, ova francuska ovca često se koristi za ukrštanje sa drugim rasama, čime se poboljšavaju produktivne karakteristike, prije svega prirast, randman i kvalitet mesa tako dobijenog potomstva.

  • Ime: Šarole ovca (Charollais)
  • Svrha uzgajanja: Uglavnom meso
  • Posebne napomene : Vrlo izdržljive životinje, danas se uglavnom uzgajaju za proizvodnju mesa, također dobre za proizvodnju kvalitetne vune, ovce su vrlo plodne i imaju dugu uzgojnu sezonu, jagnjad brzo rastu
  • Veličina pasmine: Krupna velika ovca
  • Težina: Prosječna tjelesna težina zrelih ovnova je oko 135 kg, a prosječna tjelesna težina zrelih ženki je oko 90 kg
  • Rogovi: Ne
  • Boja: Uglavnom bijela
  • Država / mjesto porijekla: Francuska

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*