Što pčele rade zimi?

pčele zimi

Ponašanja pčela unutar košnice

Poznato je da pčele dolaskom nižih temperatura, pred kraj jeseni – početkom zime u svojim nastambama prelaze u klupko koje rade oko svojih prikupljenih zaliha za bespašno razdoblje. Iako se zimi radovi direktno na pčelinjaku smanjuju to ne znači da ih nema. Svi znaju već da pčele ne spavaju zimski san već samo smanjuju svoje funkcije na minimum.

Pčele se tijekom zime stisnu u klupko i trošeći zalihe hrane u košnici rade krilnim mišićima. Na taj način stvaraju toplinu potrebnu za održanje zajednice. Čitavo vrijeme zimovanja na niskim temperaturama ne izlaze iz košnice, već međusobno mijenjaju mjesto i pomiču klupko do najbližih zaliha meda.

Ukoliko vanjska temperatura padne ispod -5 stupnjeva Celzijevih, pčelinje klupko se sasvim stisne.  Moguće je i da zbog nepokretnosti od hladnoće ne može dohvatiti raspoloživu hranu te propadne od gladi. Pčele nikada ne umiru od hladnoće, već od nemogućnosti da dohvate hranu koja nekada od njih može biti udaljena i samo nekoliko centimetara.

Temperatura koju pčele održavaju u središtu klupka je oko 20°C, dok je van klupka oko 8°C. Zajednice treba utopliti stavljanjem izolacijskog materijala pod krov košnice. Posebno osigurati im primjerenu ventilaciju radi odvođenja suvišne vlage i sprečavanja kondenzacije. U zimskom razdoblju najvažnije je osigurati mir na pčelinjaku.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*