Smeđa havana mačka

Smeđa Havana Mačka

Smeđa havana mačka je srednje veličine s dugim, mišićavim tijelom, posebnog oblika glave, prvo što primjetite na ovoj mački svakako su njene velike oči i uši.

Smeđa havana mačka – Historija

Kako je smeđa mačka iz jugoistočne Azije, za koju se smatralo da pruža zaštitu od zla, postala poznata kao Švicarska planinska mačka, i kako je onda prihvatila ime smeđa havana mačka? Potpuni odgovori na ta pitanja su izgubljeni u historiji, ali čini se da se dogodilo da su čvrste smeđe mačke sijamskog tipa iz Tajlanda bile izložene u Britaniji 1890-ih. Nekako su za to vrijeme stekli nadimak Švicarske planinske mačke.

Godine 1920. Sijamski klub britanskih mačaka odlučio je da smeđe mačke bez plavih očiju više nisu poželjne i to je to. Uzgajivači su izgubili zanimanje za njih sve do pedesetih godina prošlog vijeka, kada je skupina britanskih uzgajivača mačaka postavila zadatak utvrđivanja genetskog sastava samo-smeđe (čvrste boje) mačke. Naposljetku su proizveli muškog kestenjastog mačića, što je rezultat križanja crne mačke s kratkim dlakama i sijamke s čokoladnom tačkom.

Ruska plava i burmanci također su mogli odigrati ulogu u razvoju onoga što je postalo poznato kao smeđa havana mačka (čija je jedina veza s Kubom navodna sličnost njegove boje s onom fine Havana cigare). No, kako se ispostavilo, prema članku iz CFA godišnjaka iz 1982. godine, najuspješniji i najčešće korišteni uzgoj za proizvodnju smeđe mačke bio je između crne kratkodlake i pečata sijamske koji nosi gen čokolade.

Mačke, koje su također imale ime Chestnut Foreign Shorthair – onoliko pseudonima koliko su oni imali, mogli su biti i kubanski špijuni iz Hladnog rata – prvo su izvezeni u Sjedinjene Države pedesetih godina. Tada je pasmina počela ići dva različita načina. U Britaniji se sada smatra da je smeđa orijentalna kratkodlaka. U SAD-u je poznat kao Havana Brown i ima tijelo i glavu koji ga razlikuje od njegovog britanskog rođaka. Udruženje ljubitelja mačaka priznala je pasminu 1964. godine.

Smeđa havana mačka je rijetka pasmina, toliko da je ugrožena njegova genetska raznolikost. Podržan je programom koji je počeo 1998. godine i koji dopušta uzgoj mačaka u neregistrirane crne ili plave domaće kratke mačice ili određene boje orijentalnih, čokoladnih ili pečatnih sijamaca. Mačići koje proizvode ta uzgoja mogu se potom uzgajati u Havana mačke. Ako ti mačići imaju Havana Brown boju, mogu biti registrirani kao havana mačka.

Smeđa havana mačka – Temperament

Dijeljenje vašeg životnog prostora sa havana mačkom je privilegija i zadovoljstvo. Ljudsko druženje i interakcija su neophodni za ovu pasminu. Dobro se slažu s drugim mačkama, psima i djecom. Individualne osobnosti, naravno, variraju. Neki su možda pomalo rezervirane; međutim, većina je razigrana i pričljiva na šarmantan, koketni način. Ne samo da će ovi dražesni smeđi likovi insistirati na tome da budu dio svake aktivnosti u domaćinstvu, već će i insistirati na tome da imaju baš zadnju riječ o svemu.

Pasmina se smatra umjereno aktivnom u usporedbi s nekim drugim pasminama kratkodlakih. Ne vole ništa više od sprinta oko kuće ili igre s tag-om ako se pridruži još mačaka. Drugo, osim igranja, sljedeća omiljena zabava im je dremanje. Njihov izbor partnera za spavanje može im biti vrlo omiljen ljudski pratitelj.

Budući da je prirodno radoznala, havana mačka poseže za dodirom i osjetom, istražujući njeno okruženje. Oni su po prirodi doista osjetljivi i često nježno dodiruju svoje ljudske drugove kao da pružaju šapu prijateljstva.

