Veliki Aleksandar ( Psittacula eupatria)

Veliki Aleksandar Psittacula eupatria
Opis Ptice

Zelen, obrazi i potiljak blijedo sivo-pavi do ružičasti, mužjaci često imaju usku štraftu na potiljku. Mužjaci imaju crn okovratnik. Okovratnik se dobija nakon napunjene 3 godine. Na krilima imaju tamno crveni biljeg. Crveni veliki i snažan kljun. Donja strana repa je žute boje, dok je gornja plavo zelene. Ženke imaju nesto kraći rep. Dok se ne razvije crni okovratnik na mužjaku nemoguće je pouzdano utvrditi spol osim DNK analizom.

Ponašanje u prirodnom staništuAleksandar papiga

Mogu se videti u paru, ili u malim grupama van sezone parenja. Uveče se okupljaju u veća jata (nekad oko 1000 ptica) na grupi drveća ili dijelu šume. Nevjerovatno kreštanje u zoru kada jato ide u ishranu. Oprezni i stidljivi. Prave male zatvorene formacije prilikom traženja hrane. Lete brzo sa velikim ubrzanjem i direktno. Često lete visoko, sa laganim ritmičnim pokretima krila. U nekim dijelovima migriraju sezonski.

Ponašanje u zatočeništvu

Umjereno bučna do veoma bučna ptica. Veoma je aktivna. Imaju jako snazan ugriz. Otporni i jaki kada se aklimatizuju. Netolerantni su prema drugim pticama i moraju se drzati odvojeno. Samo u početku su stidljve. Brzo se prilagode ukućanima i mogu postati veoma povjerljivi. Odrasle ptice iz divljine ili iz divljih uzgoja je skoro nemoguće prilagoditi. Jako su tvrdoglave i uporne ptice. Veoma su dobri govornici. Mogu naučiti oko 150 riječi. Inteligencija im je na prosječnom nivou, ali ima primjera kada ptica svjesno razaznaje riječi i svjesno ih koristi.

Ishrana

Mješavina suncokretovog sjemena, ljuspice, manje kolicine kikirikija, puno voca, zeleniša i povrća.

Ishrana u prirodnom staništuAlexandrine Veliki papagaj

Sjemenke, orasi, lješnjaci, bademi, žbunasti plodovi, pupoljke, cvijeće, nektar. Može da napravi veliku štetu na žitnim poljima, rižinim poljima, plantažama kada uništava više nego sto može da pojede.

Geografska zastupljenost

Indija, Burma, Vijetnam, Kambodža, Tailand, Pakistan, Nepal

Stanište u prirodi

Vlazne i suhe šume do 800m, u nekim sredinama do 1,600m, tropske šume, farme. Mogu se vidjeti i po parkovima, vrtovima i urbanim sredinama. Mogu i da se ušunjaju u plantaže voća i kokosa.

Smeštaj u zatočeništvuVeliki Aleksandar ( Psittacula eupatria)

Za unutrašnji smjestaj poželjno je imati srednje do veliki kavez. Poželjnije je da kavez bude viši nego širi zbog dosta dugačkog repa. Kavez obavezno mora biti od nešto debljeg metala. Posude za hranu i vodu moraju biti dobro prišvršćene jer je ptica jako radoznala i vrlo brzo će naučiti da ih prevrne. Stab na kojima stoji treba biti od jakog i tvrdog drveta da ih ne bi brzo izglođali. Poželjno je da ima i par letvica nesto mekseg drveta koje će im odvlačiti pažnju. Spoljni smještaj 4.5x1x2m sa pridruženim sklonistem. Minimalna temperatura 5 stepeni. Obavezno metalna konstrukcija. Za leglo obezbediti kutiju 30x30x60cm, na podu trulo drvo, piljevina.

Paraenje

Sezona parenja je od Novembra do Aprila. Gnijezde se u velikom drveću. Ponekad i u većim rupama u zidu i ispod streha. Preferiraju stara stabla palme, meka drveca koje dube, stara gnijezda djetlića i sličnih ptica. Ponekad se pare u koloniji.

Uzgajanje

Često se postiže i nije tesko. Parenje moze početi u Februaru. Inkubacija je 28 dana, legu 2-4 jaja. Mladunci su nezavisni nakon 21 dan. Nakon 7 nedelja mogu da lete.

Zov

Jak, Kreštavi pisak, dosta dublji nego kod ostalih iz porodice.

Veličina

58 cm, Krila 19-21cm, Rep 21-35 cm

Životni vijek

20-40 godina.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*