Kornval – velika crna svinja

Kornval - velika crna svinja

Kornval, je pasmina svinja porjeklom iz Velike Britanije, poznata je još i kao velika crna svinja zbog svog fizičkog izgleda. Nastala je spajanjem crnih svinja s dva geografski odvojena područja, Devon i Cornwall na jugozapadu Engleske, te Essex, Suffolk i Kent na istoku.

Fizičke karakteristike

Nadimak velika crna je dobila zbog svoje gigantske veličine i potpuno crne boje. Što se tiče fizičkog izgleda, kornval je veoma krupna svinja, sa dubokim i dosta dugačakim tijelom, pravim leđima srednje dužine i jakim nogama. Karakteristično za ovu pasminu su velike uši koje padaju preko očiju koje ih štite za vrijeme hranjenja i kopanja po prašini.

Prilikom zrelosti, nerasti mogu težiti do 360kg, a krmače do 320kg. Zanimljivo je da je obrasla dugom, crnom čekinjastom dlakom, a koža joj je plavičasto crne boje, glatka i elastična.

Proizvodne karakteristike

Kornval - svinja

Kornval je ranostasna pasmina, prilično plodna, jer prosječno daje od 10 do 12 prasića pri svakom prasenju. Poželjna je za uzgajanje zbog velike brzine rasta tj. tovljenja, što je svrstava u grupu plemenitijih pasmina. Veoma je otporna na bolesti i loše klimatske uslove, pritom, pogodna je i za mala gazdinstva jer zahtjeva držanje na paši.

Ono što ovu vrstu svinja čini posebno preporučljivom za uzgoj su upravo dugi periodi plodnosti i jak majčinski instikt. Krmače radjaju velika legla sa prosječno 8-10 prasadi ali je poznato i dosta primjera sa 13 prasadi.

U Velikoj Britaniji kako bi se poboljšao kvalitet mesa najčešće je ukrštana sa Jorkširom i Srednjom bijelom svinjom. Jedini razlog zbog koga se ova vrsta svinje danas ne favorizuje jeste crna koža ove svinje koja je kruta i teža za obradu od drugih krupnijih i bjelih rasa.

Velika crna svinja ili Kornvol, Devon kako je još nazivaju po engleskim okruzima iz koji potiče je pasmina navikla na ispust. Iako ima tvrdu crnu kožu nepogodnu za obradu, meso joj je vrlo ukusno što ih čini prikladnima za industriju mesa.

Kornval, nije zahtjevna za gajenje, izdržljiva je i poslušna pasmina, a meso postaje bolje, pa i koža u parenju sa bijelim rasama. Zato je dobro imati i ovu vrstu svinje na farmi.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*