Skalari – Rod Pterophyllum

skalar

Blago, temperamentno i nježno, Angelfish (kako je još u svijetu zovu) je poznata svima slatkovodnim akvaristima i najčešće čuvanim ciklidom.

Skalar (Pterophyllum scalare)

Sklalar je graciozan ciklid oblikovan u obliku diska. Iako ima naziv kao morska riba anđeo (angelfish), ona ima malo sličnosti s tim ribama ili čak bilo kojom drugom ribom u obitelji Cichlida. Ova riba je prilično dijamantna ili izgleda poput lista. Ima zaobljeno tijelo koje je u velikoj mjeri komprimirano lateralno (sa strane) a naglašeno s dugim, trokutastim leđnim i analnim perajama. Njegovo rodno ime Pterophyllum vrlo je opisno njegovom izgledu, jer taj pojam zapravo znači “krilati list”. Također je poznat kao Silver (srebrni) Angelfish, slatkovodni Angelfish i Common (obični) Angelfish.

To su neke od najprivlačnijih riba i vrlo su popularne kod početnika kao i kod dugogodišnjih akvarista. U divljini se nalaze s crnim trakama na srebrnom tijelu. Ali postoje i neke mutacije pronađene u prirodi, kao i gdje su ove ribe bez pruga.

Križanjem u zatočeništvu između sebe i svojim prirodnim mutantnim oblicima nastali su fiksni oblici za hobiste. Skalari su uglavnom uzgajani u zatočeništvu, a dostupne su i mnoge vrste sa različitim bojama parajima. Neki od najpoznatijih sorti uključuju Silver Angelfish, Zebra Angelfish, Marbled Angelfish, Veiltail Angelfish, Blushing Angelfish, a jedan je proizveden s puno napora, Gold Angelfish.

To su srednje veličine ciklidi koje su vrlo visoke i protežu se na oko 15 cm u dužinu. Umjereni su za njegu, ali trebaju dovoljno mjesta za smještaj da mogu slobodno plivati. Akvarijum od 130 litara bi bio predloženi minimum, ali ako držite par ili ih držite u zajednici, spremnik će morati biti veći.

Skalar se smatra ribom u zajednici, ali su oni ciklidi. Posljedično, oni možda neće biti društveni s manjim ribama. Oni će biti mirni kad su mladi, ali imaju tendenciju da se odvoji i postanu teritorijalni kada su stariji. Budući da su malo plašljivi, mogu se uplašiti sjenama i brzim pokretima. Osjećat će se najviše kod kuće i udobnije u toplijem akvariju koji ima tvrdokorne biljke smještene oko unutarnjeg ruba, koji ima neke stijene i korijene za odstupanje te ima otvoreno područje u centru za plivanje.

Stanište: distribucija / pozadina

Skalare je opisao Schultze 1823. godine. Oni nastanjuju sporu vodu rijeka u Južnoj Americi: središnji sliv rijeke Amazon i pritoke u Peruu, Brazilu i istočnom Ekvadoru. U divljini ti ciklidi žive u močvarama ili poplavljenim područjima gdje je vegetacija gusta. Oni se hrane manjim ribama i beskralješnjacima, kao i jedu čestice hrane u vodi.

Te su ribe prvi put uvedene u Europi oko 1920. godine, a prvo su bile uzgajane u Sjedinjenim Državama 1930. godine. Iako se danas prodavani Skalar često naziva Pterophyllum scalare, divlji primjerci se jako razlikuju od davno utvrđenih sorti uzgojenih u zatočeništvu.

Skalar pitanje: Jesu li oni “vrsta” ili “hibrid”?

Skalar vrste su najatraktivnije i graciozan skup riba. Trenutno postoje tri priznate vrste u genima Pterophyllum: zajednički Angelfish Pterophyllum scalare, Altum Angelfish ili Orinoco Angelfish Pterophyllum altum, te Leopold’s Angel Pterophyllum leopoldi. Osim tri opisane vrste Skalara misli se da ima nekoliko neopisanih vrsta.

Tri vrste skalara su:

Srebrni Skalar – Pterophyllum scalare

Uobičajeni Skalar koji se danas prodaje, općenito se smatra hibridom Pterophyllum scalare , međutim, to ne mora biti slučaj. Obrasci Skalara pronađeni u divljini postali su fiksni oblici zarobljenim međusobnim križanjem. Zajednički predak Skalar povijesno se naziva Pterophyllum scalare jer se ovaj skalar pokazao kao najmanje zahtjevan i najlakši za uzgajanje u zatočeništvu.

Srebrni Skalar - Pterophyllum scalare
Srebrni Skalar – Pterophyllum scalare

Leopoldov Skalar Pterophyllum leopoldi

Leopoldin Skalar je prilično rijedak. Izgleda vrlo slično zajedničkom pretku, ali njezin crni obrub malo je drugačiji. Ima par vertikalnih tamnih tijela, ali razlikuje se crna mrlja na dnu leđne konačne koja se ne proteže u punu šipku.