Kao i većina mačaka sijamskih porijekla, smeđa havana mačka može biti zahtjevna i pričljiva, ali glas joj je mekši, a njihova osobnost suptilnija. Ona je pametna i voli izazove pa takav i tip igračaka voli. Kada se igra kroz igru, ljubazna havana sretno će se smještati u vaše krilo.

Smeđa havana mačka – Zdravlje

I pedigre mačke i mačke mješovite pasmine imaju različite incidencije zdravstvenih problema koji mogu biti genetske prirode. Smeđe havana mačke su općenito zdrave, iako neke mogu biti sklone infekcijama gornjih dišnih putova, obično kad su mlade.

Smeđa havana mačka – Čuvanje, dlake i uređivanje

Iako je za ovu kratkodlaku pasminu potrebno najmanje njegovanje i održavanje, važno je uspostaviti redovitu rutinu njege i kupanja u ranoj dobi. Većina havana mački voli pažnju i rado će se podvrgnuti gumiranim četkicama za cijelo tijelo. Prednje i stražnje kandže treba pričvrstiti, a unutrašnjost ušiju nježno očistiti. Završite brzim poliranjem šapica, mekom krpom od divokoze ili svilenim šalom. Oni imaju minimalnu količinu gubitka ili propadanja dlake, pa redovito kupanje nije potrebno ako se mačka ne prikazuje.

Idealna havana mačka najbolje se opisuje kao mačka srednje veličine i strukture, čvrsta i mišićava, koja pokazuje osjećaj snage, a također eleganciju i gracioznost. Dvije najkarakterističnije karakteristike pasmine su njezina boja i oblik glave. Njegov karakterističan oblik njuške, boja krzna, velike naprijed nagnute uši i upečatljive zelene oči razdvajaju ga od ostalih pasmina. Smeđa havana mačka je kratka, glatki premaz koji se lako brine uz brzo tjedno češljanje. Poliranje s krpicom učinit će da zasja. Kupka je rijetko potrebna.

Očistite zube kako biste spriječili parodontnu bolest. Svakodnevna higijena zuba je najbolja, ali sedmično četkanje je bolje nego ništa. Odrežite nokte svakih nekoliko sedmica. Obrišite kutove očiju mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili bilo kakve mrlje oko očiju. Koristite odvojeno područje tkanine za svako oko tako da ne riskirate širenje zaraze.

Provjerite uši sedmično. Ako izgledaju prljavo, obrišite ih vatom ili mekom vlažnom krpom navlaženom toplom vodom. Izbjegavajte korištenje pamučnih štapića koji mogu oštetiti unutarnji dio uha.

Održavajte kutiju za pjesak besprijekorno čistom. Mačke su vrlo važne za higijenu u kupaonici. Karakteristična boja smeđe havana mačke proteže se čak i do njegovih brkova.

Gledajući iz tog minky-smeđeg bogatstva, živopisne su zelene oči ovalnog oblika. Ova mačka se također razlikuje po neobičnom obliku glave; duže je nego što je široko. Velike uši nagne naprijed.

Ima čvrsto, mišićavo tijelo prekriveno kratkim, glatkim krznom u bogatoj, toplo crvenkasto-smeđoj boji. Mačići i mlađe odrasle osobe mogu imati najozbiljniji trag oznakama tabbyja, koje nestaju kako sazrijevaju. Koža nosa je smeđa s ružičastim rumenilom, a jastučići za šape također su ružičasto smeđi.

Smeđa havana mačka – Djeca i ostali kućni ljubimci

Ova mačka je razigrana i pametna i može biti dobar prijatelj djetetu koje ga lijepo tretira. Ona je jedan od onih mačaka koji uživa u igranju trikova i učenju, a njegova razina energije znači da se ne može istrošiti prije nego što dijete to učini. Sretna je što može živjeti s drugim mačkama i psima pogodnim za mačke, zahvaljujući njegovoj ljubaznoj naklonosti. Uvesti kućne ljubimce polako iu kontroliranim okolnostima kako bi se osiguralo da nauče da se slažu zajedno.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*