Životinje pogodne za gajenje i čuvanje u malim dvorištima

zec

Vlasnik ste malog dvorišta i ljubitelj životinja.Zanima vas koje biste životinje mogli na tom prostoru da gajite.Dajemo Vam 6 predloga za čuvanje životinja u malim dvorištima, a da to nisu pas i mačka, već domaće životinje.

Zec – životinja pogodna za čuvanje u malim dvorištima

Veseli mali zečevi, idealni su ukoliko imate malo dvorište i želite da vam društvo u njemu prave životinje.zivotinje za mala dvorista Zec je životinja skromnih potreba, slatkog izgleda, dobroćudan i ne zahtjeva previše angažovanja. U vašem malom dvorištu možete smjestiti manji kavez u kom ćete držati zečeve. Ukoliko imate djecu njima će biti veoma interesantni zečevi. Svakodnevno zečeve možete iz kaveza pustiti u malo dvorište da se izigraju a potom ih vratiti u kavez.

 

 Minijaturne koze i ovce idealne životinje za dvorišta

Ove dvije vrste životinja možete zajedno uzgajati u dvorištu, samo ih smještati u odvojene boksove. Kad smo već pomenulslika kozai boksove, da bi držali ove životinje u malom dvorištu, možete u uglu (ćošku) dvorišta napraviti dva boksa, natkrivena, i pored toga obezbjediti prostor za izđubravanje, smeštaj prostirke i suhe hrane.

Ukoliko u sklopu malog dvorišta imate šupu, tu takođe možete smjestiti hranu i prostirku. Pogodan broj životinja za držanje u malim dvorištima je 2-5 u zavisnosti od veličine koju životinje mogu dostići. Prednost gajenja ovih životinja u malom dvorištu su proizvodi koje možete dobiti od njih:mlijeko, meso i vuna.Također možete i preradjivati mlijeko u sir, kajmak, sapune, surutku.Naročito je sad tražena, a malo je ima, surutka od kozjeg mlijeka, jer se preporučuje i pomaže osobama oboljelim od tumora, naročito jetre. Višak proizvoda možete prodati i tako zaraditi.

Magarac – zašto da ne u malom dvorištu?

Magarac nije zahtjevna životinja previše, tako da je pogodan za gajenje u malimslika magarac dvorištima. U sklopu postojeće šupe ili garaže možete mu odvojiti dio prostora za spavanje.

Pogodnost je njegovo veoma cjenjeno mlijeko, koje možete koristiti u ishrani svoje porodice ili prodavati.

Ukoliko vas mrzi da kosite travu u dvorištu, magarac može da vam pomogne, tako što će mu dvorište biti prostor za ispašu.

 

Sličan magarcu po veličini – poni je možda vaš izbor životinje za malo dvorište?

Postoje mnogi ljudi koji vole konje i gaje ih iz hobija. Ukoliko imate malo dvorište i baš volite konje, naš predlog za vas je poni.Slika poni Poni je uvijek bio zanimljiv  maloj djeci, tako da ih možete učiti da jašu ili im razvijati ljubav prema ovim životinjama ukoliko ih gajite u dvorištu. Sigurno će biti atraktivni za okolinu i komšiluk, a vama je potrebna jedna prostorija. To može biti u sklopu pomoćnog objekta gde će poni boraviti kada nije u dvorištu. Od hrane potrebno mu je sijeno, žitarice i prostirka, za čije skladištenje vam ne treba previše prostora.Već ste imali priliku da čitate na blogu o uzgoju živine, možda je ona baš rješenje za malo dvorište.

U odnosu na ostale životinje koje se mogu držati u malim dvorištima živina ima nekoliko prednosti. Prije svega, možete držati veći broj grla. Manje su zahtjevne u hrani, smeštajnom prostoru i prostoru za izđubravanje. Od proizvoda možete dobiti jaja, meso i perje, u zavisnosti koju živine gajite. Prednost većeg broja mladunaca u reprodukciji ide u korist živine, a i trava u vašem malom dvorištu biće pod kontrolom živine.

Paun i paunica – životinje koje će uljepšati vaše malo dvorište!

Verovatno ćete se složiti sa nama, da su ove životinje ukras za vaše malo dvorište. Nisu previše zahtjevne, a mogupaun spavati i na otvorenom,što obično i čine, mada da bi ih zaštitili bolje im obezbjedite mali kavez ili kućicu.

Naša im dvorišta mogu biti izvor hrane, sklonište i mjesto za podizanje mladunaca.

Sigurno će uz ove ljepotane vaše malo dvorište biti najlepše malo dvorište u vašem kraju.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*