Leopoldov Skalar Pterophyllum leopoldi
Leopoldov Skalar Pterophyllum leopoldi

Altum Angelfish. Orinoco Skalare Pterophyllum altum

U altum skalare. Orinoco Angelfishje najveća od ove tri vrste. Posebno se razlikuje po tome što ima “usjek” na gornjoj strani njuške nakon čega slijedi strmito uzlazno čelo, a ne ravno ili blago zaobljeno čelo, kao i kod druge dvije vrste. U boji i uzorku vrlo je sličan. Peraje mogu imati neke crvene pruge, a na odraslima dorzalna peraja može imati neke crvene. No sveukupno razlike u boji su suptilne. Nekada je bilo moguće dobiti samo divlje uhvaćene primjerke Altum Angel. Godinama se ta vrsta smatrala nemoguće uzgajati. Nedavno, međutim, uspješno su uzgajali neki hobisti, a uzorci uzgojenih u zatočeništvu sada su povremeno dostupni.

Altum Angelfish. Orinoco Skalare Pterophyllum altum
Altum Angelfish. Orinoco Skalare Pterophyllum altum

Kroz križanje u zatočeništvu dobijeni su i razni oblici koji su postali su postali fiksni kod akvarista diljem svijeta. Postoje mnoge popularne sorte dostupne, uključujući:

Srebrni Skalar: Ovo je divlji tip skalara. To je standard koji se uspoređuju s ostalim mutacijama i fenotipovima. Ima srebrno tijelo s 4 okomite crne pruge (jedna kroz oko). Većina će imati crvene oči i može imati neke boje na vrhu .

Zebra Skalar: Ovo je srebrna sorta s dodatnim vertikalnim crnim prugama.

Polucrni Srebrni Skalar: Ova vrsta ima crni stražnji dio.

Crno trakasti skalar ili Zebra trakasti skalar: Ova sorta ima vrlo atraktivno navijanje u perajama.

Albino skalar: Ova raznolikost nema pigmente, oči zjenice su ružičaste kao u svim albino životinjama.

Skalar duh: Ovo je srebrna sorta sa samo prugom kroz oko i rep.

Dimljeni skalar: Ova sorta ima tamno smeđe / sive pola i tamne leđne i analne peraje.

Čokoladni skalar: Ovo je Dimljena sorta s više tamnih uzoraka, a ponekad samo glava je srebrna.

Zlatni skalar: Ova je sorta vrlo atraktivna, neki će razviti intenzivnu narančastu krunu.

Zlatni mramorni skalar: Ovo je zlatna sorta s crnim mramorom.

Marble Angelfish: Ova sorta ima više crnih uzoraka od Zlatnog mramornog.

Srebrni zalni mramorni skalar: Ova sorta je srebro s nekim zlatnim mramorom.

Zlato Pearlscale Angelfish: Ova sorta ima mutaciju ljuski. Ljuske imaju naborani, valovit izgled koji lomi svjetlost kako bi stvorio blistav efekt.

Koi skalar: Ovo je zlatna sorta s nekim mramorom i varijabilnom količinom naranče.

Zalazak sunca Blushing Veal Skalar: Na ovoj vrsti gornje polovice ribe pokazuju narančasto, a ponekad tijelo je ružičast ili mandarina, a maloljetnici imaju jasne pločice.

Leopard Skalar: Mladi imaju mjesta na većini njihova tijela. Većina tih mjesta postaje bliža odrasloj osobi.
Plavo rumeni Skalar: Tijelo ove sorte je zapravo siva s plavkastim bojama pod desnom svjetlosnim spektrom. Pojavljuje se iridijski pigment u starosti, čini se plavim pod većim rasvjetom.

Crni hibridni skalar: Ova vrsta je vrlo jako i može izgledati prljavo kada mladi.

Čipka: Ova sorta je bez potpune pruge. Ghostovi općenito imaju više prelijepa od ne-duhova.

Platinasti skalar: Ovo je noviji fenotip razvijen od Zlatnog skalara. Ima bijeli sjaj kada je mladi i postaje zasićen ili zelenom ili plavom dok sazrijeva.

Njemački crveni skalar: Ovo je popularna noviji fenotip sorta koji ima crvenkastu boju po cijelom tijelu. Budite oprezni, negdje ono što se prodaje jer ova riba može biti Ghost Angelfish koji je hranjen crvenom bojom hrane.

