Voda i pčele

voda i pčele

Voda pčelama nije samo piće, nego i vrsta hrane. Sadrži različite soli i druge minerale koji su potrebni za razvoj ličinki i odraslih pčela. Istina, te potrebe dosta se razlikuju i ovise o godišnjem dobu. Najveću količinu vode pčele trebaju na kraju zime i početkom proljeća, dok su zimi te potrebe svedene na minimum.

Znatnu potebu za vodom pčele imaju i prilikom dodavanja šečerno mednih pogača, zato je pčelama prijeko potrebno osigurati trajne izvore vode u neposrednoj blizini pčelinjaka. Čim vremenske prilike dopuste i kada se dodaju pogače kao stimulacija  potrebno je aktivirati pojilice. Nažalost, pčelari uvijek misle o hrani, ali zaboravljamo da je žeđ pčelama mnogo opasnija od gladi.

Pojilice

Pojilice je najbolje postaviti na osunčano u neposrednu blizinu pčelinjaka. Postavljanje pojilica je izuzetno važna jer u njima je voda potpuno čista. A obzirom kako su pojilice jako blizu pčelinjaka znatno manji broj pčela će biti angažiran za donošenje vode, a veći dio sabiračica će se iskoristiti za unos nektara i peludi, što će i tekako utjecati na veće prinose i naravno na brži razvoj legla.

Ako u blizini pčelinjaka ne postavimo napajanje na vrijeme, pčele su prisiljene uzimati vodu iz lokve,bare,kanala, a ta voda je jako štetna jer obično sadrži mikroorganizme štetne za zdravlje pčelinje obitelji. Poznate su različite verzije napajanja, no najprikladnije i najvažnije je da pčele imaju stalnu opskrbu pitkom vodom.

Pojilice, kada se jednom aktiviraju u blizini pčelinjaka,moraju u svakom trenutku biti napunjene vodom, zato nesmijemo ništa prepustiti slučaju već ih redovito puniti čistom vodom. Kada se pčele jednom naviknu na pojilicu, stalno će dolaziti na pojilicu,ali ako samo jednom nestane vode, potražiti će drugi izvor koji je udaljen od pčelinjaka.

Ljeti, za vrijeme velikih vrućina, kad se košnice izlažu snažnom sunčevom svjetlu, a kad poraste vanjska temperatura vrlo visoka,postoji rizik od pregrijavanja košnica. Ako temperatura gnijezda raste iznad 35,5 C, pčele intenzivno uvode vodu u košnicu i koriste ih za hlađenje. Ako pčele nemaju potrebnu vodu, onda postaju nervozne i agresivne pa je rad s njima nemoguće.

Za podizanje i održavanje visoko produktivnih, biološki jakih i zdravih pčelinjih obitelji, potrebna nam je čista higijenska voda. Neodgovornost pčelara koji to ne daje, obično je kažnjiva nižim prinosima meda i bolesti pčelinjih obitelji. Često zaboravljamo o ovim činjenicama, osobito tijekom ljetnih vrućina, kada pčelinji rod počinje podizati zimske pčele, koje su temelj pčelarstva u idućoj godini.

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*