Bigl (Beagle)

Iako čini se da nema pouzdane dokumentacije o ranoj dobi Bigla, postoje zapisi o psima slične veličine  koji su korišteni za lov na zečeve, lisice i drugu sitnu divljač. Pominju se još u Staroj Grčkoj u 5. vijeku prije nove ere. Nije bilo formalnog imena za te pse, međutim, oni se smatraju ranim precima prvog Bigla.

Bigl je jedna od najpopularnijih vrsta pasa. Iako se bigli uzgajaju već vjekovima diljem Europe, upravo su Britanci osnovali prvi bigl klub i odredili standard pasmine. Bigli su nekada bili namjenjeni za lov na sitnu divljač, ali danas sve više postaju psi za pratnju zbog svoje veličine i temperamenta. Najpoznatiji bigl je – Snoopy iz poznatog crtanog filma.

Fizičke Karakteristike

Bigli su čvrsti psi kompaktne građe, veoma mišićavi. Prema tipu građe spada u brakoidne pse. Glava je okrugla, snažna, s vratom koji se lagano uzdiže iz ramenog pojasa, srednje duljine. Oči su krupne i smeđe, a uši su duge, ravne i sežu gotovo do njuške.

Tijelo bigla je skladno građeno i mišićavo, snažnih bedara – kratkih ali dobro izbalansiranih. Prsa su duboka, spuštena ispod laktova. Rep je srednje duljine i snažan, s vrhom bijele boje. Bigli imaju gusto krzno kratke dlake koja se ne linja u velikim količinama. Prosječna visina ove rase iznosi 33 do 40cm, a težina 13 do 18kg.

Osnovna osobina ovog psa je izuzetno razvijeno čulo njuha koje posjeduje oko 220 miliona receptora, zbog kojeg ga često nazivaju i „nos na nogama“. Upravo zbog ove osobine koristi se kao službeni pas na aerodromima, pogotovo za okrivanje krijumčarene hrane. beagle

Temperament

Brzo uče, atraktivno izgledaju, živahni su i lako se prilagođavaju što ih čini dobrim obiteljskim psima.  Dobro podnose gužvu i mogu živjeti i u kući s okućnicom i u stanu. Međutim, uživaju provoditi vrijeme na otvorenom – aktivni su i puni energije pa ih je potrebno redovito istrčavati na svježem zraku. Ukoliko žive u malom stanu, potrebno da više vremena provode vani .

Bigli imaju istančani njuh zbog kojeg znaju i odlutati stoga ih je potrebno držati na oku. Stoga je poželjno imati ograđenu okućnicu ili ih voditi na uzici jer ih njihov nosi vodi kilometrima daleko. Ukoliko je miris posebno zanimljiv znaju zanemariti naredbe. Njihov nos ih nepogrešivo vodi i do bilo koje skrivene hrane koju će spremno pojesti u tren oka – bigli znaju biti prave izjelice.

Ne vole biti sami – treba im bliskosti , pažnje i ljubavi. Inteligentan je i snalažljiv i veoma odan porodici u kojoj živi, a prema djeci su blagi i nježni. Prema nepoznatima je upočetku distanciran i treba mu vremena da se opusti. Sve u svemu, zbog svojih karakteristika Bigl postaje sve popularniji kućni ljubimac.

Zdravlje i njega

Dlaka Bigla je kratka i oštra, ne linja se puno i ne zahtjeva više njege od redovnog četkanja i povremenog kupanja. Uši ove rase su prilično osjetljive i potrebno ih je redovno pregledati i čistiti. Iako se ubraja u zdrave rase u historiji bolesti bigla javljaju se poremećaji rasta, epilepsija, oboljenja kostiju i očnih bolesti. Prosječan životni vijek pasa ove rase je u prosjeku od 11 do 15 godina.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*