Simentalac kombinirana pasmina goveda

simental

Historija

Simental je pasmina goveda čija historija datira iz srednjeg vijeka. Rani podaci ukazuju da su simentalna goveda bila rezultat križanja između velikih njemačkih goveda i manjih autohtonih pasmina Švicarske. Ime Simental potječe od imena područja na kojem su prve uzgajane stoke – Simme Valley koja se nalazi u Berner Oberlandu u Švicarskoj. Od svog porijekla u Švicarskoj, pasmina se proširila na svih šest kontinenata.

Tehnički, oznaka Simmental uključuje nekoliko rasa u Evropi. Ime simental se specifično veže za rasu u Švicarskoj, dok je u Nemačkoj i Austriji poznato kao Fleckvieh, a u Francuskoj kao Pie Rouge. Ukupni se broj procjenjuje između 40 i 60 milijuna simentalnih goveda širom svijeta, a više od polovice samo u Europi. Tokom 19. veka Simmental je rasprostranjen kroz većinu istočne Evrope, pa i Balkana.

Karakteristike

Simentalac je najpoznatija kombinovana pasmina na svijetu, s dobrom proizvodnjom i mlijeka i mesa. Simentalna boja varira od žute do crvene s bijelim šarama, a glava, noge i rep su bijeli s pigmentnim poljima. Dlaka mu je mekana, koža srednje debela i djelomično pigmentirana. Odrasle krave u dobi od 5 godina teške su između 600 i 750 kg i visoki u grebenu 135-150 cm. Visina bikova se kreće od  150-160 cm sa težinom 1300 kg .

Najčešći razlozi za uzgajanje baš ove rase su dobre reproduktivne sposobnosti (od 6 do 10 teladi), sposobnost prilagođavanja svim uslovima, izuzetna vitalnost, velika otpornost na bolesti, kratak vremenski period između teljenja, a razlog je i svakako visoka mliječnost i kvalitetna proizvodnja mesa. Prosječna proizvodnja mlijeka je 5 000 kg mlijeka sa 4,05% mliječne masti i 3,32% bjelančevina.

Simentalac se pokazao veoma uspješan u ukrštanju. Na taj način se povećava kvalitet mesa, masti i povećava proizvodnja mlijeka. U Evropi se uglavnom ukršta sa crvenim holštajnom i montbeliard rasom. Ovakvo ukrštanje unapređuje osobine muznosti i reprodukcije,odnosno poboljšava kvalitetu mesa i prinos mlijeka.

Statistika

  • Visoka, dugotrajna plodnost
  • Dugovječnost
  • Laka teljenja
  • Kratko razdoblje između teljenja
  • Izvrsna majčinska sposobnost
  • Dobra mogućnost ispaše
  • Rana zrelost
  • Miran temperament
  • Dobre stope rasta

S obzirom na svoje anatomske i fiziološke značajke, simentalac je osobito prikladan za manje farme kombiniranoga smjera proizvodnje.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*