Tigrice (Melopsittacus undulatus)

TIGRICE (Melopsittacus undulatus)

Tigrica spada u grupu najpopularnijih kućnih ljubimaca. Tigrica se popularno naziva i ,,pernati cirkusanti” jer zbog svoje vesele prirode i vratolomija koje izvodi uljepšava svaki dan svojim vlasnicima. Ovi veoma česti kućni ljubimci potiču iz tople Australije. U 19.vijeku tigrica je donesena u Europu, odakle se njena popularnost širi na čitav svijet.

Ovi pernati kućni ljubimci najčešće su zelene boje. Imaju žućkastu glavu i po tri crne šare sa svake strane vrata. Krila su prošarana crnim prugama i podsjećaju na šare tigra, po čemu je tigrica i dobila naziv. Osim zelene, tigrice mogu biti i u drugim bojama kao što su plava, siva, bijela i žuta, ali je to rezultat mnogobrojnih ukrštanja.

Ponašanje

Tigrice su vrlo društveni kućni ljubimci i vole da žive u paru. Ukoliko će biti kod kuće same više od 5 sati dnevno, svakako nabavite još jednu tigricu. Usamljena tigrica može i da se razboli. Nije rijedak slučaj da, ukoliko nemaju društvo, ovi kućni ljubimci počnu da čupaju sebi perje sa krila i repa. Imaju sposobnost oponašanja ljudskog govora i drugih zvukova, pa ukoliko im posvetite malo vremena i truda svaki dan, mogu da nauče da izgovaraju nekoliko reči. Za razliku od drugih vrsta papagaja kao što su ara, žako i kakadu, žive od 10 do 14 godina.

Vrlo su živahne i radoznale, pa su idealni kućni ljubimci za dijecu. Spol tigrice određuje se prema boji oko nozdrva: kod mužjaka je plava, a kod ženki roze, bijela ili smeđa. Iako veoma rano sazrevaju, najbolje je pariti ih tek kad napune 12 meseci. Ukoliko imate više tigrica u kavezu, svaka će sama sebi naći para sa kojim će ostati do kraja života.

Tigricama u kavez stavite gnijezdo. Preporučljivo je da se ne pare više od dva puta godišnje. U vreme parenja i dok hrane mlade, roditelji se obavezno moraju dodatno hraniti posebnim dodacima ishrani ili posebnim gotovim mješavinama.

Oprema

Tigrica voli veći prostor pa kavez treba da bude dovoljno veliki da se ona u njemu osjeća dobro. Minimalna veličina kaveza treba da bude 40 cm x 40 cm x 30 cm. Za svaku dodatnu pticu koju želite da držite potreban je jedan i po puta veći kavez. Obezbjedite im posudicu za hranu i vodu kao i puno igračaka kao što su merdevine, ljuljačke i zvonca. Nekoliko sati dnevno bi ovi kućni ljubimci trebalo da lete van kaveza. Kavez nemojte držati na promaji.

Kada tigrica stigne u vaš dom, neka ostane 2 do 3 nedelje u kavezu kako bi se navikla na novu sredinu. Možete joj davati poslastice iz ruke da bi se brže privikla na vas i novu sredinu. Pazite da prozori i vrata budu zatvoreni kako ne bi izletela napolje. Obezjbedite im odgovarajuću podlogu koja se lako može čistiti od izmeta i ostataka hrane. Ova podloga mora biti ravna i možete je pokriti specijalno napravljenim posipom koji se nabavlja u prodavnicama hrane i opreme za kućne ljubimce.

Ishrana

Vašu pticu možete hraniti gotovim miješavinama sijemenki za tigrice. Mogu se nabaviti u svim prodavnicama opreme za kućne ljubimce. Pošto tigrica ima osetljiv stomak i česte smetnje sa varenjem, u jednoj posudici uvek mora imati gotove minerale koji se sastoje od ljuski jaja i morskih školjki. Nemojte ih mešati sa hranom. Ovi kućni ljubimci obožavaju i poslastice, a možete im obezbjediti one koje su takođe napravljene od sastojaka, namenjenih samo tigricama.

Zdravlje

Prvi znak da sa tigricom nešto nije u redu je gubitak perja. Ukoliko je nakostrešena, i sjedi nepomično u uglu kaveza, odmah se obratite veterinaru. Zdrava tigrica jede i pije, nema suzne oči i drži ih širom otvorene, živahna je, izmet joj nije promenio boju i izgled, a nozdrve su joj čiste i suhe.

Vrlo čest problem kod tigrica su paraziti. Najlakše ćete ih primijetiti tokom dana na rešetkama kaveza, jer kada se napiju krvi, crne su boje. Ukoliko boluju od parazita, ovi kućni ljubimci često čupaju sebi perje. Ukoliko vaša ljubimica boluje od parazita, možete je prskati posebnim sredstvima koja se koriste za uništavanje parazita kod tigrica. Nanosite ih na krila, vrat i grudi. Izbegavajte predio glave i očiju. U slučaju da postoji infestacija parazitima, morate oprati i kavez. Nakon detaljnog pranja, kavez poprskajte preparatom namenjenim za uništavanje parazita. Naravno, ukoliko sumnjate na bilo kakvo oboljenje vaše tigrice, najsigurnije je da se obratite veterinaru.

Kao i svi papagaji, i ovi kućni ljubimci prolaze kroz proces mitarenja dva puta godišnje. Mitarenje je proces zamjene starog perja novim, a kod tigrica se dešava u martu i septembru. Prilikom mitarenja, tigrice mogu biti nervozne, jer ih rast novog perja svrbi. Tada ga čupaju i kidaju. Da bi ste joj pomogli, možete joj davati gotove mineralno-vitaminske dodatke ishrani.

Tigrice jako vole da se kupaju, pa im u kavez stavite i jednu posudicu za kupanje. Možete ih prskati i mlakom vodom iz prskalice za cveće. Između rešetki kaveza stavite sipinu kost na kome će tigrica oštrititi svoj kljun i tako održavati njegovu higijenu. Za održavanje pravilne dužine kandži najbitnije su prečke u kavezu koje bi trebalo da budu prečnika od 1 do 1.5 cm.

Redovno perite kavez. Nemojte koristiti deteržente za pranje posuđa već samo vrelu vodu ili sredstva namjenjena za pranje kaveza za ptice. Ukoliko budete slijedili ove savjete, sigurni smo da će vas vaš prijatelj dugo uveseljavati svojim cvrkutom.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*