Vlašićka pramenka

Vlašićka pramenka

Pramenka je autohtona bosanskohercegovačka pasmina ovce. Ime je dobila po gradu Travniku gde je najviše rasprostranjena i po planini Vlašić. Selo Dub smatra se genetskim centrom ove rase. Uzgaja se na nadmorskoj visini od 800 do 1.200 metara. Od mlijeka ove ovce proizvodni se poznati travnički ili vlašićki sir. Osim Bosne i Hercegovine ova pasmina ovaca je autohtona i u Hrvatskoj (lička i dalmatinska pramenka), kao i u ostalim balkanskim zemljama.

Karakteristike

Masa ove sorte ovce kreću se oko 45 kilograma žive vage s tim da su ovnovi teži – 60 do 80 kilograma. Odlikuje je čvrsta građa, te runo u dugim pramenovima po kojima je dobila ime. Ovnove vlašićke pramenke karakterišu razvijeni rogovi. Ovu karakteristiku nerijetko posjeduju i ženke. To je  rasa kombinovanih proizvodnih karakteristika. A to znači da je cilj uzgaja – meso, mlijeko i vuna.

Pramenka je kasno zrela životinja i završava rast između 3,5 – 4,0 godine. Budući da fiziološki spolno ranije dozrijeva i da u 18 mj. završava ¾ svog tjelesnog razvitka u našim uzgojnim uvjetima vrši se i oplodnja. Plodnost je veoma dobra, na 100 ovaca u priplodu dobije se od 100 do 110 jagnjadi težine od  3,5 do 5 kg, a u dobi od tri meseca od 25 do 30 kg, čak i do 38 kg. Svakako treba naglasiti da su jagnjad otporna i da im je smrtnost veoma niska.

Vlašićka pramenka se pokazala kao najmliječnija bosanska rasa ovaca. Mlijeko vlašićke pramenke sadrži 7.2% mliječne masti i 4.4% laktoze. Prosječna proizvodnja mlijeka po jednoj muži iznosi 0.48 kg. Runo ove rase je teško od jedan i po do dva kilograma, boja vune je najčešće bijela, rjeđe mrka pa i crna. S obzirom na to da je tržište vune prilično slabo, ova rasa ovaca se prvenstveno gaji zbog mlijeka, ali su i jagnjad dosta tražena zbog odličnog kvaliteta mesa.

Ovu rasu ovaca je lako uzgajati jer je, pored svega gore navedenog, sposobna da maksimalno iskoristi loše pašne resurse, s jedne strane, dok je sa druge strane sposobna da ponudi relativno kvalitetne proizvode.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*