Veličina ribe – 15,24 cm

Životni vijek: 15 godina

Poteškoće s održavanjem ribe

Skalar može biti dodatak akvarijumu gotovo svakog akvarista, od početnika do iskusnih akvarista. Oni mogu biti vrlo osjetljivi na promjene u stanju vode i mogu pokazati agresiju s manjim zajedničkim ribama. Stoga se preporučuje da kao vlasnik pazite na hemijske elemente u vodi i prati agresivno ponašanje bilo kojeg stanovnika akvarijuma.

Akvarijska tvrdoća: Umjereno izdržljiv

Akvarijsko iskustvo Razina: početnik

Hrana i hranjenje

Skalari će uglavnom jesti sve vrste žive, svježe i pahuljaste hrane. Oni rade najbolje na dijeti koja sadrži puno proteina, ali različitost je važna. Da bi održali dobru ravnotežu daju im se visoko kvalitetne pahuljice ili peleta (riblja hrana) svakodnevno. Možete ga čak hraniti i sa salatom ili špinatom. Ljušticama komaraca hraniti vrlo štedljivo jer će ih više jesti od ostale hrane. Prejedanje može dovesti do nakupljanja masti, što rezultira neaktivnošću i može ih ubiti.

Akvarijska njega

Skalar zahtijeva sedmičnu izmjene vode od približno 15-20% kapaciteta akvarija. Voda mora biti mekana za 0-5dH. Provjerite da tokom mijenjanja vode pažljivo podmazati podlogu. Pazite da ne uzrokujete prekomjerni stres stanovnicima akvarijuma tokom čišćenja istog.

Promjene vode: Sedmično – Promjena 15-20% svake promjene ovisno o opterećenju.

Postavljanje akvarija

Preporučuje se minimalni akvarij od 150 litara, iako bi veći spremnik bio najbolji ako zadržite nekoliko. Potrebno je dobro kretanje vode uz vrlo jaku i učinkovitu filtraciju. Oni najbolje rade u toplom akvariju s mekom, malo kiselom do neutralnom vodom. Osigurati tvrde biljke smještene oko unutarnjeg opsega zajedno s nekim stijenama i korijenima, ali zadržite otvoreno područje u centru za plivanje. Oni vole prigušenu rasvjetu. Ove ribe neće oštetiti biljke baš kao i ostali ciklidi.

Minimalna veličina spremnika: 115 l – trebat će najmanje 200 l za par i mnogo veće za zajednicu.

Vrsta podloge: Mješavina pijeska / šljunka

Potrebe za osvjetljenjem: niskotrajan rasvjeta

Temperatura: (23,9 do 27,8 ° C)

Raspon pH: 6.0-7.5

Raspon tvrdoće: 2 – 10 dGH

Pokret vodom: umjeren

Vodena regija: Sve

Uzgoj / reprodukcija

Skalari polažu velike količine jaja. Teško ih je raspoznati po spolu, stoga je najbolje početi s malom školom od oko 4 do 8 riba i dopustiti im da uspostave parove. Oni postaju spolno zreli oko 6 do 12 mjeseci ili više, ovisno o uvjetima spremnika, i dužine oko 5 cm ili više.

Par će trebati vrlo čistu vodu. Nadopunite njihovu trenutnu prehranu hranom bogatim bjelančevinama, ali nemojte ih pretjerati. Uzgojna voda treba biti malo kisela, meka i topla. Imati pH od oko 6,5. tvrdoća na oko 5 ° dGH i temperatura između 27-29 ° C. Mužjaci ponekad stvaraju glasno rešetkasti zvuk s čeljustima kod parenja.

Ženka polaže na oko 1000 jaja na pažljivo očišćenom lišću, a mužjak će ih slijediti i oploditi. Jaja će biti položena, ali uvjeravanje roditelja da se brinu za jaja je još jedno pitanje. Generacije križanja u zatočeništvu trošile su puno ribu ili roditeljski instinkt, što je rezultiralo sklonošću da jedu svoja jaja. Ako roditelji ne jedu jaja, jaja i male ribice brižno se čuvaju. Jaja će se otvoriti za nekoliko (2-3 dana) dana. Roditelji će čuvati mlađ par sedmica.

Jednostavnost uzgoja: Umjereno

Riblje bolesti

Skalari su osjetljivi na tipične oboljenje od ribe, osobito ako je voda ustajala i slabe kvalitete i oksigenacije. Kao i kod većine riba Skalari su skloni oboljenjima kože i ostalim parazitskim infestacijama (protozoama, crvima, itd.), gljivičnim infekcijama i bakterijskim infekcijama. Preporuča se da pročitate podatke o zajedničkim tegobama. Poznavanje znakova i privlačenje i rano liječenje čini veliku razliku.

Zapamtite da sve što dodate svom spremniku može dovesti bolest u spremnik. Ne samo ostale ribe nego biljke, podloge i ukrase mogu imati bakterije. Obratite pažnju i pazite da pravilno očistite ili karantentirate sve što dodate u spremnik kako ne bi poremetili ravnotežu.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*