Vrste košnica u pčelarstvu

Vrste košnica

Mnogo je knjiga o pčelarstvu i učenje o tim slatkim kukcima može vam pomoći da započnete sa svojim košnicama. Čitajte koliko možete, tako da kada vaše pčele stignu; bit ćete spremni. Znači, prije nego što uložite u košnice, uložite u potrebno znanje i posavetujte se sa nekim iskusnim pčelarom, a možda mu i pomognete u radu i tako steknete neko iskustvo.

Kojim tipom košnice pčelariti

Za koju će se vrstu košnica pčelar opredeliti zavisiće od mnogih okolnosti. Jedno što je u opredjeljenju bitno, je da na pčelinjaku ne smije biti više različitih tipova košnica, jer pravila koja se koriste kod jednog tipa ne mogu se primjeniti na drugi tip košnice. Najbolje početi sa 3-5 košnica, dok se ne stekne dređeno iskustvo, a kasnije povećavati po vlastititom izboru.

Ipak, predlažemo i savjetujemo slijedeće standardne vrste košnica: Langstrot Rutova (LR), Dadan Blatova (DB), Anton Žnidarićeva (AŽ) i Fararova.

Langstrot Rutova (LR)

Langstrot Rutove košnice su prema nekim procjenama najzastupljenija vrsta košnice u pogledu proizvodnje meda, kao i proizvodnje vještačkih rojeva. Međutim to je košnica koja od pčelara traži blagovremene intervencije, stručno i praktično znanje, pogotovu u proljetnim radovima na pčelinjaku. Svako zakašnjenje i od nekoliko dana negativno će se odraziti na razvoj i prinos društva, pa će izostati i prednosti ove zaista izvrsne košnice u odnosu na druge tipove.

LR ili Langstrot Rutova košnica se se sastoji od tri jednaka nastavka vanjske visine 242 mm. LR okvir je vanjske visine 232 mm dok je dužina satonoše 480mm. U današnje vrijeme dva nastavka se koriste za plodište,a mjesta im se zamjenjuju što potiče razvoj legla. Da se spriječi rojenje postavlja se i treći nastavak sa satnim osnovama.

Langstrot Rutova (LR)

Dadan Blatova (DB)

DB je košnica velikih mogućnosti, mada u prinosu meda nešto zaostaje za LR košnicom. Medjutim, pčelari amateri rado pčelare sa njom, jer je to košnica sa prostranim plodištem, pa se eventualna zakašnjenja u operacijama za stimulaciju proljetnog razvoja ne mogu tako drastično odraziti kao kod Langstrot-Rutove košnice.

Budući da ima polumedišta, ova košnica je lakša za fizičke napore, a iz polumedišta dobija se kvalitetniji sortirani med po vrstama medonosnog bilja, jer u saću sa poluokvirima iznad plodišta matica po pravilu ne leže jaja, pa iz tog razloga nije potrebna ni matična rešetka za blokiranje matice u plodištu. Dadan Blatova košnica je sa jednim tijelom visine 31cm, koje služi kao plodište i 2 polunastavka, vanjske visine 15,50cm, za smještaj medišta.

Dadan Blatova (DB)

Anton Žnidarićeva (AŽ)

To je tip košnice pogodan za paviljonski način pčelarenja, jer se iz nje okviri vade u horizontalnom smjeru kao knjige iz ormara. Takodje, zahvaljujući konstrukciji, košnice se mogu redati u paviljonu ili na prikolici jedna uz drugu i u dva reda jedna preko druge.

Ovo je košnica ograničene zapremine, pa u njoj pčelinja društva u iole povoljnim godinama dobijaju nagon za prirodnim rojenjem, što umanjuje prinose meda u poređenju s košnicama tipa nastavljača u kojima se gnezdo može u dobrim pašama gotovo neograničeno proširivati. Ova košnica, uopšteno govoreći, budući da ima boljih tipova, verovatno se ubuduće neće masovnije širiti u našoj zemlji, jer ima više nedostataka nego prednosti u poredjenju sa nastavljačama.

Anton Žnidarićeva (AŽ)

Fararova košnica

Farrar košnica u stvari vrlo slična slična je LR košnici, kod koje su svi nastavci jednaki, bilo da se koriste kao plodištu ili medištu. Obično je sa 10 ili 12 okvira dok je u originalu Farrar sa 12 okvira. Radi se o košnici široko niskih okvira. Visina okvira za Farrarovu košnicu iznosi 163 cm. Unutarnja dimenzija okvira je 430 x 140 prema europskom standardu dok u drugim zemljama dimenzije okvira i polunastavka mogu varirati.

Prednost ove košnice je u tome što pčele brže pune polunastavak od standardnog nastavka, te samim time ne postoji problem s nepoklopljenim medom koji se događa s košnicama većih okvira, te na taj način omogućava vrcanje meda i u pašom siromašnijim godinama. Kod samog rada polunastavci su puno lakši što je praktično za osobe koje se bave pčelarstvom u poodmakloj dobi.

Fararova košnica

Za koji će se tip košnice pčelar opredeliti zavisiće od više okolnosti. Najbolje rezultate sigurno će imati Langstrot-Rutova, u amaterskim uslovima Dadan-Blatova košnica će apsolutno zadovoljiti pčelara amatera.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*