Škotski fold

Škotski fold

Škotski fold je prilično jedinstvena, srednje velika mačka s uvijenim ušima i velikim, sjajnim očima. Oni su relativno novi u svijetu mačaka, ali budući da su se prvi put pojavili na sceni šezdesetih godina, ove divne mačke pronašle su svoj put do srca i domova ljudi širom svijeta.

Historija

Prvi škotski fold bila je mačka koja je lovila miševe po štali imenom Susie, otkrivena na farmi u regiji Tayside, Škotska 1961. godine. Imala je prirodnu mutaciju za presavijene uši, koje je prenijela na polovicu svojih mačića.

Susie bi vjerovatno ostala nepoznata, da je 1961. nije opazio pastir po imenu William Ross koji je imao interesa za mačke. Kada je Susie imala mačiće s lokalnim mačkama (mačkom), Ross je nabavio jednu od njih, ženku koju je nazvao Snooks. Tako je započeo razvoj onoga što su najprije nazivali “dugouhim”, kasnije kao škotski fold, prema zemlji porijekla i njihovim karakterističnim obilježjima (ušima).

Škotski Fold su prvi put uvezen u Sjedinjene Države 1971. Do sredine 1970-ih, prepoznali su ih većina udruženja mačaka u Sjevernoj Americi. Ironično, oni se ne priznaju kao pasmina u zemlji porijekla zbog zabrinutosti da bi presavijeno uho moglo dovesti do upala uha ili gluhoće i zbog problema s hrskavicom.

Škotska mačka

Osobine

Nakon njihovih ušiju, prva stvar koju ćete primijetiti u vezi škotskog folda je njihova navika poziranja – ravno na podu poput male žabe, sjedeći – ili ležeći na leđima sa šapama u zraku. I premda možete pretpostaviti da su im uši manje pokretne nego kod drugih mačaka, to nije slučaj. Oni ih koristi za komunikaciju vrlo učinkovito, dodajući komentare u tihom, veselom glasu kada je to potrebno.

Ovo je pametna, umjereno aktivna mačka. Škotski fold uživa u igračkama koje testiraju njegovu agilnost i igračke koje izazivaju njegovu inteligenciju. Njegova omiljena aktivnost je sve što uključuje ljudsku interakciju.

Nema ništa što škotski fold voli više nego biti sa svojim vlasnicima, i sudjelovati u onome što rade. On je slatka mačka koja uživa u pozornosti. Zadnje što želi je da ostane sama satima, tako da nije najbolji izbor ako netko nije kod kuće tokom dana. Budite uvjereni, međutim, da će od vas očekivati da se igrate s njom kad dođete kući s posla ili iz škole ili barem sjednete kako bi se mogla priviti uz vas dok gledate televiziju.

Zdravlje

I pedigre mačke kao i mačke mješovite pasmine imaju različite incidencije zdravstvenih problema koji mogu biti genetske prirode. Životni vijek je 15 godina. Problemi koji mogu utjecati na škotski fold uključuju sljedeće:

Degenerativna bolest zglobova, osobito u repu, ali i u zglobovima gležnja i koljena, uzrokujući bol ili slabu pokretljivost. Važno je pažljivo rukovati repom ako je razvijena ukočenost.

Hipertrofična kardiomiopatija, oblik bolesti srca , viđena je u pasmini, ali još nije dokazana kao nasljedni oblik bolesti.

Briga

Očistite zube kako bi spriječili parodontoznu bolest. Svakodnevna higijena zuba je najbolja, ali ako niste u mogućnosti sedmično četkanje je bolje nego ništa. Odrežite nokte svakih nekoliko sedmica. Obrišite uglove očiju mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili bilo kakvo nakupljanje krmelja. Koristite odvojeno tkanine za svako oko tako da ne rizikujete širenje zaraze. Provjerite uši sedmično, osobito ako su čvrsto presavijene. Ako izgledaju prljavo, obrišite ih vatom ili mekom vlažnom krpom navlaženom s 50-50 mješavinom jabukovog octa i toplom vodom. Izbjegavajte korištenje pamučnih štapića koji mogu oštetiti unutarnji dio uha.

Održavajte kutiju pijeskom za škotskog folda besprijekorno čistom, čista kutija sa pjeskom će pomoći da krzno ostane čisto.

Dobra je ideja da škotskog folda držite samo u kući ili stanu kako bi ga zaštitili od bolesti koje se šire od drugih mačaka, napada pasa i drugih opasnosti s kojima se suočavaju mačke koje idu na otvoreno, poput udarca automobila. Škotski Folds koji izlaze vani također rizikuju da budu ukradeni od strane nekoga tko bi volio imati tako lijepu mačku.

Škotski fold1

Boja dlake i uređivanje

Na način na koji se njegove male uši uklapaju u krzno na zaobljenoj glavi, škotski fold se često opisuje kao sličan sovi. Uši se pojavljuju iz jednog presavijanja, nagnute naprijed oko pola puta do uha, do dvostrukog sklapanja, nešto čvršće, i trostrukog savijanja, koje leži čvrsto na glavi, što je poželjno. Mačići se rađaju s ravnim ušima, koji mogu ali ne smiju pasti kada su stari oko 3 sedmice. Široko otvorene oči gledaju u svijet sa slatkim izrazom. Tijelo srednje veličine također je zaobljeno, upotpunjeno srednjim do dugim repom koji se ponekad završava zaobljenim vrhom.

Kratkodlaka jedinka ima gusto, plišano krzno s mekom teksturom. Sorta longhaired (dugodlaka) ima srednje i dugu krzno s dugim dlakama (duže dlake na gornjim dijelovima bedara), snopovima prstiju i pramenovima krzna na ušima. Škotski Fold dolazi u više boja i uzoraka. Boja očiju ovisi o boji dlake. Na primjer, bijele i dvobojne mačke mogu imati plave oči ili čudne oči (svako oko je drugačije boje).

Djeca i ostali kućni ljubimci

Prijateljski skromni škotski fold savršen je izbor za obitelji s djecom. Oni voli pažnju koju primaju od djece koja se prema njima ponašaju pristojno i s poštovanjem, i voli se igrati i sposobni su naučiti razne trikove.

Oni su također sretani što mogu živjeti s psima pogodnim za mačke, zahvaljujući njegovom ljubaznom raspoloženju. Uvesti kućne ljubimce polako i u kontroliranim okolnostima kako bi se osiguralo da nauče da se slažu zajedno.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*